featured

Topuk Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ayak üzerinde dururken en fazla yere temas eden bölge topuklardır. Özellikle aşırı yürüyüş yapanların en çok şikayeti topuk da oluşan ağrılardır. Ayrıca ayağın bu bölümünde oluşan ağrı bazı sinirler ile başka organlarını da etkilemektedir.

Şimdi topuk ağrısına ne iyi gelir, topuk ağrısı nedenleri neler birlikte bakalım.

Ayak Topuk Ağrısı Neden Olur?

Kötü bir durum olan ve topuk üzerinde meydana gelen ağrılar hayat konforunu düşürür. Hatta insanı yürüyemez hale getirebilir. Bu nokta da doktora gidilse de tedavi süreci biraz uzun sürmektedir. Çünkü o bölgede ki sinirlerin etkilenmesi söz konusudur. Topuk ağrısına neden olan belli başlı etmenler bulunmaktadır.

Topuk ağrısı neden olur, neler etki eder listeyi inceleyelim:

Bilimde plantar fasit diye geçen topuk dikeniAyağın burkulmasıKırık olmasıBursitReaktif artritAnkilozan spondilit

Yukarıdaki rahatsızlıklar nedeniyle topuk üzerinde olumsuz koşullar oluşur ve ağrıya sebep olur. Ayrıca topuk ağrısı nedenleri arasında en çok ayakta durmak gösteriliyor. Sizde de bu nedenlerle topuk ağrısı oluştuysa doktor müdahalesi gerekir ve çeşitli tedavilerle çözüme ulaşılabilir.

Ayak Topuk Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Topuklar üzerinde meydana gelen bu rahatsızlıkla baş etmenin başlıca yolları vardır. Fakat ağrılar başlamış ve çok şiddetliyse kesinlikle uzman yardımı alınmalıdır.

Ayak topuk ağrısına ne iyi gelir sıralamak gerekirse:

Ayaklarınızı fazlasıyla dinlendirin.Ağrıyan bölgeye gün içinde 10 dakikalık süre ile buz koyun. Çok şiddetli ağrılarınız varsa ağrı kesici kullanın.Ayak sağlığı açısından konforlu ayakkabıları tercih edin.Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan gece atelini uyurken giyin.Ağrılarınız varsa ve yürümeniz gerekiyorsa ayakkabı uçlarından yardım alın.

Üstteki önerilere uyarak topuk sağlığınızı korumuş olup ağrıları minimum seviyeye indirebilirsiniz. Özellikle topuk ağrısı neden olur sorusu yaşadığınız ağrıdan dolayı sıkça sorduğunuz bir soru ise, bu çözümleri denemek de fayda var. 

Ayak Topuk Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilmeli

Topuk ağrısı başladığında insanların aklına ağrıdan dolayı hangi doktora gideceği gelmeyebilir ya da hiç gitmediği için bilmiyordur. Bu durumlarda birilerinden yardım alınması sağlıklı olur.

Topuk ağrıları için hastaneye gidildiğinde ortopedi bölümü ve doktorları tercih edilmelidir. Ayrıca hastaneye gidildiğinde danışmanda duran görevlilerden yardım alınması işinizi daha fazla kolaylaştıracaktır.

Doktor ayağınızı muayene ederek topuk ağrısı neden olur sorusuna cevap vererek sizin için bir tanı belirleyecektir. Ardından kısa sürede tedavi sürecine başlayacaktır. Bu anlamda tedirgin olmanıza gerek yok. Çünkü çoğunlukla topuk ağrıları cerrahi müdahale gerektirmez ve ilaç ya da dinlenme ile giderilebilen rahatsızlıklardır.

Sabah Uyanınca Topuk Ağrısı

Eğer sizde sabahları uyandığınızda topuk ağrınız varsa bu duruma çok dikkat etmelisiniz. Çünkü yapılan araştırmalara göre 45 yaş altı kişilerde ankilozan spondilit isminde bir rahatsızlık görülür. Bu rahatsızlık topuk ağrılarına sebep olmaktadır.

Sabahları ve günün herhangi bir bölümünde dinlendikten sonra ortaya çıkan kötü bir rahatsızlıktır. Aniden başlayan ağrıları romatizma başlangıcının belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Önce bel ve boyun bölgesinde etkili olsa da topuklara kadar inmektedir. Topuk ağrısı neden olur sorusunun cevapları arasında ankilozan spondilit gösterilebilir. Önemle dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Şeker Hastalığı Topuk Ağrısı Yapar mı?

Şeker hastalığından dolayı vücudun çoğu bölümü daha fazla hassaslaşır. Hatta kaslar üzerinde sinirsel bozukluklar meydana gelir. Ayakların şişmesi ile giyilen ayakkabı ayağa olmazken bir de ağrılar başlar.

Hastalık direkt olarak topuk ağrısı yapmaz. Fakat ayakları şişirmesiyle topuklarda oluşan yük miktarı artar. Dolayısıyla ayak tabanında şok emici görevi gören topuklar bu yükü kaldıramaz ve verdiği ağrı ile vücuda sinyal verir.

Bu durumdan bir nebze olsun kurtulmak için ortopedik tabana sahip ayakkabılar tercih edilmeli. Kesinlikle ayak şiştiğinde zorlanmamalı daha çok dinlenilmelidir. Topuk ağrısı neden olur şikayetleri ile karşılaşan çoğu doktorun hastaya verdiği yanıt şeker hastalığınız var bu sebeple topuklarınız ağrıyor oluyor.

Gut Topuk Ağrısı

Normal bir hastalık olarak değerlendirmenin mümkün olmadığı gut hastalığı padişah hastalığı olarak da bilinmektedir. Daha çok yeme ve içme konusu sebebiyle ortaya çıkan hastalık metabolizma ile ilgilidir.

Peki topuklar üzerindeki etkisi nedir? Gut sebebiyle eklemler üzerinde ağrı, sıcaklık, hassasiyet ve şişlik oluşur. Eklemler üzerinde ani ataklarla ağrı ve sızıya neden olmaktadır. Gut hastalığının topuk ağrısı neden olur sorusunun en etkili cevaplarından biri olmasını sağlayan şu özelliğidir. Ayak başparmağına etki ederek sürekli ağrı yapar ve topuğa fazladan yük biner ve ortaya topuk ağrısı çıkar.

Doğumdan Sonra Topuk Ağrısı

Hamilelik boyunca vücutta dengesiz kilo değişimleri ile birçok bölüm etkilenir. Özellikle fazla kiloya alışkın olmayan ayaklar bu yükü kaldırmak için hazır değillerdir. Hatta hamile olanların sürekli şikayeti haline gelen ayak ve diz ağrıları bulunmaktadır.

Hamilelik döneminde relaxin hormonu vücuttaki bağların gevşemesini sağlar. Ayak tabanında yer alan bağlarda hormon sayesinde gevşer ve ince bir yüzey oluşur. Sonrasında anne adayı yürüdüğü her an ayak topuğunda zedelenmeler meydana getirir. Bu süreç doğumdan sonra zedelenen bölge üzerinde çokça fark edilir.

Doğum yapan kişi ayak tabanlarına bastığında ilk ağrıyan yer topukları olur. Çözüm olarak bolca dinlenme ve ayağı iyi kavrayan rahat ayakkabıların tercih edilmesidir. Çözüm etkili değilse topuk ağrısı neden olur nasıl geçer sorularıyla doktora başvurmalısınız.

Sol Topuk Arkası Ağrısı

Bir başka sorun da topuk arkasında meydana gelen ağrılardır. Bu konuda topuk altına konulacak bir yükseklik ile tanı konur. Nedenleri arasında aşırı yürüme ve fazla yük bindirme ile ortaya çıkar.

Topuk dikeninin varlığı da topuk arkası ağrılarına neden olmaktadır. Germe tedavisi bu konuda en etkili çözümken bazen yeterli olmayabilir. Bu konuda cerrahi müdahale gerekir. Özellikle düzenli spor yapanların aniden sporu bırakması ve uzun bir ara vermesi bu durumu tetiklemektedir.

Aşil tendonu üzerinde oluşan ağrılar kesinlikle hafife alınmamalı ve uzman doktorlara danışılmalıdır. Doktor tercihi yapmadan önce egzersiz ve ayakkabı tercihleri ile çözüm aranmalıdır. Keza yine şikayet devam ediyorsa mutlaka doktora gidilmelidir.

Topuk ağrıları neden olur denildiğinde daha çok fizyolojik nedenlere bağlı nedenler ortaya çıkmaktadır. Daha sonra vücut içinde oluşan hastalıklar ve intihaplar en büyük nedenlerdir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!