topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi

2023 Topuk Dikeni Tedavi Yöntemleri| Topuk Dikeni Neden Olur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Topuk dikeni belirtileri sık denk gelinen ve dile getirilen durumlardan birisidir. İnsanın kemik yapısı normal sınırlarında olduğu müddetçe herhangi bir sorun oluşmaz. Fakat bahsedilen bu hastalık aslında anormal kemik gelişiminden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Birçok kişi ayak altında ağrı yaşasa da buna anlam veremez.

Doktor gözetiminde incelendiğinde topukta diken röntgen görüntüsü ile ortaya çıkabilir. Her ayak ağrısı buraya yorulmasa da çoğunlukla topuktaki diken ile ortaya çıkan ağrılar yaygındır. Peki topuk dikeni nedir? Kişilerde topuk dikeni belirtileri nasıl ortaya çıkar ve ağrısı bacağa vurur mu? Evde topuk dikeni tedavisi mümkün mü? İşte, topukta çıkan ve ağrılara neden olan hastalık hakkında bilmeniz gerekenler.

Topuk Dikeni Nedir?

topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi

Ayakta sık görülen hastalıklardan birisidir. Hastanın topuk ile ayak tabanının orta kısmına doğru oluşan bir ağrıdır. Diken olarak adlandırılma sebebi kimi hastalarda ayak altında dikene benzeyen bir sertleşmenin oluşmasıdır. Yalnız her hastada bu sertliğin oluşması beklenmez. Hatta hastalığın ilk dönemlerinde röntgende bile görüntülenmesi zordur.

Topuk Dikeni Neden Olur? Topuk Dikeni Nasıl Oluşur?

Hastada topuk dikeni nasıl olur, neden olur? Topuk kısmından ayak artına (yani ayak ortasına) doğru oluşan bir iltihaplanmadır. Ayağın hareketini sağlamak ve topuk ile ayağın birleşimini sağlayan lingament bulunur. Bu yapının zamanla ayağa fazla yüklenmek, yanlış hareket yapmaya bağlı olarak zarar görür.

Genellikle lingament üzerinde bir yırtılma meydana gelir. Oluşan bu yırtılma ile birlikte iltihaplanma oluşur. İltihaplanmanın ilerlemesi de ayak tabanında diken ya da kancaya benzer bir sertleşme oluşur. Özellikle meydana gelen bu sertleşme sabah uykudan sonra ilk ayağa kalkıldığında ciddi bir ağrı yaratır. Zaman zaman uzun süreli oturma ve yatmalardan sonra da ağrı tekrar eder.

Topuk Dikeninin Resmi Nedir? Topuk Dikeni Röntgen Görüntüsü

Doktor eğer bu hastalıktan şüpheleniyorsa tanıyı koymak için röntgen görüntüsü isteyecektir. İlerleyen bir hastalık süreci bulunuyorsa röntgende doğrudan topuktaki diken fark edilir. Ancak ilk aşamalarda bir görüntüleme oluşturmaması da muhtemeldir. Bu yüzden hastaların röntgen görüntüleri birbirinden değişiklik gösterir.

Topuk Dikeni Belirtileri Neler?

topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi
Topuk Dikeni Belirtileri

Hastanın ilk aşamada temel rahatsızlığı dayanılmaz ağrılar olmaktadır. Ağrının başta ayak tabanında ve üst kısmında oluşması hareketi kısıtlar. Oluşan bu ağrının zamanla artması ve dayanılmaz olması ile birlikte doktora başvurulur. Genel olarak görülebilen belirtiler şu şekildedir:

  • Topuk altında oluşan ağrı,
  • Topuk altında diken, kancaya benzer bir yapının oluşması,
  • Uzun süreli ayakta kalamamak,
  • Sabah uyanıldığında ilk ayağa kalktığında sızı hissedilmesi,
  • Koşu ve yürüyüşlerin imkânsız hale gelmesi,
  • Hareketsizlik sonrası ilk adım atmakta güçlük çekmek olarak sıralanabilir.

Topuk Dikeninde Neresi Ağrır? Topuk Dikeni Nerelerde Olur?

Topukta oluşan iltihaplanma doğrudan topuk çevresi ve topuktan orta kısma doğru ağrı yaratır. Ancak ilerleyen iltihaplanma kişinin ayak genelinde ağrı yaşamasına sebep olabilir. Her ne kadar iltihaplanma doğrudan topukta meydana gelse de zaman içerisinde üzerinde durulmaması, tedavi uygulanmaması ağrı şiddeti ve yayılım gösterdiği noktada değişim yaratır.

Topuk Dikeni Bacak Ağrısı Yaparmı?

Genel itibari ile bir ayak hastalığı olduğu için bacakta ağrı oluşması beklenmez. Özellikle üst bacak bölümüne etkisi olmaz. Ancak topuğun hemen üst kısmına bağlı olarak ağrı yaşıyorsanız doktora gözükmek de fayda var. Bu tanıyı aldıysanız ve bacakta da ağrıyı hissediyorsanız, hastalık farklı alanlara etki etmiş olabilir. Uzman kontrolüne ihtiyaç olacaktır.

Topuk Dikeni Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günlük yaşamı gerçek anlamda olumsuz etkileyen bir durum olduğu için tedavisi konusunda da farklı durumlara başvurulmaktadır. Uzmanın yaptığı gözlemlere ve tahlillere bağlı olarak tedavi süreci belirlenir. Genellikle kişinin yaşadığı acı, iltihabın durumuna göre tedavi planlanmaktadır. İlerleyen durumlarda cerrahi müdahale bile gerekebilir.

A- Topuk Dikeni İlacı

Alınan tanının ciddi bir ağrı yaratmasından dolayı doktorlar tarafından ilk olarak ilaç tedavisi planlanmaktadır. İlaç tedavisi ile oluşan bölgedeki ağrıyı almak ve oluşan kısmi iltihabı ortadan kaldırmak hedeflenir. İltihap eğer yok olacak düzeydeyse ve sertleşme yaratmadıysa belirli bir süre kullandıktan sonra ağrı ortadan kalkabilmektedir.

B- Topuk Dikeni Egzersizleri

topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi

Fizik tedavi genellikle kemik ve ağrı oluşumu durumlarında olmazsa olmazdır. Topukta diken fizik tedavi ile tamamen sonlanmaz ancak ağrılara iyi gelir. Özellikle ayak içerisinde oluşan sertleşmenin kısmen de olsa hafiflemesinde yardımcıdır. Önce bu alanda uzman bir doktora gözüktükten sonra gerekli ve yararlı görülürse egzersizler ile destekleme yapılabilir.

C- Topuk Dikeni Ameliyatı

Topuk içinde oluşan iltihaplanma zaman içerisinde sertleşme ve neredeyse kemik gibi ekstra bir uzun ortaya çıkmasına neden olur. Bu durumda egzersiz ya da ilaç kullanımı bir işe yaramaz. Son çare olarak uzman tarafından cerrahi operasyon önerilebilir. Topuk kırması olarak da adlandırılan bu cerrahi operasyon ile ağrının temel sebebi ortadan kaldırılır.

Topuk Dikeni Nasıl Kırılır? Topuk Dikeni Kırma Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ameliyat esnasında hasar gören plantar fasya yapısının serbest bırakılması hedeflenmektedir. Oluşan baskı ve iltihaplanmanın ortadan kaldırılması ile cerrahi operasyon tamamlanır. Eğer bu durum yeterli kalmayacaksa topukta oluşan dikensi yapının tamamen vücuttan alınması gerekir. Bu operasyonun gidişatı hastanın görüntüleme sonuçlarına göre belirlenir.

Cerrahi operasyon sonrasında hastaların ilk birkaç hafta yatması gerekir. Yatış esnasında özel topuk yastığı kullanılır. İlk hafta sonunda atılan dikişlerin alınması ile birlikte süreç kısmen hafifler. Ancak ilk günlerde hiçbir şekilde su ve diğer şekilde ürünlerin ayağa sürülmemesi gerekir. Doktor tarafından uygun görüldüğü müddetçe buz uygulaması, fizik tedavi ve hatta baston kullanılabilir.

Topuk Dikenine Ne İyi Gelir? Topuk Dikeni Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi

Her ne kadar doktor gözetiminde farklı tedavi süreçleri ortaya koyulsa da evde ve günlük yaşamda dikkat edilecek bazı durumlar neticesinde rahatlık elde edilebilir. Özellikle hastanın öncelikle doğru bir ayakkabı seçiminde bulunması gerekiyor. Aksi takdirde ayak tabanında oluşan sertleşme yere daha çok temas ederek ağrının artmasına neden olacak.

A- Topuk Ağrısı için Özel Terlikler

Yaz aylarında başta olmak üzere evde de sık kullanılan terlikleri seçerken dikkatli olmakta fayda var. Terliklerin eğer taban kısımları çok sert olursa özellikle çıkıntı olan alan teması artar. Oluşan bu temas artışı sonrası iltihaplı alanın ağrı yaratma olasılığı artar. Oluşan baskı ile birlikte ayakta durmak ve yürümek güç hale gelir.

Tam tersine terliklerin taban kısmı çok yumuşak olursa bu sefer ortopedik bir duruş sergilenemez. Bu durum topukta oluşan diken ağrısı ile birlikte genel ağrı oluşturur. Hatta zamanla sadece ayakta değil, bacaklarda da ağrı hissetme olasılığınız artar. Doktor tarafından önerilen topukta oluşan bu tarz hastalıklar için üretilen terlikler tercih edilmeli.

B- Topuk Dikeni Ayakkabısı

topuk-dikeni-belirtileri-topuk-dikeni-tedavisi

Terliklerde olduğu gibi ayakkabılarda da özenli davranmakta fayda var. Özellikle dışarıda geçirilen zaman göz önünde bulundurulduğunda ayakkabı kullanımı daha fazladır. Sadece kullanım süreci açısından değil aynı zamanda ayakkabının ayakta oluşturduğu baskı da göz önünde bulundurulduğunda daha kritik bir durumdan bahsetmek mümkün.

Hastaların topuk hastalığı daha ilk evrelerde iken dahi ayakkabısına dikkat etmesinde fayda var. Ayakkabıların taban kısımları özellikle oluşan iltihaplanmaya ekstra baskı yaratmaması gerekir. Baskının dışında bununla birlikte ayak üstünde de bir temasın artmaması şarttır. Böylece olası ağrıların önüne geçilebilir.

C- Özel Tabanlık

Eğer araştırmalarınız sonucunda özel bir terlik ya da ayakkabı bulamadıysanız tabanlıklardan faydalanabilirsiniz. Jel formunda yer alan tabanlıklar her ayakkabı ve terliğe uyum sağlar. Oluşturduğu bu uyum neticesinde var olan ayakkabılarınızı kendinize uygun hale getirebilirsiniz. Kısa sürede kullanmaya başlayabilir aynı zamanda ağrıların da önüne geçebilirsiniz.

Tabanlıkları eczaneden alabileceğiniz gibi güvenilir bulduğunuz internet satıcılarından da temin edebilirsiniz. Bu alanda yer alan tabanlıklar bahsedilen hastalık dışında omurganızı ve bacaklarınızı da destekleyerek istenen şekilde duruşta bulunmanızı sağlar.

https://www.youtube.com/watch?v=u1QbsIwzr7U

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!