featured

Türkiye’yi İlgilendiren Hukuk Reformunda Neler Var ? Hukuk Reformu Ne Zaman?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ülke gündeminde yer alan ve merakla beklenen hukuk reformunda neler var , hukuk reformuna dair yeni detaylar belli olmaya devam ediyor. Bu kapsamda hukuk reformu içerisinde kadına şiddet eylemleri üzerinde önemle durulduğu ve bu şiddet eylemlerinin önlenmesi için etkili düzenlemelerin getirilmesi için çalışıldığı da biliniyor.

Hukuk Reformu Ne Zaman Yapılacak?

Türkiye’yi yakından ilgilendiren Hukuk reformu çalışmasının Mart ayında yapılması bekleniyor. Şubat ayının son günlerini yaşadığımız bugünlerde, hukuk reformunda neler var ve reform ile birlikte neler değişecek, hemen herkes tarafından merak ediliyor. İşte, detayları…

Hukuk Reformunda Neler Var?

Hukuk reformunda öne çıkan hususlardan biri de; kadına şiddetle etkili mücadele adına, kadına şiddet uygulayan kişilerin öfke kontrolleri için rehabilitasyona alınması düzenlemesi olarak göze çarpıyor.  

1 – Boşanma Sürecinde Danışmanlık

Mart ayı başında açıklanması beklenen hukuk reformuna dair metinde özellikle kadına şiddet ile ilgili yapılacak etkili mücadele ve bu mücadelenin yol haritası bulunuyor. Bu anlamda, boşanma sürecine giren evliliklerde, muhtemel şiddet olaylarının önlenebilmesi için hem taraflara hem de çocuklara bu süreçte danışmanlık hizmeti verilmesi planlanıyor.

Şiddet mağduru olan kadınların, dava ve şikayet süreçlerini etkili kullanabilmeleri amacıyla avukat görevlendirilmesi, şiddet mağduru kadınların adli yardımlardan yararlanma koşularının kolaylaştırılması da amaçlanıyor. Ayrıca kadına şiddetle mücadelenin önemli ayaklarından birini de, haklarında uzaklaştırma kararı bulunanların ve kadına şiddet uygulayanların öfke kontrollerini sağlayabilmeleri için rehabilitasyona alınmaları oluşturuyor.  

2 – Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi Eğitimleri

Kadına şiddet konusunda hukuk reformunda neler var ? Hangi önlemler alınması planlanıyor? Önümüzdeki ay başında açıklanacak reform kapsamında, haklarında uzaklaştırma kararı bulunanlar ve aile içi şiddet ya da kadına şiddet eylemlerinde bulunanların rehabilitasyonlarının sağlanması için, stres yönetimi ve öfke kontrolü gibi eğitimlere dahil edilmeleri düşünülüyor.

Yine, cinsel saldırı mağduru olan kadınların, ikinci defa örselenmelerinin engellenmesi için, hastane birimleri arasına dahil edilen kadın destek birimlerinin de ülke çapında yaygınlaştırılması planlanıyor.  Kadına şiddet noktasında uygulamada birlik oluşabilmesi için, başta hakim ve savcılar olmak üzere görevli personele düzenli eğitim verilmesi, şiddet tehdit altında bulunan kadınların korunmasında teknolojik imkanlardan üst düzeyde yararlanılması gibi konularda hukuk reformu içinde yer alıyor.  

3 – Aile ile İlgili Hukuk Reformunda Neler Var : Aileye Yakın Kurumda İnfaz

Hukuk reformu içerisinde dikkat çeken konulardan birini de, hükümlülerin almış oldukları cezaları mümkün olabildiği kadar ailelerinin rahat ulaşabileceği yerlerde infaz etmelerinin sağlanması oluşturuyor. Bu şekilde, hükümlülerin cezalarını ailelerine yakın yerlerde ve aile bağlarını devam ettirerek infaz etmeleri planlanıyor. Yine tutuklu ve hükümlülerin disiplin mevzuatında da, etkin ve etkili bir ödül ve yaptırım sistemi geliştirilmesi amaçlanıyor.  

4 – Siber Zorbalıkla Etkin Mücadele

YouTube video

Hukuk reformunda yer alan hususlardan birini de, çocukların ruhsal ve fiziksel gelişimlerinin azami ölçüde desteklenmesi oluşturuyor. Bu amaç doğrultusunda, özellikle çocukların internet bağımlılığından, dijital ve siber zorbalıktan korunmaları amacıyla çalışmaların devamlı ve etkili şekilde arttırılması planlanıyor.

Reform içinde özellikle dikkat çeken konulardan biri de, kimsesiz çocukların daha etkili bir şekilde bakım ve gözetimlerinin sağlanması için planlanan tüzel kişi vesayet sisteminin uygulamaya başlanacak olması olarak dikkat çekiyor.  

5 – Hukuk Reformunda Neler Var : Beden Aramalarıyla İlgili Yeni Düzenleme

YouTube video

Son günlerde ülke gündemine gelen ve tartışmalara yol açan ceza infaz kurumlarına girişte yapılan beden ve üst aramaları ile ilgili de yeni bir düzenleme, hukuk reformu kapsamında yer alıyor. Bu yeni düzenlemeye göre, üst ve beden aramalarında insan onurunu zedelemeyecek uygulamaların kararlılıkla sürdürülmesine devam edilmesi planlanıyor. Bu kapsamda hem kolluk görevlilerine hem de ceza infaz kurumu personellerine devamlı ve düzenli şekilde eğitimler verilmesine devam edileceği de yetkililer tarafından ifade ediliyor.  

Son günlerde gündeme gelen elektronik kelepçe ise henüz reform paketi içerisinde yerini almadı. Gelecek açıklamalarda olacak mı? Birlikte göreceğiz. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!