featured

UNO Nasıl Oynanır? Karantina Döneminde Neredeyse Her Eve Giren UNO Oyun Kuralları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

UNO nasıl oynanır öğrenmeye hazır mısınız? Son zamanların en çok tercih edilen popüler kart oyunu UNO nasıl oynanıyor? UNO el değiştirme kartı ne işe yarıyor? UNO oyun kuralları nelerdir?

Uno Nasıl Oynanır?

Sizler için UNO oyun kuralları ve daha bir çok merak edilen konu hakkında faydalı bir içerik hazırladık. Dilerseniz UNO nasıl oynanır öğrenmeye başlayalım!

UNO Nasıl Oynanır?

UNO nasıl oynanır sorusunun yanıtına geçelim. UNO kartları içinde 4 farklı renk vardır ve bu renklerin birer özellikleri bulunmaktadır. Sarı, yeşil, mavi ve kırmızı renklerinden oluşan UNO kartları toplamda 108 adetten oluşur.

Her rengin bulunduğu kart kategorisinde 0’dan 9’a kadar rakamlar vardır ve bu kartların herhangi bir rengi olmayan 8 tane daha kartı bulunmaktadır.

İsminden de anlaşılacağı üzere ”Çek kartı” yerde bulunan desteden 2 adet kart çekileceğini ifade etmektedir. Oyunun yönünü değiştirmeye karar veren kart ise ”Yön değiştir” kartıdır. Bunların yanında ”El geçer” kartı da atıldıktan sonra, oynamak için sırada bulunan oyuncu 1 el daha beklemektedir.

Joker kartıyla ise istenilen renk belirtilir ve yerde bulunan kartın rengi değiştirilebilir.

UNO kuralları çerçevesinde ilk başta kartlar karıştırılarak herkese 7’şer adet kart verilir. Daha sonra kartlar dağıtılır ve yere de ıskarta kartı açılıp bırakılır. Oyuna başlayacak kişi ise her desteden bir kart çekilerek en büyük kartı alan kimse o kişi olacak şekilde seçilir.

1- UNO Nasıl Oynanır | UNO Kartları Kaç Tanedir?

UNO kartları dört farklı renkte sarı, yeşil, kırmızı ve mavi şeklinde olmaktadır. Toplamda 108 karttan oluşan UNO kartları kaç adettir sorusuna böylece yanıt vermiş olalım. Ayrıca bu kartlarda herhanhi bir sayı olmayan 5 kart türü de bulunmaktadır. Bu kartlar şu şekildedir;

4 farklı renkte ve iki adet ”2 kart çek”4 farklı renkte ve iki adet ”Revors” 4 farklı renkte ve iki adet ”Pas geç”4 adet ”Joker” 4 adet ”Kart çek & Joker”

2- UNO Kartlarının Anlamları Nelerdir | UNO Nasıl Oynanır?

UNO nasıl oynanır konusunda biraz fikir sahibi olduysanız kartların anlamına geçelim. Oyunun gidişatını her an değiştirebilecek bu önemli kartlara sahip olmadan kazandığınızı sakın düşünmeyin!

Peki öyleyse UNO kartlarının anlamları nelerdir? Hangi kartlar hangi anlama gelmektedir?

A- UNO 2 Kart Al Kartı | UNO Nasıl Oynanır?

UNO kartları içerisinde dikkat ettiğiniz zaman 4 karttan oluşan ve üstlerinde +2 yazan kartları görebilirsiniz. Bu kartlar aynı renk ya da başka bir ”2 kart al” kartı ile denk gelirse kullanılabilir. Ayrıca bu kartları attığınızda sizden sonraki oyuncu da 2 kart çeker ve başka kart atamaz.

B- Yön Değiştir Kartı

UNO ”Yön değiştir” kartı ile oyunun yönü değişmektedir. Eğer oyun soldan sağa şekilde ilerliyorsa tekrar sağdan devam etmeye başlar ve oyunun yönü tam tersine döner.

C- UNO El Geçer Kartı | UNO Nasıl Oynanır?

UNO ”El geçer” kartının anlamına gelecek olursak, bu kart ile oyun sırası bir sonraki oynayacak oyuncu atlanarak bir sonraki oyuncuya geçer. Bu oyuncu o elden muaf olur ve oynayamaz.

Ç- Joker Kartı

UNO ”Joker” kartında ise kural basittir. ”Joker” kartına sahip olan oyuncu, oyunda devam etmek istediği rengi kendisi belirleyebilir. Bu durumda oyunun gidişatı değişebilir ve beklenmeyen hamleler gerçekleşebilir.

D- UNO 4 Kart Al ve Joker Kartı

UNO oyununda ”4 kart al” ve ”Joker” kartlarına, karta sahip olan kişi oyuna devam etmek istediği rengi belirlemekle kalmaz, kartın kendisinden sonra ki oyuncu destesinden 4 kart çekerek o el oynama hakkını da elinden alabilir.

E- UNO İçi Boş Kartı | UNO Nasıl Oynanır?

UNO ”İçi boş” kartında ise, destede bulunan 3 boş karta, kendi belirlediğiniz kuralları yazarak oyunun akıbetini değiştirebilirsiniz.

3- UNO Oyunu Puanlama Sistemi Nedir?

UNO oyunu puanlama sisteminde önce kartların kendi değerleri dikkate alınır. Bu değerler 0 ile 9 arasında değişmektedir. Ayrıca ”2 kart çek” kartı 20 puan değerinde, ”Joker” kartı ise 50 puan değerindedir. ”Yön değiştir” ve ”El geçer” kartı ise 20 puan değerindedir.

”4 kart al joker” kartında da 50 puan değer bulunmaktadır. Kartların hepsi oyuncuda toplandığında çıkan sayı oyuncunun tüm kazandığı sayıları ifade etmektedir.

4- UNO Oyun Kuralları Nelerdir?

UNO oynamadan önce oyunun kurallarını yeterince bildiğinize emin olmalısınız. UNO oldukça detaylı bir oyun olmasının yanında oynanış şekliyle de asla oyuncuyu yormaz! Oyunun detayları, oyunu daha zevkli bir hale getirmektedir.

Oyunda 500 ve daha üstü puana sahip olan oyuncu oyunu kazanmaktadır.” 2 kart al” kuralının bulunduğu UNO’da oyuncu 2 kart çekmeli ve o el oyun oynamamalıdır.

UNO kartları içerisinde bulunan ”Yön değiştir” kartı ise oyunun yönünün değişmesi gerektiğini belirtir. Oyun sağdan sola oynanıyorsa, soldan sağa şeklinde devam edecektir.

Ayrıca UNO oyun kuralları şu şekilde sıralanabilir;

Her oyuncu yalnızca bir kart seçer,Kartlardan en yüksek sayıyı elde eden kişi kağıtları dağıtır,Tüm oyunculara 7 adet kağıt dağıtılır, Dağıtma sonrasında ortada kalan kartlar masaya kapalı olarak koyulur,Masada kapalı şekilde duran kağıtların en üstündeki kart açılar ve herkes elindeki kartını bu kart ile eşleştirir. Eşleştirme kartın rengine ya da sembolüne göre ayarlanır, Kimsede eşlesen kart olmadıysa, ortada bulunan desteden 1 kart seçilir. Bu kart oyunu devam ettirecekse ortaya atılır. Şayet devam ettiremiyorsa oyun sırası kendisinden sonraki oyuncuya geçer, Oyuncular arasında ”UNO” denilerek yönlendirme yapılabilir. Bir oyuncunun kartlarını tahmin ediyorsanız, oyunu bitirmemesi için bazı taktikler de uygulanabilir.

5- UNO Oyunu Faydaları Nelerdir?

Küçük yaşlardan itibaren oynanabilen UNO, zeka gelişimi ve hafıza için oldukça etkili olan oyunlardan biridir. Çocukların oyun esnasında şekilleri tanıması ve hafızasında tutması ile zeka gelişimlerine fayda sağlayarak eğlenceden fazlasını vaat eden UNO, benzer cisimleri kümelendirme konusundaki yeteneklerini de ortaya çıkarıyor.

Zeka gelişiminde ve strateji konusunda kendilerini geliştiren çocuklar için UNO hem faydalı hemde fazlasıyla eğlenceli olacaktır.

6- UNO Oyunu Fiyatları Nelerdir?

UNO oyunu hakkında her şeyi yeteri kadar öğrendiğinizi düşünüyorsanız gelelim nasıl satın alabileceğinize. UNO’yu almaya karar verdiyseniz, internetten N11, Trendyol, GittiGidiyor gibi sanal pazarlardan alabilir ayrıca kitapçılarda ve Migros gibi büyük marketler de bulabilirsiniz.

Oyun fiyatlarına gelecek olursak, normal UNO oyun kartları 10 TL ile 20 TL arasında değişmektedir diyebiliriz. Deluxe ve daha yüksek paketleri de mevcut olan UNO’da, 500 TL’ye kadar aile paketleri de bulunmaktadır.

Bu tarz evde oynanan, eğlenceli oyunları seviyorsanız Monopoly oyununu da muhakkak denemenizi öneriyoruz…

7- Bonus! UNO Nasıl Oynanır Daha Yakından Öğrenmek İster misiniz?

YouTube video

UNO nasıl oynanır sizler için anlattık. Daha fazla bilgi edinmek isterseniz sizler için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir içerik getirdik.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 30 Eylül 2022, 21:06

    Bilgisayarınızdan, tabletinizden, telefonunuzdan keyifle oyun oynamak için tavsiye edeceğimiz FIXOYUN NET size fazlasıyla yetecektir.

    Cevapla
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!