UYAP nedir sorusu ülkemizde yargı alanında işi olan herkesin az ya da çok duymuş olduğu bir kavramdır. Vatandaşlar tarafından çok merak edilen konular arasında olması yargı konusunda sorulara yanıt verilmesi ile alakalıdır. E-devlet sisteminin önemli ayaklarından birini oluşturan UYAP nedir vatandaşlar tarafından kullanımı mümkün olan UYAP Vatandaş nasıl kullanılır? İşte konuya dair bilinmesi gerekenler…
UYAP Nedir? Ne İşe Yarar | UYAP Açılımı
UYAP yani diğer bir ifadeyle Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi, yargı alanındaki tüm işlemlerin kolay ve hızlı bir şekilde takip edilebilmesini ve online evrak, dilekçe, delil ekleme gibi işlemlerin yapılabilmesini sağlayan otomasyon sistemidir. Bu anlamda UYAP üzerinde, Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemeler ile Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı birimleri yer alır. Bu sayede, söz konusu ilk derece mahkemeleri, savcılıklar, istinaf mahkemeleri, adliye birimleri ve yüksek mahkemelerin önündeki dosyaların takibi ve dava süreçleri ilgililer tarafından şeffaf şekilde takip edilebilirken yine sistem üzerinden hızlı ve güvenilir şekilde evrak gönderme gibi işlemlerde yapılabilir.
UYAP Bilişim Sistemi, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığınca Ulusal Yargı Ağı Projesi adı ile 2000 yılında çalışmalarına başlanılmış ve daha sonra hayata geçirilmiş bir sistemdir. UYAP kitap içeriği link üzerinden bulunabilir.
UYAP’A Kimler Girebilir UYAP Vatandaş | E-devlet ile Entegre Bir Sistem
UYAP Bilişim Sistemi, günümüzde milyonlarca vatandaş tarafından çok çeşitli amaçlarla kullanılan e-devlet sistemi ile entegre ve tamamen uyumludur. UYAP üzerinden Adalet Bakanlığı birimleri ile yargı makam ve birimlerine elektronik ortamda ulaşmak mümkündür. Yargısal faaliyetlerin daha güvenli, daha şeffaf ve daha hızlı ilerlemesini sağlayan bu sistemi gerek yargı birimleri, gerek avukatlar ve gerekse de vatandaşlar rahatça kullanabilirler.
UYAP Kullanım Alanı | Bilişim Sistemiyle Sağlanan Faydalar Nedir?
Yargı işlem ve süreçlerinin işleyişini kolaylaştırmak amacıyla hayata geçirilen UYAP Bilişim Sistemi sayesinde sağlanan başlıca faydalar ise;
Bürokratik işlemlerin azalması,Yargı sürecindeki tüm adımların daha hızlı tamamlanması,Yargı personelinin iş yükünün hafifletilmesi,Yargılama giderlerinden tasarruf edilmesi,Avukatlar ile vatandaşların adli hizmetlere elektronik ortamda ulaşabilmeleri olarak sayılabilir.
UYAP Bilişim Sistemi sayesinde vatandaşlar ve avukatlar dosyalarını elektronik ortamdan takip edebilir ve arşiv üzerinden istedikleri belgeleri temin edebilirler. Dava harç ödeme gibi işlemlerde UYAP üzerinden online olarak yapılabilir.
1. UYAP Kaydı Sorgulama | Bilişim Sistemini Kimler Kullanabilir?
Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemini, yargı birimleri ve Adalet Bakanlığı çalışanları, avukatlar ve vatandaşlar kullanabilirler. Vatandaşlar UYAP Bilişim Sistemine girişlerini UYAP Vatandaş Portalı üzerinden, avukatlar ise UYAP Avukat Portalı üzerinden e-devlet şifresi, e-imza ya da mobil imza yöntemlerinden birini kullanarak yapabilirler. Yani vatandaşlar UYAP Vatandaş’a isterlerse e-devlet şifreleri ile ya da sahip iseler e-imza ya da mobil imza kullanarak girebilirler.
UYAP Vatandaş portalı tüm vatandaşların kullanımına açık olup, kendileri hakkındaki dava ya da soruşturmaların var olup olmadığını, var ise aşamalarını ya da sonuçlarını takip edebilecekleri online bir sistemdir. Vatandaşlar, UYAP Vatandaş üzerinden;
Dava ya da icra dosyası sorgulamaDava ya da icra dosyası konusuDava ya da icra dosyası taraf bilgileriDava ya da icra dosyası konusuDuruşma gün ve saatiDava ya da icra dosyası aşamasıDava ya da icra dosyası ile ilgili karar verilip verilmediği
İstinaf ya da temyize gidilmişse akıbeti gibi tüm bilgileri elektronik ortam üzerinden takip edebilme, dosya ve bilgilerin tüm içeriklerine ulaşabilme, dosyalarına giren evrak ve bilgileri görebilme ve gerektiğinde dosyalarına evrak ya da bilgi ekleyebilme imkanına kavuşurlar.
2. UYAP SMS Nedir? Bilgi Sistemi Nasıl Kullanılır?
UYAP Bilişim Sistemi ile entegre çalışan UYAP SMS Bilgi Sistemi sayesinde de dava ile ilgili aşamaların ve sonuçların tarafların telefonlarına SMS ile ulaşması sağlanır.
UYAP SMS Bilgi Sistemine abone olmak için, telefonun mesaj kısmına TC Kimlik numarasının yazılması, boşluk bırakarak ABONE yazılması ve 4060’a gönderilmesi gerekir. Ancak unutulmamalıdır ki mesajla bilgilendirme ücretlidir. E duruşma yapılışı ve süreçleri hakkında bilgi almak konuyla alakalı pekiştirici başka bir konu olabilir.