featured

Uyku Bozukluğu mu Yaşıyorsunuz? Bu 9 Farklı Tüyo Sayesinde Mışıl Mışıl Uyuyabilirsiniz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uyku bozukluğu ile başınız dertte mi? Ülkemizde ve dünyada uyku bozukluğu yaşayan milyonlarca insan bulunuyor. Yılların verdiği yoğunluk, stres ve benzeri yakınmaların tamamı hepimize uyku bozukluğu olarak geri dönüyor. Bunun önüne geçilemediği takdirde uykusunu alamayan kişiler, yaşam kalitesini büyük ölçüde kaybedebilecektir.

Bunun yanı sıra uyku bozukluğu zaman içerisinde kronik hastalıklara dahi sebebiyet verebilmekte içinden çıkılamayacak durumlara zemin hazırlayabilecektir. Peki, uyku bozukluğu evde tedavi edilebilir mi? Uyku bozukluğu evde tedavi edilir mi kesin olarak bilinmese de, bu yöntemleri uygulayarak mışıl mışıl uyuyabilirsiniz.

Sağlıklı Uyumak İstiyorsanız Sol Tarafınıza Dönün

Uzmanlar sağlıklı bir uyku uyumak isteyenlerin sol kısmına dönmesini tavsiye ediyor. Bedeniniz simetrik bir görünüm sunsa da organların yerleşimi tam olarak simetrik değildir. Sol tarafınıza dönüp uyuduğunuzda, mide ve mide öz suyu yemek borusundan daha aşağıda kalacaktır. Buda mide yanması, hazımsızlık ve benzeri problemler yaşamanızın önüne geçecektir.

Geceleri Muz Yiyerek Uyku Kalitenizi Arttırabilirsiniz

Bilindiği üzere muz, yüksek miktarda potasyum ve magnezyum içermektedir. Bu her iki element, sizi sakinleştirmede oldukça etkili olacaktır. Bu nedenle uzmanlar sağlıklı bir uyku uyumanız için öncesinde muzlu su içmenizi tavsiye edecektir. Bunun için ise muzu kesin ve suyun içerisine ekleyin. Dilerseniz içerisine tarçında ekleyerek, karışımınızı yatmadan önce tüketebilirsiniz.

Yatak Odanızdaki Bütün Alarmlı Saatleri Yok Edin 

Alarm stres konusundaki en büyük düşmanınızdır. Alarmın varlığı sizi strese düşürerek, uyku kalitenizi düşürebilecektir. Gece boyu uyanma korkusu yaşıyorsanız odada telefon bulundurmamaya ve saate bakmamaya özen göstermelisiniz. Aşırı uyumak ve geç kalmaktan korkuyorsanız, evinizde bir kişiden destek alabilirsiniz. Ancak uyku kalitenizi düzenleyene dek alarm kullanmamalısınız.

Uyuyamadığınıza Yatağı Beklemeyin

Yatağınızda dönüyor dönüyor ancak uyuyamıyorsanız, yatmaya devam etmemelisiniz. Daha sonra puzzle ya da gözlerinizi yoracak aktivitelerde bulunmanız, uykunuzu getirmeye yetebilecektir. Uyuyamadığınızda yataktan ayrılmanız ve kendinizi yormanız beyin, uyku ve yatak arasında ilişki kurulmasını sağlayacaktır. Böylece daha rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.

Gözlerinizi Açık Tutmaya Çalışın

Evet, evet yanlış duymadınız! Uyumak istiyor ancak uyuyamıyorsanız gözlerinizi açık tutmaya çalışmalısınız. Yapılan bir araştırmaya göre uyuyamadığı için gözlerini kapamak yerine açık tutan kişiler daha çabuk uyku uyuyacaktır. Deneyin ve sonuçtan memnun kalırsanız, bizimle paylaşın!

Aroma Terapi Mumları Kullanın

Kokuların gücü inanılmazdır. Kokular beyne uyarı göndererek rahatlamanızı ve dolayısı ile rahat uyumanızı sağlayacaktır. Özellikle papatya ve lavanta özlü mumlar uyku konusunda oldukça etkilidir. Uykuya dalmadan önce bunu bir rutin haline getirerek, 10-15 dakika rahatlamaya çalışabilirsiniz.

Sert Yastıklar Tercih Etmeyin

Sert yastıklar uyumanızı değil, aksine rahat uyumamanızı sağlayacaktır. Özellikle yüz üstü yatıyorsanız sert yastıklar boynunuzu acıtabilir ya da tutulmanıza sebebiyet verebilecektir. Bu nedenle uyku bozukluğu yaşamamak adına yumuşak ve orta yükseklikte bir yastık seçilmelidir.

Uyumadan Önce Nefes Egzersizleri Yapın

Nefes egzersizleri özellikle odaklanma problemleriniz için oldukça etkin bir çözümdür. Bu egzersizler sayesinde yatağa yatar yatmaz çok kısa sürede uyuyabilirsiniz. Özellikle stres probleminiz varsa mutlaka nefes egzersizini deneyimlemelisiniz. Bunun için dik durmalı ve yavaşça ağzınızdan nefes almalısınız. Daha sonra dörde kadar sayarak, burnunuzdan derin bir nefes almalısınız.

Aldığınız nefesi ağzınızdan verdikten sonra bu işlemi, 4-5 kere yapmalısınız. Her seferinde içinizden dörde kadar sayana dek derin bir nefes almalı, sonrasında ise dörde kadar sayana dek kesik kesik bırakmalısınız. Nefes egzersizi sayesinde zihniniz boşalacak, odaklanma probleminiz ortadan kalkacak ve uyku problemleriniz azalacaktır.

Uyumadan Önce Baloncuk Çıkarın

İnanmayacaksınız ama mutlaka mutlaka denemelisiniz. Nöroloji Profesörü Rachel Maria E. Salas’ın önerdiği bu yöntem, vücudunuzu ve zihninizi sakinleşecektir. Ayrıca bu işlem sayesinde uyku probleminize odaklanmayarak, mışıl mışıl bir uyku çekebilirsiniz.  

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!