featured

Uykusuz Karantina Günlerinde Uyku Getiren Şeyler Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 Bu zor karantina günlerinde birçoğumuzun en çok ihtiyaç duyduğu uyku getiren şeyler, son günlerde sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Sağlıklı bir şekilde hayatımızı devam ettirebilmemiz için en az beslenme kadar uykuya ihtiyaç duyarız. Bedenimizin dinlemesini sağlayan en doğal yol uykudur. En verimli uyku ise gece olan uykudur. 

Uykusuz Karantina Günlerinde Uyku Getiren Şeyler

Günümüzde birçok kişi geceleri uyku problemi ile karşı karşıyadır. Özellikle karantina günlerinde çoğu kişi var olan uyku düzeninin bozulmasından şikayet etmektedir. Uyku düzenimiz kullandığımız ilaçlar, çay, kahve, ışık, ses, zihnin bazı problemlerle meşgul olması gibi unsurlardan da ciddi şekilde etkilenebilmektedir. Bunlardan en az şekilde etkilenerek kaliteli bir uykuya sahip olmanız için bir liste hazırladık. Dilerseniz bu bilgilere göz gezdirebilirsiniz.

Uyku Getiren Şeyler Nelerdir?

Uyku getiren şeyler nelerdir? Sorusunun cevabını sizler için hazırladık. Söyleyeceğimiz yöntemleri uygulayarak o hep planladığınız uyku düzenine kavuşabilirsiniz. 

1. Yatağınızın ve Yastığınızın Rahat Olmasına Dikkat Edin

Uyumuş olduğunuz yatağın ve yastığın kalitesi uykunuzu ciddi anlamda etkilemektedir. Birçok kişi otelde uyuduğu zaman daha rahat uyuduğunu hisseder. Bunun sebebi ise otellerdeki yatakların konforlu olmasından kaynaklanmaktadır. 

Rahatsız bir yatak sizi uyku kalitenizden etmekle kalmaz, aynı zamanda bel ağrısına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle kaliteli bir uykunuz ve uyku düzeniniz olsun istiyorsanız öncelikle yatak ve yastığınızın rahat olduğundan emin olmanız gerekiyor. Uyku getiren şeyler için başta yatağınızın konforundan emin olmanız gerekmektedir.

2. Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Yapılan araştırmalara göre düzenli bir şekilde egzersiz yapmak uyku kalitenizi artırmaktadır. Evde vakit geçirmek zorunda olduğumuz şu günlerde boş vakitlerinizi bu şekilde değerlendirebiliriz. Egzersiz yapmak düzenli bir uykunun yanı sıra daha sağlıklı olmanızı da sağlayacaktır. Düzenli egzersiz uyku getiren şeyler ararsında yer almaktadır. 

Egzersiz yapmak gece uykunuzu düzene sokuyor olsa da bu egzersizleri mümkün olduğunca geç vakitlere bırakmamalısınız. Geç saatlerde yaptığınız takdirde uyku sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Bunun sebebi ise egzersizlerin adrenaline hormonunu harekete geçirmesidir. 

3. Uyumadan Önce Kitap Okuyun

Uyku getiren şeyler deyince birçoğumuzun aklına kitap okumak gelir. Uyumak için yatağa geçtiğinizde elinize sevdiğiniz bir kitabı alıp okumaya başlayın. Bir süre sonra uykunuzun geldiğini fark edeceksiniz. Gece yatmadan önce kitap okumak gün içerisinde zihninizi kaplayan sıkıntılardan uzaklaştırarak uykunuzun gelmesini sağlayacaktır.

4. Aynı Saatte Uyumaya Çalışın

Vücudumuzda bulunan biyolojik saatin belli bir düzeni bulunmaktadır. Eğer uyuma ve uyanma saatlerinizi hep aynı olacak şekilde ayarlarsanız uyku kalitenizi olumlu yönde etkilemiş olursunuz. Yapılan araştırmalar düzensiz uyku saatlerine sahip olanların, yatağa geç saatlerde girenlerin uyku kalitesinin çok daha düşük olduğunu gösteriyor. Uyku getiren şeyler için öncelikle uyku saatlerinize dikkat etmelisiniz.

Düzensiz uyku saatlerine sahip olduğunuz takdirde melatonin hormonunuzun seviyesinde değişiklik görülebilir. Melatonin beynimize uyku sinyali gönderen hormonun ismidir. Eğer uyku problemi ile karşı karşıyaysanız uyku saatlerinizin çok düzenli olmasına özen gösterin. Biraz zaman geçtikten sonra alarma bile ihtiyacınız olmadığını fark edeceksiniz.

5. Alkol Kullanmayın

Alkol, uyku getiren şeyler değil de kalitesiz uyku geçirmenizi sağlayacak şeyler arasında bulunur. Gece geç saatlerde alkol almak uyku hormonlarınızı ciddi şekilde etkilemektedir. Alkol uyurken horlamaya, rahatsız uyumaya ve gece aniden sıçrayarak uyanmanıza sebep olabilir. Üstelik uyumamızı sağlayan melatonin hormonunun üretilmesini aksatabilir.

6. Uyumadan Önce Duş Alın

Uyku getiren şeyler arasında en çok uygulanan yöntemlerden biri sıcak bir duş almaktır. Yapılan araştırmalar yatmadan hemen önce duş alanların daha çabuk uykuya daldığını gösteriyor. Özellikle yaşı ileri insanlar duştan sonra daha rahat bir şekilde uyuyorlar. 

Özellikle yatmadan yaklaşık bir buçuk saat önce duş alırsanız uyku kaliteniz ve uykuya dalma hızınızdaki artışı siz de fark edeceksiniz. Her gün yatmadan önce tüm vücudunuzu yıkamak zor gelebilir. Böyle durumlarda yalnızca ayaklarınızı sıcak su ile yıkamanız da yeterli olacaktır. 

7. Yatmadan Önce Sıvı Tüketmemeye Dikkat Edin

Gece çok fazla tuvalete gitme ihtiyacı hissetmeye nöktüri adı veriliyor. Bu durum uyku kalitesini ve alınması gereken enerjiyi çok fazla etkilemektedir. Gün içerisinde çok sıvı tüketmek vücudumuz için gerekli olsa da uyuma zamanınız yaklaştığında sıvı tüketiminizi en az seviyeye indirmeye çalışın.

Yatma vaktinden iki saat önce hiçbir şey içmemeye özen gösterin. Yatağa girmeden önce de mutlaka tuvalete gidin. Böylelikle gece uykunuz bölünmemiş olur. Uykunuzun bölünmemesi kalitesini artırıcı en büyük etkilerden biridir. Uyku getiren şeyler için yardım almak istiyor iseniz, ilk yapmamanız gereken şeylerden biri uyumadan önce aşırı sıvı tüketmektir.

8. Yatmadan Önce Aklınızdan Her Şeyi Çıkarın

Uyku getiren şeyler listemizdeki her şeyi uygulasanız bile eğer kafanız dolu ise rahat bir uykuya dalmanız çok zordur. Bu nedenle uyumadan önce yapılan çeşitli rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz. Yatmadan hemen önce uygulanan bu teknikler uyku kalitesini ciddi bir şekilde artırmaktadır. Uyku getiren şeyler arasında uyurken hayat kurmak olsa da kafanız çok dolu şekilde yatağa girmek yoktur.

Örneğin uyumadan önce rahatlatıcı bir masaj çok iyi gelecektir. Araştırmalara göre masajın uyku kalitesini artırıcı etki gösterdiği belirlenmiştir. Sevdiğiniz müzikleri dinleyerek gerçekleşmesini dilediğiniz hayalleri planlamak ve derin nefes almak da rahatlatıcı tekniklere örnek verilebilir. 

9. Geç Saatlerde Yemek Yememeye Çalışın

Uyku getiren şeyler nelerdir, sorusu uykusuzluk getiren pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Gece yarısı yediğiniz yemekler hem melatonin hormonunu hem de uyku kalitenizi olumsuz yönde etkilemektedir. Uyumadan 4 saat önce yüksek karbonhidrat içeren besinler tüketmeniz halinde kısa süre içerisinde uykuya daldığınızı göreceksiniz. Bu şekilde uykudan aldığınız verim de artacaktır. 

Geç vakitte yemek yediğiniz zaman mide problemleri ile de karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yemek yedikten sonra direk yatağa geçmeniz hızla kilo almanıza da neden olacaktır. Bu yüzden yemek programınızı yatağa geçmeden 4 saat önce olacak şekilde ayarlamanız uykunuzdan verim almanızı sağlayacaktır.

10. Yattığınız Odanın Sıcaklığını Ayarlayın

Uyku getiren şeyler arasında oda sıcaklığı da önemli bir yere sahiptir. Yaz aylarında, sıcak yerlerde uyumanın nasıl zor olduğunu fark etmişsinizdir. Bu nedenle uyumadan önce oda sıcaklığını ayarlamanız uykunuzu olumlu yönde etkileyecektir.

 Bir insanın rahat bir şekilde uyuyabilmesi için ortalama olarak 20 derece oda sıcaklığı yeterli olacaktır. Tabi ki bu durum kişiden kişiye göre farklılık da gösterebilir. Yapılan araştırmalara göre oda sıcaklığının uygun olmaması uykuyu yüksek sesten daha fazla etkilemektedir.

 

Uyku getiren şeyler nelerdir, sorusunun cevaplarıarasında, iyi bir uyku için, içerisinde amino asit kullanmak da vardır. İyi bir gece uykusu gün boyu veriminizi korumak için önemlidir. Eğer uykunuzu almazsanız, gün içinde halsiz hisseder, agresif olur, tabiri caizse ruhunuzun hava durumu parçalı bulutlu olur. Eğer uykusuzluk durumunuz had safhadaysa doktorunuzun vereceği ilaçlar yardımcı olabilir. Papatya çayı da uykuya dalmanızı kolaylaştırır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!