featured

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir? İlaç Kullanmadan Uykusuzlukla Baş Etme Yolları Var Mıdır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uykusuzluk sorunu herkesin ihtiyaç duyduğu uykunun yeteri kadar alınamamasına neden olmaktadır. Uykusuzluk, herkesin en büyük sorunlarından birisidir. Uykusuzlukla baş etme yolları bu bakımdan hayati bir öneme sahiptir. Yeterli ve dengeli bir uyku alınamadığında, uykusuzluğun olumsuz etkileri tüm gün boyunca kişiyi rahatsız etmektedir. Uykusuzluk nedenleri ise herkeste farklılık gösteren bir durumdur.

Korona virüs salgınının ortaya çıktığından beri bireyler üzerinde bazı travmatik etkilerin yaşandığı gözlemlenmektedir. Travmatik olay nedeni ile uyku problemleri, dönemsel olarak kendini gösterebilir. Bu dönemlerde Uykusuzluk için bazı öneriler önem kazanmaktadır.

Uykusuzluğun Zararları Nelerdir ?

Uykusuzluk Zararları Uykusuzluk yaşayanlar tarafından ciddi anlamda merak edilmektedir. İsveç’te Uppsala Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uykusuz kalan insanların bağırsaklarındaki bakteri çeşitliliği azalmaktadır. İnsanın metabolik sağlığı, uykusuz nedeni ile olumsuz anlamda etkilenmektedir. Uykusuz kalan kişinin insülin direnci azalmaktadır. Uykusuz kalan insanın kalp sağlığı tehlikeye girebilmektedir. Ayrıca uykusuzluğun diyabete yol açtığı ifade edilmektedir.

Beynin Uykuya Dalamaması Bir Sağlık Problemi Midir?

Beynin uykuya dalamaması şeklinde de halk arasında açıklanan Uykusuzluk büyük bir sorundur. Uyku beyin ile alakalı bir olaydır. Beyinde kimyasal anlamda herhangi bir bozukluk meydana gelirse, kişinin uyku problemi yaşayacağı kanıtlanmıştır. Bu nedenle uyku problemleri zaman kaybetmeden çözüme kavuşturulmalıdır.

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir ?

Uykusuzlukla ilgili önerilere dikkat edildiğinde kişinin uyku kalitesinde artış yaşanacaktır. Uykusuzluk, vücut direnci kaybına yol açacağı için salgının arttığı bu dönemde, kaliteli bir uykuya herkesin ihtiyacı bulunmaktadır. Uykusuzluk nedenleri bilindiğinde ise bu problemle başa çıkmak çok daha kolay olacaktır.

1 – Yeterince Uyumamak Uykusuzluk Nedenleri Arasındadır

Bağışıklık sisteminin sağlıklı olması, tüm hastalıkların önlenmesinde etkilidir. Uykusuzluk nedenleri içerisinde en önemlisi, zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak olarak açıklanmaktadır. Çünkü bağışıklık sistemi güçlü olmayan birinin hastalıklara açık bir hale geldiği bilinmektedir. Hastalıklara açık bir halde bulunan vücut da ne virüse dayanabilir ne de diğer rahatsızlıklara. Günümüzde bireylerin çözüm aradığı sıkıntılardan en önemlisi çok Uykusuzluk çekmek olarak belirtilmektedir.

Vücut, uyku sırasında sitokin adlı bir madde üretmektedir. Bu ve benzeri maddelerin vücut tarafından üretilmesi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Sitokin ve benzeri maddeler, vücut içerisinde bulunan yabancı maddeleri yok edip vücudun daha sağlıklı hale gelmesini sağlamaktadır.  Vücudun bu tarz etkili maddeleri üretmesi, uykunun her evresini barındırmasına ve yeterli bir düzeyde olmasına bağlıdır. Yeterli bir uykunun ilk şartı, uykunun gece vaktinde olması ve sık sık bölünmemesi olarak açıklanmaktadır.

2 – Düzensiz Uyku

Uykusuzluk nedenleri arasında yatma ve kalkma saatinin istikrarlı olmaması çok etkilidir. Uyku bozuklukları psikoloji ile de yakından ilgi olan bir durumdur. Ancak kişinin alacağı basit önlemler ile bu sorun ortadan kaldırılabilir. Bu tedbirlerden birincisi yatma ve kalkma saatine dikkat etmektir. Kaliteli bir uyku için yatma ve kalkma saatlerinin sabit olması gerekmektedir. Vücut bu düzene alıştıktan sonra yatma saati geldiğinde kişi, uykusunun geldiğini hissedecektir. Aynı şekilde kalkma saati de sabit olduğunda her gün aynı saatte uyanması kolay olacaktır.

3 – Gündüz Uykusu

Uykusuzluk nedenleri arasında gün içinde kısa süre de olsa uyumak yer almaktadır. Kaliteli bir uyku için uzun süre uyanık kalmak önemlidir. Vücut, uzun süre uyanık kaldığı zaman, gece vaktinde kolaylıkla uykuya geçecektir. İnsan beyni bu sisteme göre ayarlanmıştır. Gündüz uyumak yerine gece uykularına önem vermek gerekmektedir.

Herhangi bir nedenle gece boyu uykusuz kaldığınızda da her sabah kalkmanız gereken saatte uyanmaya çalışmalısınız. Yani vücudunuzun alıştığı düzene, çevre şartları müsaade etmese bile siz dikkat etmelisiniz. Uykusuz geçen bir gece sonrasında sabah aynı saatte kalkmak kolay olmasa da, uyku düzenine sahip olmak için bu kural önemlidir.

4 – Yatağa Gidiş Saati

Uykusuzluk nedenleri arasında gecenin önemli saatlerinde uyku durumunda olmamak da bulunmaktadır. Genellikle herkesin uyku süresi değişiklik göstermektedir. Bazısı 8 saatlik bir uyku almadan kendine gelemediğini hisseder. Kimisi 5 saat uyuyarak uyku ihtiyacını giderir. Bu durum kişiye göre farklılık göstermektedir. Ancak uzmanlara göre kişinin en az 6 saat uyuması, bağışıklık sistemi için çok önemlidir.

Uyku düzeniniz ne olursa olsun en az 6 saatlik bir uyku almaya özen göstermelisiniz. Çok Uykusuzluk çekmek büyük bir sıkıntı olduğu için 6 saatlik bir uyku düzeni uyku ritminizi ayarlamak için yeterli olacaktır. Gece 11:00 ve gece 02:00 arası uyku halinde olmanız, size ve vücudunuza önemli faydalar sağlayacaktır. Melatonin hormonunun bu saatler arasında salgılandığına dair çalışmalar bulunmaktadır.

6 – Uykuya Geçiş Süresi

Uykuya geçme süreniz belirli bir süreyi aştıysa kendinizi zorlamanıza gerek yoktur. Yani yaklaşık 20 dakika boyunca uyumaya çalıştınız ve uykuya dalamadıysanız bu çabadan sonra uykuya dalmanız daha da zorlaşacaktır.

Bu nedenle 20 dakika içerisinde uykuya dalamadıysanız yataktan kalkın ve dergi ya da kitap okuyarak bu çabaya biraz ara verin. Bu eylemlerden sonra tekrar yatağa girin ve uykunun tadına varın. Çünkü uykuya dalmaya çalıştığınızda ve bunu başaramadığınızda stresli bir sürece girersiniz. Bu nedenle kendinizi hiç yıpratmayın.

7 – Işıklı Odada Uyumak

Uykusuzluk nedenleri arasında bu durum önemlidir. Uyku için yatağınıza girdiğinizde odada herhangi bir ışık açık olmamalıdır. Melatonin hormonu karanlık bir ortamda salgılandığı için bu hususa dikkat edin. Açık bir gece lambası varsa bunu kapatın. Perdelerin de tamamen kapalı olması ve yarı aralık halinde dahi olmaması gerekiyor. Bu kurala özellikle dikkat etmelisiniz.

8 – Cep Telefonu Kullanımı

Uykusuzluk için öneriler sıralandığında cep telefonlarını ihmal etmek anlamsız olurdu. Bu nedenle yatak odasında tablet, bilgisayar ve cep telefonu gibi aletleri kullanmamalısınız. Bu cihazlardan yansıyan mavi ışık, uyku kalitenizi azaltacaktır. Yatak odasını sadece uyumak için tercih edin. Yani kitap okumak, televizyon seyretmek ya da telefonlarınızla oynamak için başka odaları tercih etmelisiniz. Bu durum melatonin hormonu için de önem arz etmektedir.

9 – Bilinçsiz İlaç Kullanımı

Uykusuzlukla başa çıkmanın yolları arasında pek çok kişi tarafından ilaç kullanımı da tercih edilmektedir. Bu tarz ilaçlar uykuya dalmayı kısa sürede sağlamaktadır. Ancak doğal uyku yapısına da zarar vermektedir. Bu nedenle uyku için kolaylık sağlayan ilaçlardan uzak durmalısınız. Doktor tarafından bu tarz ilaçlar verilmişse de dozuna uygun olarak kullanımına dikkat edilmelidir. Her ilacın farklı bir yan etkisi olduğunu kesinlikle unutmayın.

10 – Aşırı Kahve Tüketimi

Uykunun kalitesini azaltan bir diğer madde de kafeindir. Kafein alındığında beyin hücreleri bu maddeden olumsuz etkilenmektedir. Genel olarak kafein alındığında, kişinin uyku bozukluğu 6 saate kadar bu maddeden dolayı bozulmaktadır. Çay ve kahve tüketiminin öğleden sonraya kalmaması önemlidir. Alkol tüketimi de uyku bozukluğuna yol açan bir eylemdir. Mümkün mertebe alkol tüketiminden de kaçınılmalıdır.

11 – Ağır Spor

“İnsan ne kadar yorgun olursa o kadar rahat uyur.”

şeklinde bir inanış bulunmaktadır. Toplumda bulunan bu inanış, aslında doğru değildir. Uyku vaktinizden 4-5 saat önce ağır spor egzersizlerini terk etmelisiniz. Yatağa yorgun olarak girmekten ziyade dinlenmiş bir vücutla girmeniz, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır. Uykusuzluk nasıl geçer sorusunun önemli bir cevabı da bu kuralda yatmaktadır. Ağır spor çalışmalarınızı erkenden tamamlayın.

Yatma saatine yakın saatlerde vücudunuzu yormayan işlerle uğraşmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Uykusuzluk nedenleri söz konusu olduğunda ve basit kurallara azami ölçüde dikkat edildiğinde, sorunun büyük bir oranda kaybolduğunu göreceksiniz. Kişinin bu tedbirleri almasının yanı sıra yatağa girerken olumsuz bir psikolojiye sahip olmaması da çok önemlidir.

Uykusuzluk Nasıl Geçer ?

Uykusuzluk nasıl geçer sorusunun cevabı önemli olmaktadır. Uykusuzluk nedenleri anlaşıldığında, problemin çözümü daha kolay olmaktadır. Sorun psikolojik bir kökene sahipse psikolojik destek almak, sorunun çözümü için önemlidir. Uykusuzluk kimyasal ilaçlarla değil doğal yöntemlerle çözülmelidir.

Uykusuzluk Tedavisi Nedir ?

Uykusuzluk tedavisi için pek çok yöntem bulunmaktadır. Uykusuzluk çözümü için farklı terapi yöntemleri bulunmaktadır. Ayrıca, reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar da Uykusuzluk tedavisinde kullanılmaktadır. Ancak uzmanlar, Uykusuzluk sorununda uyku haplarının uzun süre kullanılmasını önermemektedir.

İnsomnia İlaç Hangileridir ?

İnsomnia ilaç Uykusuzluk durumunda tercih edilen ilaçlardır. Uykusuzluk sırasında kullanılan farklı ilaçlar bulunmaktadır. Uyku ilaçlarının bazılarının uyuşturucu ve sakinleştirici etkiye sahip oldukları belirtilmektedir. Bu nedenle doktor reçetesi dışında başvurulmaması gerekmektedir. Uykusuzluk nedenleri farklı tedavi yöntemleri ve yaşayış tarzı düzenlemeleri ile kısa sürede ortadan kalkmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!