featured

Vergi Yapılandırması Müjdesi Konusunda Son Gelişmeler Nelerdir? Yapılandırma Kapsamına Alınacak Borçlar Hangileri?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Vergi yapılandırması konusuna dair merak edilen bir çok konu var. İşte yeni gelişmeler ve merak edilenler…  

Vergi Yapılandırmasında Son Gelişmeler

Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) prim borçlarının yapılandırılmasına dair çalışmaların sürdüğüne dair haberler geliyor. Geniş kesimlerce heyecanla beklenen vergi yapılandırması kapsamı ve hangi borçları kapsayacağı ise çok merak ediliyor… Konuya dair yapılan açıklamalar ışığında vergi, prim ya da ceza borcu ve ödemesi olanları neler bekliyor? İşte, konuya dair merak edilenler…    

Pandemi Etkisi

Tüm dünyayı etkisine alan sağlık kadar ekonomik anlamda da toplumları derinden etkileyen Korona Virüs pandemisinin ülkemizde görülen ekonomik etkilerinin azaltılması ve vatandaşlara kolaylık sağlanması kapsamında yapılan çalışmalara ve yasal düzenlemelere yeni bir tanesinin eklenmesi amacıyla hazırlıklara başlandı. Bu kapsamda AK Parti, vergi yapılandırması üzerinde çalışıyor. Konuya ilişkin açıklamasında AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş;   “Geçmişte yaptığımız uygulamalar var. Onlara benzer olacak. Teknik kısımlar devam ettiği için, komisyon aşamasında tekliflerimizi vereceğimiz zaman gelişmeleri paylaşacağız”   ifadelerini kullandı.    

Çiftçi Borçları ve Öğrenci Kredileri

  Pandemi sürecinde ekonomik anlamda sorunlar yaşayanların, devlete olan borç ve ödemelerinin yeniden yapılandırılarak tahsili konusunda yeni bir takvim oluşturulması çalışmaları sürüyor. Çiftçi borçları ve öğrenci kredileri de yeniden yapılandırma kapsamında olması beklenirken yapılandırılacak toplam borç tutarının 500 milyar lirayı aşacağı ve dört milyondan fazla kişiyi ilgilendireceğine dair bilgiler de bulunuyor. Yeni düzenleme ile daha önceki yapılandırmalardan faydalanmasına karşın borçlarını ödeyemediği için yapılandırması bozulanların da dahil edileceği ve bu nedenle yapılan haciz işlemleri ve icra takiplerinin de durdurulacağı belirtiliyor. Yeni yapılandırmanın ise bu hafta içerisinde Komisyon önüne gelmesi bekleniyor.    

Geçmiş Yapılandırmaların Benzeri Olacak

Koronavirüs salgını sebebi ile vergi ya da prim borçlarını ödeyemeyenler veya ödemelerini erteleyenler için büyük kolaylık sağlayacak vergi yapılandırması açısından AK Parti yeni bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. AK Parti Grup Başkanvekili olan Mehmet Muş, konuya ilişkin yaptığı açıklama ile vergi ve SGK prim borçlarının mükelleflerini yakından ilgilendiren yeni bir yapılandırmaya yönelik çalışma içerisinde olduklarını ve bu çalışmanın da geçmiş yıllarda yapılan yapılandırmalar gibi olacağını belirtti.    

Daha Önceki Yapılandırmalar Neleri Kapsıyordu?

  Daha önceki yıllarda gerçekleştirilen vergi yapılandırmalarında ise emlak vergileri, askerlik para cezaları, gelir vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, çevre ve temizlik vergisi, SGK ve Bağ-Kur prim borçları, trafik cezaları, kurumlar vergisi, tarım kredi borçları, idari para cezaları, su borçları, öğrenim kredisi borçları gibi çok sayıda kalem üzerinde yapılandırmalar gerçekleştirilmişti. Geçmiş dönem bu yapılandırmalarda ödemelerde ise peşin ya da taksitle ödeme imkanları sağlanmış, taksitli ödemeler yönünden de 6 taksit, 9 taksit, 12 taksit ve 18 taksit seçenekleri sunulmuştu. Ödemelerin iki ayda bir gerçekleştirilmesi nedeni ile bu yapılandırmalarda ödemeler 36 ayı bulan vadelere yayılma imkanına kavuşmuştu.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!