featured

Lazca Bir Dil midir Yoksa Bir Şive mi? Lazca Dili Kayıp mı Oluyor?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin her kesimince ilgi ile izlenen Karadeniz kültürü sadece oyunları, müzikleri ya da alışkanlıkları ile değil, aynı zamanda dili ile de tanınmaktadır.

Güney Kafkas dilleri arasındaki laz alfabesi, lazca dilbilgisi ( lazca gramer) kuralları gibi, diğer dillerde olduğu gibi kendine özgü özelliklere sahiptir. Laz Kültür ve ananelerinin yoğunlukla uygulandığı Rize Ardeşen, Pazar ve Fındıklı ilçeleri ile Artvin Hopa ve Arhavi ilçeleri lazlar tarafından adeta özenle seçilmiş yaşam alanları halini almıştır.

Taşıdıkları kültür ve yaşadıkları doğa birbirine öyle uyumludur ki, onlar aynı anda hem Türkçe hem de Lazca konuşmayı alışkanlık haline getirmişlerdir. Fakat yeni neslin şehir dışında okuması, yaşam alanlarının ekonomik olarak yeterli gelmemesi sonucunda ve göç eden lazlar, sonunda dillerine uzak kalmak zorunda kalmışlardır.

Lazca bir dil midir yoksa bir şive mi ? Lazca dili tarihe mi karışıyor? Lazca TV kurucusu Ramazan Klemuruşi Kosanoğlu, Lazca tarihi ve Karadeniz Kültürü arasındaki bağı anlatıyor. İşte, Lazca dili hakkında merak edilenlerin cevapları…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!