featured

Dünyanın 10 En Değerli Para Birimi 2020

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

En değerli para birimlerini inceleyen B2Press, 2020 yılında dünyanın en değerli para birimi listesini oluşturdu. Dünyanın en değerli  para birimleri arasında Kuveyt Dinarı ilk sırada yer aldı. Listenin son sırasında ise İran Riyali bulunuyor. 193 ülkenin bulunduğu listede Türk Lirası büyük bir değer kaybı yaşarak 38. Sırada kendisine yer bulabildi.

2020 yılı ekonomik açıdan çok büyük bir krizle mücadele ederek geçti. Koronavirüs pandemisi nedeniyle büyük şirketler yüklü miktarlarda para kaybetti. Ülkelerin sağlık sistemleri çöktü ve ekonomide büyük dalgalanmalar yaşandı. Tüm bunlar paraların değerlerini de etkiledi. Özellikle Türkiye’de kurlar büyük bir sıçrayış yaşadı ve Türk Lirası günden güne eridi.

Dünyada ve ülkemizde durumlar bu şekilde ilerlerken değer kazanan para birimleri de oldu. Özellikle Arap Bölgesinin yıldızı konumundaki Kuveyt Dinarı en değerli para birimi olmayı başardı.

En Değerli 10 Para Birimi Listesi

Her sene dünyadaki en değerli para birimi listesi düzenleyen B2Press 2020 yılına ait listeyi de açıkladı. O listede yer alan en değerli 10 para birimi ise şu şekildedir;

1- Kuveyt Dinarı

Kuveyt Merkez Bankası tarafından basılan ve Kuveyt’te kullanılan dinar dünyanın en değerli para birimi olarak işlem görüyor. 1 Kuveyt Dinarı bugün itibari ile 25.53 TL’dir.

2- Bahreyn Dinarı

Bahreyn Merkez Bankası tarafından basılan ve Bahrey’de kullanılan bu para birimi Kuveyt Dinar’ından sonra değeri en yüksek para birimidir. 1 Bahreyn Dinarı 20,70 Türk Lirası’na eşittir.

3- Umman Riyali

Umman Merkez Bankası tarafından basılır ve dağıtılır. 1 Umman Riyali satın alabilmek için 20,27 TL ödenmesi gerekmektedir.

4- Ürdün Dinarı

Ürdün Merkez Bankası tarafından basılan 1 Ürdün Dinarı, 10 Dirheme bölünür. Ürdün’de kullanılan bu para birimi gayri resmi olarak Batı Şeria’da da kullanılmaktadır. 1 Ürdün Dinarı 11.01 TL’dir.

5- İngiliz Sterlini

Bank Of England tek resmi bankasıdır ve Birleşik Krallık’ta kullanılan bir para birimidir. 1 İngiliz Sterlini 10,45 TL’dir.

6- Cayman Adaları Doları

Cayman Adaları’nda kullanılan bu para birimi 100 sentte bölünür. 1 Cayman Adaları Doları 9,39 TL’dir.

7- Euro

Avrupa Birliği tarafından çıkartılan bu para yine Avrupa Birliği Kurumları tarafından kullanılmaktadır. Ve birçok ülkenin meydana getirdiği Euro Bölgesi’nin resmi para birimidir. 1 Euro 9,38 TL’dir. Türkiye zirvesi olarak 10 TL’yi görmüştür.

8- Amerikan Doları

Amerika Birleşik Devletleri’nin resmi para birimi olan bu para ABD Doları olarak da adlandırılır. Dünya üzerinde en yaygın ve bol kullanılan bir para birimi olarak da bilinir. Türkiye’de de birçok ürün dolar üzerinden hesaplanır. 1 Dolar 7,82 TL’den işlem görmektedir.

9- Küba Pezosu

Küba’da kullanılan bu para birimi Küba’nın resmi parasıdır. 2 adet resmi para birimi olduğu için bu para birimine Ulusal Pezo da denir. 1 Küba Pezosu 7,84 TL’dir.

10- İsviçre Frankı

İsviçre Uluslararası Bankası tarafından basılan bu para birimi Avrupa’da kullanılan son Frank olma özelliği gösterir. Euro’ya geçtikten sonra varlığı sürdüren tek Frank para birimidir. Dünyanın en değerli para birimi listesinde 10. Sırada yer alır. 1 İsviçre Frankı 8,63 TL’dir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!