featured

Kahire Mısır Müzesi | Dünyanın En Çok İlgi Gören ve En Ünlü Müzelerinden Biri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Dünyanın dört bir yanından gelen sanatseverlerin ve gezginlerin başlıca uğrak yerleri arasındaki Kahire Mısır Müzesi ve diğer dünyanın en çok ziyaretçi alan müzeleri, birçok toplumun tarihini, kültürünü, bilimsel ve sanatsal geçmişini gözler önüne seriyor. Bu anlamda Fransa Louvre Müzesinden İngiltere British Müzesine, İtalya Uffizi Galerisinden Rusya Ermitaj Müzesine kadar çok ziyaret edilen müzeler arasında yerini alan Mısır Müzesi ’de oldukça ilgi görüyor. İşte Afrika kıtasının en ünlü müzesi olan Kahire Mısır Müzesi ya da bilinen kısa adıyla Mısır Müzesi hakkında merak edilen her şey…  

Antik Mısır Uygarlığının Görkemli Koleksiyonu ve Kahire Mısır Müzesi

Dünyanın en ünlü müzeleri arasında bulunan Mısır Müzesi, Mısır’a başkentlik yapan Kahire’de yer alan ve dünyanın en köklü uygarlıklarından biri olan Antik Mısır Medeniyetine ait en görkemli koleksiyonları ziyaretçilerine sunan bir arkeoloji müzesidir ve dünyanın en çok ziyaretçi çeken sanat yapılarından biridir. Mısır uygarlığına dair en kapsamlı tarihi mirasa sahip bu müzede farklı özelliklerde yaklaşık 120 bin adet eser müze koleksiyonlarında yer alır ve bunların önemli bir kısmı gösterimdedir.  

Kahire Mısır Müzesi Tarihi ve Kurucusu

Kahire Mısır Müzesi tarihi kökenleri 1835 yılına dek uzanır. Dönemin Mısır Valisi olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa, Kahire’de yer alan Ezbekiye Bahçesi’nde Mısır uygarlığından kalan antik eserlerin ve koleksiyonun korunması amacıyla bir müze oluşturur. Ezbekiye Müzesi olarak anılan bu binada yer alan eserler Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın ölümünün ardından ise Kahire Kalesi’nde yer alan bir binaya taşınır. 1863 yılında bu eserler ünlü Mısır bilimci Fransız Auguste Mariette gözetiminde Bulak bölgesindeki yeni bir binaya taşınır.

Ancak bu bölgede gerçekleşen sel felaketi sonrasında ise  Auguste Mariette ve diğer Mısır bilimciler eşliğinde ve arkeolog Gaston Maspero denetiminde bugünkü Kahire Mısır Müzesi’nin temelleri 1897 yılında atılır ve 1902 yılında tamamlanan inşaa sonrası Tahrir meydanında yer alan Mısır Müzesi’nin açılışı gerçekleştirilir.

Yine bu müzenin açılışında büyük emekleri olan Auguste Mariette müzenin açılışından birkaç yıl önce ölmesine karşın bu ünlü müzenin kurucusu olarak kabul görür ve Antik Mısır eserlerinin bu ülkede kalması için gösterdiği büyük çaba nedeniyle Mısır halkının bir vefa simgesi olarak bu Fransız’ın müze bahçesinde bir heykeli bulunur.

Bu ünlü müzenin mimarı da yine bir Fransız Marcel Dourgnon’dur. Görkemli Kahire Mısır Müzesi binası sahip olduğu neo-klasik esintilerle de beğeni toplar.  

Kahire Müzesi Mumyaları

Kahire Mısır müzesi Firavun cesedi ile de ünlü olan bir müzedir. Firavun mumyalarının özel bir bölümde muhafaza edildiği mumyalama bölümü müzenin en çok ilgi gören kısımlarından biridir. Kamera ya da fotoğraf çekiminin kesinlikle yasak olduğu bu bölümde Mısır’ın en güçlü firavunu Büyük Ramses (Ramses II) ile eşine ve çocuklarına ait mumyaları görebilmek, yine firavun Tutankhamon’un lahdini  (Tutankhamon’un mumyası ise Luxor’da Krallar Vadisinde koruma altındadır) ve altın eşya ile mücevherlerini görebilmek mümkündür.

Yine Kahire Mısır Müzesi içerisindeki bu bölümde Seti ve Tutmosis gibi ünlü Mısır firavunlarının da mumyaları bulunur. Kraliyet mumyalarının sergilendiği bu bölümde toplamda on bir firavun ve kraliçe mumyası yer alır.

Kahire Mısır Müzesi eserleri ile de dikkat çekmektedir. Antik Mısır uygarlığının göz bebeği olan Kahire Mısır Müzesi, sahip olduğu eşsiz Mısır hazineleri, 120 bini aşkın eser koleksiyonu ve Kraliyet mumyalama bölümü ile dünyanın en çok ilgi gören ve ziyaretçi alan müzeleri arasında yer alır. Bu kapsamda antik dünya mirasına ev sahipliği yapan bu ünlü müze dünyanın önde gelen sanat ve kültür yapılarından biri olarak kabul edilir. (Mısır Piramitleri hakkında detaylı bilgiye ise 31 Mayıs 2020 tarihinde yine sitemizde yayınlanan “ Dünyanın Yedi Harikasından Biri Olan Gize’nin Büyük Piramidi Keops Piramidi ve Hakkında İleri Sürülen Bilinmeyen Gizemler ” başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz.)

Son olarak belirtelim ki, Mısır Turizm Bakanlığı yaklaşık bir milyar dolara mal olan yeni bir müzeyi ise 2021 yılı içinde açacağını duyurmuştur. Büyük Mısır Müzesi olarak anılan bu yeni müzenin açılışı önce 2020 yılı olarak açıklanmış, daha sonra açılış 2021 yılı Ocak ayına ve son olarak da 2021 yılı Haziran ayına ertelenmiştir.

Mısır Müzesi slayt ve sunumlar ile Sanat Tarihi Bölümü derslerine dahil edilirken, Kahire Mısır Müzesi hakkında bilgi almak isteyen kişiler için onlarca belgesel tarzında video hazırlanmıştır.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!