featured

Kolesterol Nasıl Düşer | En Etkili Kolesterol Düşürücü 10 Gıda

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Kolesterol nasıl düşer sorusunun yanıtı sıklıkla araştırılmaktadır çünkü günümüzde pek çok kişi kolesterol yüksekliği nedeniyle tedavi görüp ilaç kullanmaktadır. Ancak beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesiyle de kolesterol oranı daha sağlıklı bir düzeye getirilebilmektedir. Bu nedenle en etkili kolesterol düşürücü gıdalar sıklıkla tercih edilmektedir.

Yüksek Kolesterol Nasıl Düşer ?

Öncelikle kolesterol nedir bilinmesi gerekir. Yüksek kolesterol bir hastalık değil; beslenme alışkanlıklarından kaynaklanan metabolik bir bozukluktur. Dolayısı ile bu faktörler ortadan kaldırıldığında yüksek kolesterol de metabolik bozukluk da ortadan kalkmaktadır. Bu nedenlerle de kolesterol nasıl düşer araştırması yapılmakta, beslenme rutinleri değiştirilmeye çalışılmaktadır.

Yüksek Kolesterol Nedenleri Nelerdir ?

Genel olarak doğru olmayan beslenme alışkanlıkları nedeniyle ortaya çıkan kolesterol hastalığı, kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesini gerekli kılmaktadır. Yüksek kolesterol nedenleri ise şunlardır:

Sağlıksız beslenmeYoğun olarak hayvansal gıda (et, sakatat, tereyağı, yumurta, peynir) tüketimi yapmakİşlenmiş et tüketimi yapmakTrans yağ tüketimi yapmakMargarin tüketimi yapmakKızartma çeşitleri tüketmekLifli besinleri yeteri kadar tüketmemekYoğun tatlı tüketimiYoğun olarak rafine karbonhidrat tüketimiŞeker içerikli meşrubat tüketimiAlkolSigaraİnsülin direnciObeziteŞeker hastalığıKaraciğer yağlanmasıİç organ yağlanmasıHareketsiz yaşam tarzı

Çoğu zaman bu etkenlerin bazılarının y ada pek çoğunun varlığı bir süre sonra yüksek kolesterol belirtileri vermeye başlamaktadır. Dolayısı ile kolesterol düzeyinin artış göstermemesi için bu etkenlere oldukça dikkat edilmelidir ve beslenme alışkanlıkları gözden geçirilmelidir.

Yüksek Kolesterol Hastalığı Zararları Nelerdir ?

Kolesterol nasıl düşer diye ciddi araştırmalar yapılmaktadır çünkü yüksek kolesterolün insan sağlığına zararlı olduğu bir gerçektir. Yüksek kolesterole neden olan etkenler bir araya geldiğinde, kolesterol seviyesi yükselmekte ve en önemlisi de kolesterolü dengesizleştirmekte; kötü kolesterol LDL yükselirken iyi kolesterol HDL düşer.

Tüm bunlarla birlikte zararlı yağ olan Trigliseritler de yükselme gösterir.   Kolesterol hastalığına neden olan etkenler aynı zamanda vücutta enflasyona neden olan etkenlerdir. Bu nedenle de hem yüksek kolesterolden hem de enflamasyon hastalıklarından korunmak için yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca kötü kolesterol LDL ile birlikte enflamasyon, kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır.

Kolesterolü En Hızlı Ne Düşürür ?

Yüksek kolesterolü hızlı bir biçimde düşürmenin en etkili yolu, yüksek kolesterol nedenleri olan etkenlerden bilinçli olarak kaçınmaktır. Bu da beslenme tarzından ve yaşam tarzında değişiklikleri zorunlu kılmaktadır. Bu değişikliklerin sonrasında da kolesterol nasıl düşer ne yenli sorularının cevapları uygulanabilmektedir. Genel olarak kolesterol hastalarına, kolesterol düşürmek için tavsiye edilenler şunlardır:

Hayvansal gıda tüketimini azaltmakRafine karbonhidratları ve tatlıları azaltmakAlkolü azaltmakŞekerli meşrubatları azaltmakSebze ve salata ağırlıklı beslenmekLifli gıda tüketimini sık yapmak

Kolesterol Nasıl Düşürülür Ne Yenmeli | Kolesterol Düşürücü 10 Gıda

Günümüz toplumunda yüksek kolesterol hastalığı nedeniyle ilaç tedavi gören kişiler fazladır. Özellikle ileri yaş grubunda bu durum sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Ancak bu, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri ile düzeltilebildiğinden kolesterol nasıl düşer diye araştırılmakta, kolesterol düşürücü gıdalar tercih edilmektedir. Kolesterol düşürücü gıdalar aynı zamanda enflamasyonu da baskıladığı için sağlıklı bir yaşam adına tercih edilmelidir. Eğer siz de yüksek kolesterolden dolayı şikayetçi iseniz kolesterol diyeti ile sağlığınız geri kazanabilirsiniz. Bazı gıdalar direkt olarak, bazı gıdalar da dolaylı olarak kolesterolün düşmesinde rol oynamaktadır.

1 – Bakliyat Gıdaları

Bakliyatlar hem besleyici özelliktedirler hem de içeriklerindeki kompleks karbonhidratlar ile lifler sayesinde bağırsak hareketlerini düzenlemektedir. Kolesterol düşürücü gıdalar arasında bakliyatlar vardır çünkü kolesterol emilimini azaltmaktadır. Günde sadece 100 gram bakliyat tüketmek, kolesterolde yüzde 5 ile yüzde 10 arasında düşüş gerçekleştirmektedir.

2 – Tam Tahıllar

Tıpkı bakliyat gıdaları gibi tam tahıllar da içeriğinde yüksek oranda kompleks karbonhidratlar ve lifler barındırmaktadır. Bu nedenle de kolesterol nasıl düşer diye araştırıyorsanız, beslenme alışkanlıklarına tam tahıl gıdaları da eklemelisiniz. Kolesterol düşürücü gıdalar arasına yer alan tam tahıllar, kan şekerinde ani yükselmelere de neden olmamaktadır. Bu sayede de kötü kolesterol LDL yapımını da baskılamaktadır.

3 – Kolesterol Nasıl Düşer : Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesi bir tam tahıl gıdadır ancak sağlık açısından olağanüstü bir özelliğe sahip olduğu için balı başına ele alınmaktadır. Mineral, vitamin ve antioksidan açısından oldukça zengin olan yulaf ezmesi aynı zamanda eriyen ve erimeyen lifler de içermektedir. Bu lifler arasında yer alan Beta Glukan, bağırsaklardaki yağları ve kolesterolü emmekte, kana karışmasını engellemektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli olarak yulaf ezmesi tüketilmesi durumunda kötü kolesterolde anlamlı düşüşlerin yaşandığını göstermiştir.

4 – Kolesterol Nasıl Düşürülür Ceviz

Antioksidan, vitamin ve minareller bakımından oldukça zengin olan ceviz, sağlıklı doymamış yağlar ve Omega 3 de içermektedir. Bu özellikleri ile ceviz, direkt olarak kolesterol düşürücü bir etki göstermese de kötü kolesterol LDL oranını azaltmada, iyi kolesterol HDL oranını arttırmada etkilidir. Bu sebeple de kolesterol nasıl düşer diye araştırma yapan kişilere günde 2, 3 adet ceviz tüketmesi tavsiye edilmektedir.

5 – Keten Tohumu

İçeriğindeki lifler, sağlıklı proteinler, doymamış yağlar ve Omega 3 nedeniyle keten tohumu oldukça mucizevi bir gıdadır. Bu özellikleri ile keten tohumu kolesterol düşürücü etki göstermektedir. Keten tohumunda bulunan lifler, bağırsaklara ulaştığında jel kıvamında bir kitle oluşturmakta ve kolesterol emiliminin azaltılmasında etkili olmaktadır. Bu sebeple kolesterol nasıl düşer diye merak ediyorsanız, beslenme rutininize keten tohumu eklemelisiniz.

En etkili kolesterol düşürücü gıdalar arasında bulunan keten tohumu aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlar sayesinde damarlara oturma yeteneği olan, kalp damar hastalıklarına da davetiye çıkaran kötü kolesterol LDL’nin okside olmasını önlemektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda günlük olarak 1 çorba kaşığı keten tohumu tüketilmesi durumunda kolesterol düzeyinin yüzde 10 ile yüzde 20 arasında düşüş sağladığı ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle keten tohumu, kolesterol diyeti içinde mutlaka yer almalıdır.

6 – Balık

Pek çok yararı bulunan balığın en önemli yararlarından bir tanesi de içeriğindeki kaliteli Omega 3 yağlardır. Omega 3 faydaları oldukça fazladır. Omega3 yağlarının en önemli özelliği de iyi kolesterol HDL seviyesinde yükselme sağlamasıdır. Ayrıca omega3, anti inflamatuar özellik taşıdığı için de kötü kolesterol LDL’nin okside olmasını, damarlara oturmasını engellemektedir. Bu sebeple sağlığını düşünen herkesin ve kolesterol nasıl düşer diyen kişilerin haftada 2 gün balık yemesi tavsiye edilmektedir.

7 – Sarımsak

Sayısız faydaları olan sarımsak aynı zamanda en etkili kolesterol düşürücü gıdalar arasındaki yerini almaktadır. Kolesterol nasıl düşer diye bir araştırma yapıldığında karşınıza sıklıkla sarımsak çıkacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar da düzenli olarak sarımsak tüketilmesi durumunda kolesterol seviyesinde ciddi düşüşlerin yaşanacağını göstermiştir. 

8 – Kolesterol Nasıl Düşer : Elma Yiyerek

Ulaşımı kolay olan meyvelerden olan elma, sayısız yararlara sahiptir. Bu yararlarından bir tanesi de kolesterolü düşürmesidir. Eğer kolesterol nasıl düşer diye kolay ulaşılabilir bir gıda arıyorsanız, elmadan yararlanabilirsiniz. Çünkü elma içerisinde Pektin adı verilen ve eriyebilen bir lif türü bulunmaktadır. Eriyebilen lifler, bağırsaklarda jel kıvamında bir kitle oluşturduğundan dolayı kolesterol emiliminin azalmasında etkilidir. Bu sebeple kolesterol diyeti listenize günde 1 adet elmayı ekleyebilirsiniz.

9 – Sebze ve Yeşillik

Her türlü sebze ve yeşillikler, içeriğinde bulunan mineral, vitamin ve antioksidanlar sayesinde insan sağlığına yararlıdır. Çünkü sebzelerin içerisinde yüksek miktarda eriyen lifler ve erimeyen lifler yer almaktadır. Bu gıdaların en önemlisi ise içeriğinde hiç kolesterol ve yağ içermemesidir. Dolayısı ile yüksek kolesterol hastası olan kişiler, kolesterol nasıl düşer diye araştırıyorsa mutlaka beslenmelerinde yeşilliklere ve sebzelere yer vermelidir. 

Yeşilliklerin, sebze ve salataların en etkili kolesterol düşürücü gıdalar arasında yer alması, üç farklı çalışma şekline dayanmaktadır. Bunlardan ilki; içeriklerinde yer alan lifler sayesindedir. İkincisi ise içeriklerinde bitkisel sterol ve stanoller bulunmasıdır. Bitkisel strerol ve stanoller, kolesterol benzeri maddeler içermektedir. Bu maddeler, bağırsaklarda kolesterol ile yarışa girdiği için daha az kolesterol emilimi yaşanmasını sağlamakta, kolesterol düşürücü bir etki göstermektedir. Üçüncü neden ise; sebze, yeşillik ve salatalarda yüksek oranda antioksidan maddeler yer almasıdır.

10 – Zeytinyağı

İçeriğinde sağlıklı doymamış yağlar olan zeytinyağı, en etkili kolesterol düşürücü gıdalar arasında bulunmaktadır. Ayrıca zeytinyağı, antioksidan özelliği sayesinde de kan kolesterolünde düşme sağlamaktadır. Özellikle de zeytinyağı, kötü kolesterol LDL oranı düşmesine, iyi kolesterol HDL oranının da bir miktar artmasına yardımcı olmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!