featured

Anti Aging Yiyecekler Nelerdir | Gençleştiren 10 Anti Aging Gıda

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Anti aging gençleşmek anlamına gelmektedir. Ve ilerleyen yaşa rağmen anti aging yiyecekler ile gençleşmek mümkündür. Çünkü insan hücresi, yaşam tarzına uygun olarak belirli hızla yaşlanmaya başlamaktadır. Kısacası; yaşlanmak insanların yaşam tarzları ile doğrudan ilgilidir. Ancak hücre yaşlanmasını geciktiren hatta kimi zaman hücrelerde oluşan hasarları geriye çeviren, gençleştiren süper gıdalar bulunmaktadır. Bu yazımızda anti aging gıdalar hakkında bilgi vereceğiz.

Anti Aging Yiyecekler ve Yaşlanma Karşıtı Besinler

Anti aging yiyecekler yaşlanma karşıtı besinler olarak bilinmektedir. Doğanın bizlere sunduğu pek çok besin, hücre yenilenmesini sağlamakta ve böylelikle insanların ilerleyen yaşına rağmen gençleşmesini sağlamaktadır. Yaşam tarzında yapılan ufak değişiklikler ve doğru beslenme alışkanlıkları ile yaşlanmayı durdurmak ve gençleşmek mümkün olmaktadır. Anti aging gıdalar sayesinde siz de yaşlanmayı durdurabilir ve hatta yaşınızdan daha genç bir görünüme sahip olabilirsiniz. İşte, gençleştiren, anti aging yiyecekler

1 – Nar

Meyvelerin kraliçesi olarak bilinen nar, anti aging gıdalar arasında bulunmaktadır. Vitamin, mineral ve lifler açısından oldukça zengin olan nar aynı zamanda çok güçlü bir antioksidandır. Hatta ve hatta antioksidan ORAC değeri en yüksek olan meyve yalnızca nardır. Damarlardan nitrik oksit hormonu salgılanmasını sağlayan bu meyve, mitokondrilerin de yenilenmesini sağlayarak gençleştirme özelliğini sergilemektedir. 

Ayrıca nar, kalp kan akımını artırdığı için kişileri kalp krizlerinden de korumaktadır. Anti aging yiyecekler içinde oldukça önemli olan nar, cildin kanlanmasını artırmakta ve cildin güzel görünmesine yardımcı olmaktadır. Erkeklerde de genital bölgede kanlanmayı artırdığı için cinsel gücün artmasına yardımcı olmaktadır. 

Tüm bunlar birlikte narın faydaları oldukça fazladır. Çünkü nar yalnızca anti aging özelliği ile insanları gençleştirmemekte, aynı zamanda genel sağlığı da olumlu yönde etkilemektedir. Çünkü nar önemli bir enflamasyon baskılayıcı, tansiyon düşürücü, kan sulandırıcı, kötü kolesterol LDL düşürücü, kanser önleyici ve kalp damar hastalıkları önleyicidir.

2 – Brokoli

Brokoli oldukça yararlı bir sebzedir ve bu nedenle brokoli için sebzelerin kralı demek hiç de abartı olmamaktadır. Çünkü brokoli içeriğinde zengin mineral ve vitaminlere yer vermektedir. Cilt güzelliği için gerekli olan K vitamini brokolide fazlasıyla bulunmaktadır. Bu nedenle de anti aging yiyecekler arasında brokoli yer almaktadır. K vitamini içeren besinler hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, yazımızı okuyabilirsiniz.

Anti aging beslenme tarzında brokoliye sıklıkla yer verilmektedir. Çünkü brokoli içinde oldukça özel NMN molekülü yer almaktadır. NMN molekülü de mitokondrileri desteklemekte ve gençleştirici özelliğini devreye sokmaktadır. Ayrıca gençlik hormonu cirtuinler de brokoli tüketildiğinde aktive olmaktadır. Yalnızca anti aging gıdalar arasında bulunduğu için değil, genel sağlık durumuna olumlu katkılarda bulunduğu için de brokoli mutlaka beslenme rutinine eklenmelidir. Çünkü brokolinin faydaları arasında; enflamasyon baskılayıcı olması yer almaktadır. Bu nedenle vücuttaki enflamasyonların oluşması engellenmekte ya da var olan enflamasyonlar baskılanmaktadır. Ayrıca bu sebze uzun süre etkili bir antioksidandır. 

Lifler bakımından oldukça zengin olan brokoli, faydalı probiyotik bakterilerimizi de beslemektedir. Şeker metabolizması ile kolesterolü dengeleyen bu besin, obezite ile mücadele de de önemlidir. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etki olan brokolide oldukça önemli olan sulforafan molekülü yer almakta ve sulforafan molekülü sayesinde kanserden korumaktadır. Kısacası; anti aging beslenme programı içinde mutlaka brokoli yer almalıdır.

3 – Anti Aging Yiyecekler : Böğürtlen, Yaban Mersini, Karadut

Genel olarak meyveler arasında koyu renk olanlar antioksidan yiyecekler olarak bilinmektedir. Böğürtlen, yaban mersini ve karadut da antioksidan meyveler arasında bulunmaktadır. Bu koyu renkli meyvelere rengini veren; anthocyanin antioksidan olarak bilinmektedir. Anthocyanin antioksidanlar, gençleşme üzerinde oldukça etkilidir. Anthocyanin antioksidanların faydaları ise şunlardır:

Hücrelerin yaşlanmaya ve yıpranmaya karşı korunmasını sağlarKalp ev damar hastalıklarına karşı koruma sağlarBazı kanser türlerine karşı koruma sağlarCiltte kan dolaşımını artırır ve cildin beslenmesini sağlar, cildin canlı bir görünüme ulaşmasına etki eder

4 – Greyfurt

Greyfurt da anti aging yiyecekler arasındaki yerini almaktadır. Vitaminler yönünden oldukça zengin olan greyfurtta özellikle C vitamini ve A vitamini bulunmaktadır. Ayrıca başta magnezyum ve potasyum olmak üzere mineraller açısından da oldukça zengindir. Bu mineraller de insanları kalp ve damar hastalıklarına karşı korumaktadır. Greyfurt içinde likopen ve beta karoten başta olmak üzere eşitli antioksidanlar yer almaktadır. Dolayısı ile yaşlanma karşıtı besinler denilince greyfurt da akıllara gelmektedir. 

Greyfurtun bir özelliği de içeriğinde yer alan fitokimyasal maddelerdir. Bu maddeler, kişilerin yağ yakımını hızlandırmakta ve böylelikle kilo verilmesini sağlamaktadır. Lifler bakımından da zengin olan greyfurt bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir.

5 – Lifli Gıdalar

Anti aging yiyecekler arasında bağırsak sağlığı için de oldukça önemli olan ve günlük olarak tüketilmesi tavsiye edilen lifli gıdalar da yer almaktadır. Çünkü lifli gıdalar, bağırsaklarımızda bulunan yararlı probiyotiklerin en önemli besin kaynağıdır. Lifli besinler ise şunlardır:

Tam tahıllarKeten tohumuYulaf ezmesiCevizArmut, elma ve benzeri lifli meyvelerKarnabahar, brokoli, pırasa, lahana gibi lifli sebzeler

Lifli besinlerden yararlanmak, bir nevi sağlığı sigortaya almaktır. Lifli besinlerin faydaları ise şunlardır:

Kabızlığa karşı korurKilo vermeye yardımcı olurBağışıklık sistemini güçlendirirBağırsak kanserine karşı korurŞeker ve kolesterol metabolizmasını düzenler

6 – Semiz Otu

Semiz otu da anti aging yiyecekler arasında yer almaktadır. Gençleştirme özelliği olan semiz otu aynı zamanda sağlıklı bir yaşam için de tavsiye edilmektedir. Çünkü semiz otunun içerisinde omega 3 yağ asidi ALA yani Alpha Linoleik Asit bulunmaktadır. ALA bakımından dünyanın en zengin bitkisi semiz otudur. Dolayısı ile anti aging bitkiler denince akla ilk olarak semiz otu gelmektedir. 

A vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından oldukça zengin olan semizotunda demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Ayrıca hücre koruyucu olarak bilinen Glutathione antioksindanlar bakımından da zengindir.

7 – Anti Aging Gıdalar : Ceviz ve Kuruyemişler

Semizotunda olduğu gibi ceviz de kalp koruyucu olan omega 3 yağ asidi ALA bakımından çok zengindir. Ayrıca hücre sağlığı için de önemli olan bakır, manganez ve magnezyum gibi eser elementler bakımından da oldukça zengindir. Bu sebeple yalnızca anti aging yiyecekler arasında bulunduğu için değil, sağlıklı olduğu için günlük olarak ceviz tüketilmesi tavsiye edilmektedir.  

Cevizin faydaları oldukça fazladır ve halk arasında en yaygın olarak kolesterolü düşürmeye yardımcı olmasıyla bilinmektedir. Çünkü cevizin içinde bulunan sağlıklı doymamış yağlar, kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Ayrıca cevizin cilt besleyici özelliği de bulunmaktadır. Lifler yönünden zengin olan ceviz tokluk hissi verdiği için de kilo verilmesinde yardımcı olmaktadır. 

Yapılan bilimsel çalışmalarda, günlük olarak yalnızca 30 gram ceviz tüketilmesi durumunda insanların kalp ve damar hastalıklarından dolayı ölme riskinin yüzde 30 azaldığı ortaya konmuştur. Bu sebeple ceviz sadece anti aging yiyecekler arasında bulunduğu için değil, sağlıklı bir yaşam için tüketilmelidir.

8 – Yoğurt

Kolay sindirilebilir ve kaliteli bir protein kaynağı olduğu için mutlaka tüketilmelidir. Pre-biyotik ve pro-biyotik özellikleri olan yoğurt aynı zamanda oldukça zengin bir kalsiyum kaynağıdır. Sağlıklı ve uzun yaşamlarıyla bilinen Kafkas halkı için yoğurt, gençlik iksiri olarak nitelendirilmektedir. Bu sebeple anti aging beslenme programında günde 200-250 gram kadar yoğurda yer verilmelidir.

9 – Balık

Sağlıklı yaşam beslenmesinde balık oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü balık tıpkı yoğurt gibi kolay sindirilebilir ve kaliteli bir protein kaynağıdır. Bilindiği üzere balık omega 3 yağ asidinin en zengin olduğu besindir. EPA ve DHA cinsi omega 3 yağ asidi balıkta bol miktarda bulunmaktadır.  

Balığın faydaları oldukça fazladır ancak balığın en büyük faydalarından bir tanesi içeriğinde D vitamini barındırasıdır. Bilindiği üzere; insanlarda D vitamini sentezi olmamaktadır ve bu sebeple D vitaminini dışardan almak şarttır. Ancak D vitamini doğal olarak güneşten alınabilmektedir. D vitaminin alınabilmesi için güneş dışındaki en iyi seçenek balıktır. 

İyot ve fosfor kaynağı olan balık, sağlıklı bir kalp için de tüketilmelidir. Dolayısı ile balık sadece anti aging yiyecekler arasında yer almamakta, sağlıklı beslenme programlarında da yer almaktadır. Ayrıca balığın depresyona ve Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağladığı bilinmektedir. Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir kalp için Amerikan Kalp Derneği tarafından haftada iki gün balık yenmesi tavsiye edilmektedir.

10 – Zerdeçal

Son zamanlarda adından sıklıkla söz edilen bir baharat olan zerdeçal aslında pek çok yararlı özelliği nedeniyle binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Modern çağda zerdeçalın faydaları yeni yeni anlaşılmaya başlanmıştır. Zerdeçalın etken maddesi curcumin faydaları nedeniyle artık günümüzde yoğun olarak kullanılmaktadır. Zerdeçalın etken maddesi olan curcumin ilk başta, enflamasyon baskılayıcı özelliği nedeniyle tavsiye ve tercih edilmektedir. 

Enflamasyon, hücresel yaşlanmanın sebebidir. Zerdeçal da hücresel yaşlanmayı baskıladığı için anti aging yiyecekler arasındaki yerini almaktadır. Genel olarak zerdeçalın faydaları şunlardır:

Oldukça güçlü enflamatuardırOldukça güçlü bir antioksidandırKanser hastalıklarına karşı koruyucudurKalp damarlarındaki elastikiyeti ve fonksiyonları artırır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlarEklemlerde oluşan enflamasyonu baskıladığı için romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar

Zerdeçalın faydaları arasında Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlaması da yer almaktadır. Çünkü zerdeçal, beyinde BDNF hormonu salgılanmasını sağlamakta ve bu sebeple başta Alzheimer olmak üzere beyin hastalıklarına karşı koruma sağlamakta, beyni diri ve genç tutmaktadır. 

Sonuç olarak; listemizde yer alan 10 farklı anti aging yiyecekler günlük olarak tüketilmelidir. Bu yiyeceklerin hepsi aynı gün içerisinde olmasa da biri ya da birkaçı, günlük beslenme listesine eklenmelidir. Hem sağlıklı bir yaşam hem de ilerleyen yaşa rağmen genç bir yaşam bu anti aging gıdalar sayesinde mümkün olabilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!