featured

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır | İnsülin Direncinin Nedenleri Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

İnsülin direnci ve insülin direnci tedavisi son zamanlarda yoğun olarak araştırılmaktadır. Kişilerde insülin direnci söz konusu ise mutlaka tedavi edilmelidir çünkü oldukça önemlidir. İnsülin direncinin önemi ise; obezitenin, kalp damar hastalıklarının, şeker hastalığının, bazı tür kanserlerin ve hatta Alzheimer hastalığının risk faktörü olarak karşımıza çıkmasıdır. Bu nedenle de insülin direnci nasıl kırılır araştırması yapılmalı ve gerekli önlemler alınmalıdır.

İnsülin Direnci Nedir ?

YouTube video

Son zamanlarda insülin direnci rahatsızlığı sıklıkla söz konusu olmaktadır. Bu da, insülin direnci nedir diye yapılan araştırmaları çoğaltmıştır. İnsülin direnci, hücrelerin insülin hormonuna karşı hassasiyetini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Daha anlaşılır bir ifade ile; insülin yeteri kadar görevini bu durumda yerine getiremez. Bu görevin yerine getirilmemesi sebebiyle de kandaki şeker yüksek kalmaya devam eder.

İnsülin Direncinin Nedenleri Nelerdir?

İnsülin direnci tedavisi için yapılması gerekenlerden önce insülin direncinin nedenleri detaylı bir şekilde öğrenilmelidir. İnsülin direnci durumunun ortaya çıkması, pek çok nedenden dolayı kaynaklanabilmektedir. Ancak bu nedenler, yaşam tarzında yapılan değişiklikler ile giderilebilmektedir. 

İnsülin direncinin nedenleri arasındaki en önemli konu; hücresel yağlanma yani Lipotoxicity olarak karşımıza çıkmaktadır. Hücresel yağlanma nedeni ise sağlıksız beslenmedir. Karbonhidratlardan, yağlardan ve şekerden zengin olarak beslenme, bununla birlikte hareketsiz bir yaşam tarzı insülin direncinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunlar dışında, insülin direnci nedenleri ise şunlardır:

Şeker ve tatlı tüketmekRafine karbonhidrat tüketmekStresli yaşamHareketsiz yaşam tarzıTrans yağlar ve hayvansal doymuş yağlar tüketmekSık aralıklarla yemek yemekYetersiz uyku

İnsülin Direncinin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

İnsülinin görevi; hücrenin içine glikojeni sokmak ve enerji olarak kullanılmasını sağlamaktır. Ancak insülinin bir diğer görevi de; fazla olan ve kullanılmayan glikozu ilk önce glikojen olarak, daha sonra da yağ olarak depolamaktır. 

Beslenme alışkanlıkların kötü bir şekilde devam etmesi, gereğinden fazla kalori alınması ve hareketsiz yaşamın benimsenmesi durumunda insülin ilk olarak glikojen ve daha sonra da yağ olarak karaciğere depolamaktadır. Bu da karaciğer yağlanması sağlık sorununu ortaya çıkarmaktadır. Karaciğer sonrasında da bu depolama kas ve kas hücrelerinde gerçekleşmektedir.   Kısacası; insülin direnci tedavisi yapılması gereken bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmediğinde ise oluşabilecek olan hastalıklar şunlardır:

ObeziteKaraciğer yağlanmasıKalp damar hastalıklarıTip 2 diyabet (şeker hastalığı)Bazı tür kanserlerAlzheimer hastalığı

İnsülin Direnci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çoğu kişi tarafından insülin direnci tedavisi nasıl yapılır diye merak edilmektedir. Kısaca belirtmek gerekirse; insülin direncine nedenleri ortadan kaldırıldığında, insülin direnci rahatsızlığının da önüne geçilmiş olunmaktadır. Çünkü bu etkenler ortadan kaldırıldığında, metabolizma da oldukça hızlı bir şekilde normale dönebilmektedir.  

İnsülin direnci tedavisi ile ilgili olarak yapılmış olan pek çok bilimsel çalışma bulunmaktadır. Yapılan bu bilimsel çalışmaların sonucunda elde edilen verilere göre; yaşam tarzı değişikliği yapıldığında yalnızca insülin direnci hastalığının değil şeker hastalığının dahi geriletilebildiği hatta ve hatta hastalıkların ortadan kaldırıldığı sonucuna ulaşılmıştır.

İnsülin Direnci Nasıl Kırılır?

Yapılan pek çok bilimsel çalışma, insülin direnci tedavisi için kişilerin yaşam tarzında değişiklik yapmasını öngörmektedir. Eğer siz de insülin direnci rahatsızlığı nedeniyle sağlıksal sorunlar yaşıyorsanız ve insülin direnci nasıl kırılır diye merak ediyorsanız yapmanız gerekenler kısaca şunlardır:

Tatlı ve şeker tüketimini azaltınMakarna, pirinç pilavı, beyaz ekmek gibi gıdaların tüketimini sınırlandırınBaşta trans yağlar ile hayvansal doymuş yağlar olmak üzere her türlü yağ tüketimini sınırlandırınBeslenme rutininizde sıklıkla sebze, meyve ve salatalara ağırlık verinSıklıkla lifli gıda tüketimi yapınÖğünler arasında hiçbir şey yemeyinAralıklı oruç diyeti uygulayın ya da hafta bir gün su, şekersiz çay ve kahve tüketimi serbest olmak üzere oruç tutunBazı zamanlarda ana öğünlerini atlayın ve hiçbir şey yemeyinGünlük olarak en az 30 dakika yürüyüş yapınYürüyüş yapmak dışında günlük olarak kaslarınızın çalışmasını sağlayacak fizik hareketleri yapın ve hafif ağırlık çalışınUyku düzeninizi oluşturunStresinizi azaltın ve stresle baş etme yöntemlerini uygulayın

Yukarıda sayılan maddelerin yaşam tarzı haline getirilmesiyle yani insülin direnci diyeti ile insülin direnci tedavisi gerçekleştirmek mümkündür. Bu alışkanlıklar, yalnızca insülin direnci nasıl kırılır sorusunun cevabı değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın da gerekleridir. Bu alışkanlıkların kazanılmasından kısa bir süre sonra insülin direnci kırılmaya başlamakta ve metabolizma da normale dönmektedir. Eğer insülin direnci nedeniyle bir sağlık sorunu yaşıyorsanız öncelikle bir sağlık kuruluşundan yardım almalı, hekimin tavsiye ettiği ilaçlar ve yaşam değişikliği ile insülin direnci tedavisine başlamalısınız. Bu rahatsızlığın nihai sonucu şeker hastalığı olduğu için insülin direnci tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

İnsülin Direnci Tedavisi ve Lifli Gıda Tüketimi

İnsülin direnci tedavisi için verilen tavsiyelerden bir tanesi, beslenme rutininde lifli gıdalara yer vermek bulunmaktadır. Bilindiği üzere lifli gıdalar, bağırsaklarda bulunan faydalı bakterileri beslemektedir. Bu sayede de şeker ve kolesterol metabolizması düzenli bir şekilde işlemektedir. Dolayısı ile lifli gıdalardan zengin olarak beslenme, insülin direnci kırılması için de gereklidir.

Aralıklı Oruç ve İnsülin Direnci Tedavisi

Son zamanlarda aralıklı oruç faydaları nedeniyle pek çok hekim tarafından tavsiye edilmektedir. İnsülin direnci nasıl kırılır diye araştırma yapan kişiler de sıklıkla aralıklı oruç tavsiyesi ile karşılaşmaktadır. Eğer insülin direnci tedavisi için tavsiye arıyorsanız, siz de her zaman olmasa da zaman zaman aralıklı açlık diyeti uygulamalısınız.  

Belirli bir süre insan vücuduna gıda girmediğinde, kan şekeri düşmekte ve dolayısıyla da insülin seviyesi de düşmektedir. Böylelikle, zaman içerisinde hücrelerin insüline olan hassasiyeti artmaya başlamaktadır. Kısacası; oruç uygulaması insülin direnci tedavisi için oldukça etkilidir.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!