featured

A Vitamini Faydaları Nelerdir | A Vitamini Nelerde Var?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

A vitamini faydaları nedeniyle mutlaka alınması gerekmektedir. Depolaması karaciğerde gerçekleşen A vitamini, yağda çözünen olan bir vitamindir. Bu vitamin besinlerde iki farlı şekilde yer almaktadır. Bunlar; provitamin A ve premade yani önceden oluşturulmuş olan A vitaminidir. Önceden oluşturulmuş A vitamininin yaygın olarak kullanılan adı; retinoldur. Retinol, hayvansal gıdalarda yoğun olarak bulunmaktadır. Provitamin A da yoğun olarak sebze ve meyvelerde bulunmaktadır. Özellikle salatalarda sıklıkla kullandığımız havucun içinde yüksek miktarda A vitamini yer almaktadır.  

Gerekli durumlarda, vücudunda yeterli vitamin üretimi gerçekleşmeyen kişiler vitamin takviyesi almalıdır. A vitamini faydaları nedeniyle de herkesin alması gereken bir vitamindir ancak bu vitaminin farklı türleri bulunduğundan bilinçsizce kullanılmamalıdır ve mutlaka hekim kontrolünde gerçekleşmelidir. Yapılan pek çok bilimsel çalışma, A vitaminin bazı önemli hastalıkların riskini ortadan kaldırdığını göstermiştir ancak bilinçsiz alımda da zararları ortaya çıkmıştır. Bu nedenle pek çok vitamin gibi A vitamini almadan önce de hekim bilgisine başvurulmalıdır.

A Vitamini Faydaları Nelerdir?

Vücudun yeteri kadar A vitamini alamaması durumunda A vitamini eksikliği sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu da çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olmaktadır. Fakat A vitamini fazlalığı da olması istenen bir durum değildir çünkü bu vitaminin fazlalığı, genel sağlık durumu açısından olumsuzdur.

A vitamini fazlalığı durumunda zehirlenme etkisi görülmektedir. Bu nedenle kesinlikle A vitamini faydaları nedeniyle kesinlikle bilinçsiz olarak kullanılmamalıdır. Ancak ve ancak doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. A vitamini fazlalığı durumunda zehirlenme etkisi, kendisini bulantı, kusma ve baş dönmesi eşliğine göstermektedir. A vitamininin faydaları görülmesi için günlük kararında ve yeterli alımın yapılmasına özen gösterilmelidir. Bu sebeple doktor onayı alınmadan A vitamini takviyesi ve dozu değiştirilmemelidir. Genel olarak bilinen A vitamini faydaları şunlardır:

Hamilelik sürecinde bebek gelişimi için gereklidirYaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen görme kaybında önleyicidirGerçekleşmesi muhtemel olan kemik kırıklarını önlerKemikleri korurAkne, sivilce tedavisinde etkilidirBağışıklık sisteminin doğru şekilde çalışmasında etkilidir

A vitamini faydaları sebebiyle mümkün olduğunca doğal yollarla alınmalıdır. Bu vitamini içeren besinlerin günlük ve yeterli düzeyde tüketilmesiyle genellikle vücudun ihtiyaç duyduğu miktar karşılanabilmektedir. Kısacası; kişiler ilk önce doğal yoldan A vitamini almalıdır. Ancak doğal besinlerle A vitamininin alımı yeteri kadar karşılanamıyorsa hekim görüşüne başvurulmalıdır.

A Vitamini Nelerde Var?

A vitamini faydaları nedeniyle gerek hayvansal gıdalarla, gerekse de sebze ve meyvelerle mutlaka alınmalıdır. Gıda takviyesinden önce bu vitaminin doğal yollarla alınması tavsiye edilmektedir. Bu nedenle de A vitamini nelerde var diye araştırılmaktadır. 

A vitamini olan besinler iki farklı sınıftadır. Retinol ve karotenoid olarak A vitamini karşımıza çıkmaktadır. Ciğer ve benzeri gibi hayvansal gıdalardaki A vitamini retinol, bitkisel gıdalardaki A vitamini karotenoid olarak bilinmektedir. Örneğin; havuçtaki A vitamini oranı, ciğerdeki A vitamini oranından oldukça fazladır. Bir çok besinin içinde yer alan A vitamini özellikle süt ürünleri ile tahıl ürünlerinde yoğun olarak bulunmaktadır. A vitamini nelerde var sorusunun yanıtı ise genel olarak şunlardır:

Yulaf ezmesiCiğerDomatesTereyağıYumurtaSomon gibi yağlı balıklarYeşil yapraklı sebzelerLahanaTam yağlı sütYeşil, turuncu ve sarı renkli sebzelerMango, kavun ve kayısı gibi meyveler

Bu bitkisel ve hayvansal besin maddelerinin her birinin içinde, kişilerin günlük olarak karşılaması gereken A vitaminini bulunmaktadır. Günlük alınması gereken A vitamini miktarı, kişilerin cinsiyetine göre değişmektedir. Bu miktar kadınlarda 800 mcg iken, erkeklerde 1000 mcg’dir.

A Vitamini Faydaları ve Özellikleri Nelerdir?

A vitamini özelliği, yağda eriyen vitaminler arasında yer almasıdır. Dolayısı ile A vitamini vücutta depo edilebilmektedir. Bu sebeple de bu A vitamini eksikliği olması durumunda, vücutta depolandığı için uzun bir sürede ortaya çıkmaktadır. Diğer A vitamini özellikleri ise şunlardır:

Sağlıklı embriyo gelişimi ve büyümesi açısından gereklidirGörme yetisi açısından önemlidirÜreme sisteminin sorunsuz çalışması açsından önemlidirKan yapımında etkilidirBağışıklık sisteminin oluşumunda önemlidir, vücudun enfeksiyon ve hastalıklarla savaşında yardımcıdırKarotenoid A vitamini antioksidan özelliğindedir. Kanser ile yaşlanmaya karşı koruyuculuk görevi üstlenirGözlerin karanlıkta da görebilmesinde etkilidirEpitel dokuların yapımında, gelişiminde, korumasında gereklidir

A Vitamini Eksikliği

A vitamini cilde faydaları ile de bilinmektedir. Ancak bu vitamin genel olarak sağlık durumunun korunmasında görevlidir ve insanları çeşitli ciddi hastalıklara yakalanması noktasında korumaktadır. A vitamini eksikliği durumunda bazı belirtiler yaşanmaktadır. İlk belirti ise gece körlüğü olarak bilinmektedir. Diğer A vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:

Gözde kurulukKorneada bulanıklıkSaçta dökülme ve kepeklenmeBebeklerde ve çocuklarda gelişimde gerilikCilt üzerinde kurulukYaşanan enfeksiyon hastalıklarında artışBağışıklık sistemi zayıflaması nedeniyle sık hastalanma

Bu durumların yaşanması halinde kişilerin öncelikle bir sağlık kuruluşundan yardım alması tavsiye edilmektedir. Eğer sorun A vitamini eksiliği ise A vitamini faydaları nedeniyle, bu vitamin yönünden zengin besinleri tüketmesi tavsiye edilmektedir. Söz konusu belirtilerin uzun süreli olarak yaşanması durumunda mutlaka bir uzman görüşüne başvurulmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!