featured

Gizemli Shirakawa-go Ķöyü | Dünya Mirasları Arasında Bir Köy: Shirakawa-go

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Shirakawa-go köyü, Japonya’da yer alan bir köy. Japonya’nın dağlık bir bölgesinde bulunan, uzunca bir zaman dünyanın geri kalan kısmından habersiz olan bu köylerde, Gassho tarzında evler mevcut. Farklı ambiyanslara sahip bu evler, görülmeye değer. Geçimlerini ipekböceği ve dut ağaçları yetiştirerek sağlayan Shirakawa-go köyü halkı, minimal ve şirin bir yaşam sürüyor.

Dik bir eğime sahip sazdan çatıları olan büyük evler, Japonya’da yalnızca bu köyde bulunuyor. Geleneksel bir yaşam tarzını benimseyen halk, yaşadıkları yeri sosyal ve ekonomik koşullarına en uygun şekilde uyarlanmış.

250 Yıllık Gassho-Zukuri Evleri

250 yıllık tarihi evler bulunan bu geleneksel Shirakawa-go bölgesindeki evler özellikle çatı mimarisiyle öne çıkıyor. Özellikle gassho-zukuri çiftlik evleri bu bölgenin kökleşmiş atmosferini meydana getiren temel yapı taşları arasında bulunuyor.

Ellerin çenenin aşağısında üçgen biçiminde birleştirilerek meydana gelen seremoni, köydeki evlerin üçgen çatılarını andırıyor. Bu sebeple inşa edilmiş bu yapılara gassho-zukuri yani dua eden eller ismi verilmiştir. Dik yamaçlara, sivri burunlara sahip çatılar yardımıyla zor geçen kış aylarında meydana gelen yoğun kar yağışının olumsuz etkilerinin ve çatıların çökmelerinin önüne geçiyorlar.  

Yüzyıllık Ustalık

Bölgedeki evler, yüzyıllar öncesinden gelen mimari bilgiler sayesinde bağlantı parçaları kullanılmadan inşa edilmiştir. Zaten başka bir ustadan bu yapılar kadar sağlam bir mimari meydan getirmesi beklenemez. Bilgeliğin ve inceliğin hakim olduğu bu gassho-zukuri evlerden bir tanesi var ki insanların bütün ilgisini üzerine çekmeyi başarıyor: Wada House.

Eski Japonya’nın Gizemli Köyü: Shirakawa-go Köyü

YouTube video
Dağların arasına gizlenen ulaşılamaz görünen adeta bir mücevher gibi parlayan, esrarengiz ormanlarla çevrelenmiş, sarp nöbetçilerle kuşatılmış, samuray katanalarının sesleriyle şenlenen ve yağmurlarla yıkanmış bu gizemli dünyanın içerisinde gezinmek kulağa muhteşem geliyor değil mi? Peki, köyü kuş misali görebileceğiniz bir tepedeki meşhur seyir terasından izlemek?

YouTube video

Shirakawa-go köyü, sahip oldukları tüm bu zenginliğin yanında pirinç tarlalarıyla da ziyaretçilere orijinal bir tabloyu andırıyor. Geleneksel mimarisi, muhteşem havası, doğal güzellikleri ve tarihiyle Shirakawa-go köyü, yolunuz Japonya’ya düşerse gitmenizi önerdiğimiz yerler arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!