featured

Isaac Asimov Kaleminden AppleTV+ Dizisi: Foundation

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Eylül’de AppleTV+ ekranlarında yayınlanmaya başlayan Foundation (Vakıf), 2021 yılının heyecanla beklenen dizilerden biri oldu. İşte yayınlanması dört gözle beklenilen dizi Foundation hakkında tüm detaylar…

Foundation mimarı Isaac Asimov, The Science Fiction Writers of America’dan “Bilim Kurgu Üstadı” unvanıyla kendini kanıtlamış bir bilimkurgu yazarı. Isaac Asimov’un kaleminden uyarlanan yeni dizi Foundation dizisi, televizyon dünyası için tam bir merak konusu.

1941’de yazar ve bilim insanı olan Isaac Asimov, Roma İmparatorluğu’nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi eserinden son derece etkilenip içinde bulunduğu çağın çok ilerisinde bir esere imza attı.

Galaktik İmparatorluğun çöküşüyle beraber feodalizmin dönüşünü ele alan başarılı yazar Asimov, bu bakış açısıyla bakarak “Toplum nasıl yönetilmeli?”, “İmparatorluklar neden çöker ve yükselir?” veya “Tarih tahmin edilebilir mi?” gibi soruların içinde yoğrulan Foundation serisini meydana getirdi.

Foundation Serisi Diziye Uyarlandı

Tam 30 sene boyunca üçleme şeklinde kalan seriyi Foundation (Vakıf), Foundation and Empire (Vakıf ve İmparatorluk) ve Second Foundation (İkinci Vakıf) kitapları oluşturuyordu. Isaac Asimov 1981 yılı geçtikten sonra seriye Foundation’s Edge (Vakıf’ın Sınırı), Foundation and Earth (Vakıf ve Dünya), Prelude to Foundation (Vakıf Kurulurken) ve Forward to Foundation (Vakıf İleri) kitaplarını ekledi.

Asimov Foundation serisine eklediği bu kitaplarla birlikte daha önceden yazmış olduğu İmparatorluk Serisi ve Robot Serisi’ne bazı göndermelerde bulunmuş ve bu üç serinin de geçtiği hayali evrenin aynı olduğunu belirtmiştir.

İnsanlığın Tarihinin Yok Olmaması için Verilen Bir Mücadelenin Hikayesi

Asimov’un kurduğu bu hayali evren, gelecekte Samanyolu’nun içerisinde farklı gezegenlere dağılan insanlığı ele alıyor. Ana karakterimiz Hari Seldon, matematiksel yöntemlerden yararlanarak geleceği görebilme yeteneği olan bir matematikçi ve tarihçi.

Seldon, galaksinin ayrı noktalarına saçılmış olan insanların bir arada olmasını sağlayan Galaktik İmparatorluk’un çökeceğini fark eder ve insanoğlunun tarihinin ve bilgisinin silinmemesi için onu zorlayacak bir yolculuğa çıkmaya hazırlanır.

Isaac Asimov’un Kızı da Projede Yer Alıyor

Efsane yapım Star Wars gibi pek çok bilimkurgu dizisine ve filmine ilham veren Foundation’ı Josh Friedman ve David S. Goyer televizyona taşıyor. Dizinin yapımcılarından biri olan Robyn Asimov, soyadından da tahmin ettiğimiz gibi Isaac Asimov’un kızı.

Foundqtion 24 Eylül’de AppleTV+ Ekranlarına Geldi 

Dizinin ana karakteri Hari Seldon’a hayat veren isim ise Chernobyl dizisinden tanıyıp başarılı oyunculuğuna hayran kaldığımız Jared Harris olacak. Dizideki Galaktik İmparatorluk’un en son imparatoru Brother Day ise Halt and Catch Fire dizisiyle ünlenen Lee Pace olacak. 10 bölümden oluşan ilk sezonuyla 24 Eylül’de seyirciyle buluşan dizinin, toplamda 8 sezon süreceği edindiğimiz bilgiler arasında yer alıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!