Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanattan mimariye kadar pek çok vesile ile adını sık duyduğumuz Viktorya dönemi ne demektir? Bu dönemde Birleşik Krallık merkezli yayılan ve özellikle mimari alanda kendini gösteren Viktorya tarzı nedir? İşte, merak edilen yönleriyle “Victoria Dönemi”…

Viktorya Dönemi Nedir?

Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Büyük Britanya’da sanayi devriminin yükselişi ile birlikte Viktorya dönemi Britanya (İngiltere) İmparatorluğu’nun da zirve noktası olarak kabul edilir.

Victoria dönemi, Kraliçe II. Elizabeth’den sonra en uzun süre tahta kalan Kraliçe Victoria’nın (Genellikle kendisi en sevilen ve en büyük Britanya hükümdarı olarak anılır) tahtta kaldığı 1837 – 1901 yılları arasındaki dönem için kullanılır. Bazı tarihçiler ise bu dönemin başlangıcını daha da geriye taşıyarak 1832 Reform hareketine kadar dayandırır.

Viktorya dönemi, sanayi devrimi ile birlikte sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan tarihsel dönüşüm ve gelişmelerin yaşandığı istisnai bir dönemdir.

İngiltere’nin en uzun tahtta kalan ikinci hükümdarı ünvanına sahip olan Kraliçe Victoria, yalnızca hüküm sürdüğü 19. yüzyıla damga vurmakla kalmamış, aynı zamanda günümüzde dahi etkisini gösteren Viktorya tarzını gelişimine de vesile olmuştur. Bu dönemde başta mimari olmak üzere sanat ve tasarım alanlarında da kendine has bir tarz oluşmuştur.

Viktorya Dönemi Kültürel Yapısı

Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Kraliçe Victoria döneminde, Britanya’nın dahil olduğu bir savaş ya da karışıklık olmamasından dolayı İngiltere oldukça zenginleşmiştir. Eğitimin gelişmesi ile birlikte toplumsal anlamda da yeni bir düşünce şekli egemen olmaya başlamıştır. Dönemin yazarları ve öncüsü kabul edilen sanatçıları ile toplumda da lüks, ihtişam ve gösteriş öne çıkmıştır.

Viktorya Dönemi Mimarisi

Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Viktorya dönemi İngiltere’nin refah içinde olduğu bir devir olmasından dolayı, ihtişam ve gösteriş ile birlikte anılır.

Viktorya dönemi Mimarisi ise Kraliçe Victoria zamanında İngiltere’de yapılan binalarda kullanılan mimari tarz ve akıma verilen isimdir. Bu dönemde statüye verilen özel önem, Viktorya tarzı mimarinin de ana temasını belirlemiştir. Lüks, gösteriş ve ihtişam bu mimari tarzın temelinde yer alır.

Bu nedenle bu dönemde evlerde büyük ve devasa yapılar, çok sayıda oda, farklı girişler, çoklu merdivenler, çok kanatlı yapılar, süslemeler, barok ve gotik detaylar, süslü oymalar dikkat çeker. Bu anlamda yine Viktorya dönemi mimari anlayışında büyük sundurmalar, cumbalı ve vitray pencereler, yüksek tavanlar ve özenle şekil verilmiş saçakların da önemli bir yeri vardır.

Birleşik Krallık’ta Viktorya döneminde yapılan bu evlerin mimarisi benzersizdir ve bu evler malikane niteliğine sahiptir. Bu tarz mimari yapı, daha sonraki yıllarda başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere farklı ülkelerde de kendisini göstermiştir.

Bu dönemin İngiltere’si, sahip olduğu zenginliği inşa edilen ihtişamlı evler ile sergiler. Viktorya dönemi evleri, gelen konukları ağırlamak amacıyla geniş giriş salonlarına, sohbet odalarına, büyük yemek salonlarına ve bahçelere sahiptir.

Viktorya Dönemi Sanat Anlayışı

Viktorya (Victoria) Dönemi Nedir? Viktorya Dönemi Mimarisi ve Sanat Anlayışı Nasıldır?

Zenginleşen İngiltere’de ihtişam ve gösteriş öncelikli başlayan Viktorya döneminde, kültürel anlamda yaşanan değişiklik mimari alanda olduğu gibi sanat alanında da kendini göstermiştir. Bu bağlamda zengin renk, işleme ve lüks dokular yanında detaylara gösterilen özen de Viktorya tarzının karakteristiğini oluşturmuştur.

Viktorya dönemi zenginliğe ve statüye önem veren ve bu anlamda parası olmayanlar için oldukça zor geçen ancak zengin Britanyalılar için bu zenginliğin özellikle evleri ile dışa vurulduğu bir dönem olarak nitelendirilebilir.

Dünya tarihinde önemli bir yer edinen Virginia Woolf kimdir merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!