featured

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka İnsan Irkını Geride Bırakacak mı?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay zeka nedir sorusunu fazlaca soran ve merak eden insanlardan biriyseniz; bilgisayar kontrolünde ki bir robotun, insanlara benzer şekilde hareket etmesi ve zeki canlılar gibi düşünüp kendini ifade edebilmesi yeteneğidir diyebiliriz. Günümüzde yapay zeka çalışmaları, insan ırkına benzer şekilde geliştirilmek üzere devam etmektedir.

Yapay Zeka Nedir?

Teknoloji gelecekte insan zekasından bağımsız gelişebilecek bir yönelim içerisindedir. İnsan zekasına özgü algılama, sorun çözme, fikir yürütme gibi bilişsel fonksiyonları sergileyecek şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Yapay zeka uygulamaları, insana özgü otonom davranışları yapay zekanın algılayabileceği ve faaliyete geçirebileceği şekilde tasarlanmaktadır.

Yapay Zeka Nedir? Dünden Bugüne Yapay Zeka ve Tarihçesi

Yapay zekanın fikir babası ‘’ Makineler düşünebilir mi?’’ sorusunu sorarak makine zekasını gündeme getiren Alan Mathison Turing’dir. II.Dünya Savaşı’nda kripto analizi gereksinimi ile üretilen elektromanyetik cihazlarla, bilgisayar bilimi ve yapay zeka fikri doğmuştur. Alan Turing, enigma makinesinin şifre algoritmasını çözmek için uzun süre uğraşmış bir matematikçidir.

Yapay zeka nedir, ne değildir diyerek geliştirilmesinde en önemli rolü İngilizler ve Japonlar oynadı. Yapay zeka teknolojisinde birbirinden geri kalmak istemeyen Japonlar ve İngilizler, 1980’li yılların başlarında bir sonuç elde etmek için adeta birbiri ile yarıştı. Böylece 1987 ile 1993 yılları arasında bazı kayda değer gelişmeler kaydedildi. Tarihte ilk önemli gelişme olarak ise; IBM şirketinin üretmiş olduğu Deep Blue adlı bilgisayarın ünlü satranç ustası Garry Kasparov’u yenmesi oldu.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Uygulamaları Türkiye’de Ne Durumda?

Teknolojiye yön veren yapay zeka uygulamalarının hangi boyutlara ulaşacağı hakkında henüz bir tahmin öngörülemese de, Türkiye’de henüz yeni gelişen bu sektör üzerine çalışan bilim insanları mevcut. Udenftify, Monument, Dahi.ai/ Yapaytech, Veslabs/ Jetlink, Anatolian Technologies& Labs, Paym.es, gibi şirketler, Türkiye’ de yapay zeka nedir soruları altında adına adımlar atıp, gelişmeler kaydediyor. Yapay zekanın geliştirilebilmesinde insan faktörünün kritik bir öneme sahip olduğunu düşünen şirket kurucuları ve çalışanlar, Türkiye’de öncü bir üniversite olmadığını ve eğitimin bu konuda yeterli kalmadığını düşünüyorlar. 

Yapay Zeka Nedir? Türkiye’de Yapay Zeka Girişimlerini Geliştirmek Mümkün mü?

Türkiye; son yapılan istatistiklere göre, yapay zeka bakımından bölgenin lider ülkesi olarak gözükmektedir. Türkiye’deki bir yapay zeka girişimi ile ilgilenen şirketlerin %80’i, yapay zeka teknolojilerini üst düzeyde tutarak, Orta Doğu ve Afrika’nın seviye olarak üstünde listeleniyorlar. Yapay zekanın henüz gelişim aşamasında olduğunu söyleyen Türk bilim insanları, Türkiye’de %35 oranında şirketin yapay zeka teknolojilerini aktif olarak kullandığını başladıklarını belirtmektedirler.

EY Orta, Doğu, Güneydoğu Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Dijital Lideri Onur Doğan ‘’ Microsoft ile gerçekleştirdiğimiz çalışmamızla, Türkiye’nin belli başlı önde gelen firmalarının çalışmalarına dair öngörüler ortaya koyuyoruz. Bu görüşmelerden sonra birçok şirketin yapısını yapay zekaya göre revize ettiğini gözlemledik. ‘’ diyerek, Türkiye’de ki yapay zeka çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu. Ayrıca Doğan; Türkiye’de devam eden teknolojik tüm çalışmalarda büyük adımlar atıldığına da dikkat çekti. 

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Mühendisliği Nasıl Yapılır?

Makineleri insan beyni düzeyinde çalıştıracak şekilde analiz edip programlayan, makine öğrenme algoritmalarını tasarlayan kişilere ‘’yapay zeka mühendisi’’ denir. Makinelerin verimli bir şekilde hareket etmesini sağlamak amacıyla programlanmasını sağlayan yapay zeka mühendisleri, yazılım firmalarında çalışabilir, dönemsel olarak hizmet sektöründe de hizmette bulunabilir.

Yapay zeka mühendisleri, veri mühendisleri ile işletme arasında koordinasyon sağlar ve veri bilimi ekibinin kullandığı alt yapıyı otomatik bir düzene oturtmakla görevlidir. Ayrıca makine modellerini kullanıcıların kullanabileceği şekilde düzenleyerek, test modellerini bazı aşamalardan geçirmektedirler. Yapay zeka mühendisi olmak için üniversitelerin yapay zeka bölümünden mezun olmanız gerekmektedir

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka İnsan Irkını Geride Bırakabilir Mi?

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cem Say; yapay zeka ile ilgili soruları da cevaplandırdı. ‘’Yapay zekanın insanı geçebileceğine inanıyorum, bazı konularda makineler bizi çoktan geride bıraktı’’ diyerek son günleri bir hayli meşgul eden yapay zeka sorularına cevap verdi. 

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Çalışmaları Etik İlerleyebilecek mi?

Yapay zeka teknolojisinin insan beynini geride bırakıp, insanların yerine geçebileceği söylentilerine cevap veren Prf. Dr. Say; bazı açıklamalarda bulundu.

İnsanlara verilen işe alma/almama gibi kararları, yapay zeka sistemlerinin o insanların önyargıları ile birlikte aynı önyargıyı uygulayıp hayata geçirilebileceği biliniyor. İnsan hayatına dokunan, adalet ve eşitlik gibi kavramların gözetilmesi gereken bu uygulama alanlarında kontrolü bilgisayarlara vermemeliyiz. Emisyon testinde hile yapması için programlanmış otomobiller var. Etik açıdan problemlerimiz olacak.

Yapay Zeka Nedir? Yapay Zeka Severlerin İlgisini Çekecek Kitaplar Var mı?

Yapay zeka teknolojisi diye düşündüğünüzde, en basit ifade ile makinelerin insan beyni gibi düşünebilmesi diyebiliriz. Günümüzde bir çok bilim meraklısı insan bu konuda geliştirmeler yapmaktadır. Teknolojinin gelişimi ile hayatımızda yer etmeye devam eden ve edecek olan yapay zeka meraklıları için yapay zeka kitap önerileri hazırladık.

İnsanlık 2.0Matlab – Yapay Zeka ve Mühendislik UygulamalarıYapay ZekaMaster AlgoritmaHayatımızdaki AlgoritmalarYapay Zeka Optimizasyon AlgoritmalarıBen Bir Garip DöngüyümRobotların YükselişiBilincin GizemiMakine Öğrenmesi

Bonus! Belgesel seviyorsanız ve yapay zeka merakınız varsa, işte tam sizlik bir belgesel! İyi seyirler 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=rG_nsuet9zk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!