featured

Yarım Kalmış Olanları Unutamama Durumu: Zeigarnik Sendromu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daha önce hiç yarım kalmış aşkınızı neden bir türlü unutamadığınızı düşündünüz mü? Yarıda kalmış ve doyasıya yaşanamadan bitmiş her durumda etkisini gösteren bir sendromdan dolayı yarım kalan olaylara daha da fazla bağlanıyoruz. Bu sendroma da Zeigarnik Sendromu adı veriliyor.

Zeigarnik Sendromu özellikle aşk acısı çekenler tarafından tecrübe edilen bir durum.[/caption] Zeigarnik Sendromu özellikle aşk acısı çekenler tarafından tecrübe edilen bir durum olduğu gibi aşk haricinde pek çok yarım kalan olayda da gözlemlenebiliyor. Gelin bilimsel olarak da kanıtlanmış bu tuhaf etkiye daha da yakından bakalım.

Zeigarnik Sendromu Nasıl Ortaya Çıktı?

Zeigarnik Sendromu, 1020’li yıllarda ilk kez ortaya atılmıştır. Sendromun isim babası olan Rus psikolog Bluma Wifona Zeigarnik tarafından oldukça tesadüfi bir şekilde bulunan bu sendromun temelleri bir restorana dayanmaktadır. Bir grup psikolog arkadaşı ile yemek yemek için bir restorana giden Zeigarnik, burada bir garsona sipariş verir. Garson, siparişleri herhangi bir yere not almadan aklında tutar ve servisi kusursuz bir şekilde gerçekleştirir.

Psikologlar yemeklerini bitirir ve kalktıktan sonra içlerinden biri garsona tüm siparişleri eksiksiz bir şekilde nasıl aklında tuttuğunu sorar. Fakat işin tuhaf kısmı şudur ki garson müşterileri hatırlamaz.

İlginizi Çekebilir: Karşılıksız Aşk Sendromu Erotomi Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? (Clerambault Sendromu)

ve servisin ardından her şeyi unuttuğunu söyler. İşte Zeigarnik sendromu da tam burada ortaya çıkar. Yarım kalmış işler insan beynini meşgul etmekte ve unutulmayı engellemektedir.

Aşk Hayatında Zeigarnik Sendromu

Zeigarnik Sendromu özellikle duygusal durumlarda çok sık rastlanılan bir sendromdur. Özellikle istenmeden biten ilişkilerde taraflardan biri ya da ikisi de yarım kalmış hissi yaşamaktadır. Bu yarım kalmış, bitirilmemiş hissiyatı da aşk acısını perçinler ve sürekli beyinde yer edinerek unutmayı engeller. Uzun süreler boyunca da devam edebilen bu durum kişiye ve durumun gidişatına göre unutma ve alışma duygularına zamanla yenik düşebilir. Bunun yanı sıra evlilik hali de bu etki kapsamında anlatılabilir. Evlilik, bir romantik ilişkiyi sonuca ulaştırma olarak görülebilir ve sevgililik halinde yaşanan aşkı sonlandırabilir.

Dizilerde ve Şarkılarda Zeigarnik Sendromu

Zeigarnik Sendromu, dizi sektöründe sıkça kullanılmaktadır. Örneğin dizilerin her bölümünün sonunda yazan “devam edecektir…” mottosu diziye olan bağlılığı yükseltir ve beynin dizi hakkında düşünmesine yol açar. Bunun yanı sıra yalnızca birkaç kez dinlediğiniz ve sözlerini tam bilemediğiniz şarkıların gün içerisinde beyinizde çalıp duruyor oluşu da bu sendromun etkilerinden biridir. Şarkıyı tam olarak dinlediğinizde ve sözlerine hakim olduğunuzda beyninizde daha az yer ettiğini gözlemleyeceksiniz.

Bunada Göz Atabilirsiniz: Burçlara Göre Erkeklerin Aşk Tarzları

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!