featured

Yeminli Tercüme Bürosu Nedir ? Noter Onaylı Yeminli Tercüme Nasıl Yapılır ?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeminli tercüme bürosu, şahısların dışında çeşitli kurum ve kuruluşların noter onaylı tercüme hizmeti aldığı bürolardır. Tercüme belgesine resmiyet kazandırmak isteyen kişi ve kurumlar için doğru tercüme bürosunu seçmek de, ilerleyen süreçlerde sorun yaşamamak için oldukça önemlidir. Peki, noter onaylı tercüman hizmeti almak isteyenler, yeminli tercüme büroları hakkında neleri bilmeli, nelere dikkat etmeli? Doğru yeminli tercüme bürosu nasıl seçilir? Noter onaylı tercüme büroları nasıl çalışır? İşte, yeminli tercüman hizmeti almak isteyenleri bilmesi gerekenler…

Yeminli Tercüme Bürosu Nedir Ne Değildir ?

Yeminli tercüme bürosu, bünyesinde noter onaylı yeminli tercüman/tercümanlar çalıştıran bir kurumdur. Yeminli tercüme bürosu sayesinde, tercüme belgelerine resmiyet kazandırmak isteyen kişiler ve kurumlar pek çok dilde tercüme hizmetini tek bir çatı altında alabilir ve belgelerine resmiyet kazandırabilir.

Yeminli tercüme bürosu nedir diye incelediğimizde; noter onayı alanın büro değil, tercümanlar olduğunu görmekteyiz. Dolayısı ile ‘’yeminli tercüme bürosu’’ tabiri aslında yanlış bir tabirdir çünkü bürolar değil; tercümanlar noter huzurunda yemin edip onay alarak yeminli tercüman unvanı alırlar. Kısacası; yeminli tercüme bürosu değil, bünyesinde yeminli tercümanlar çalıştıran tercümanlık bürosu vardır. Bu bürolarda yapılan tercümeler, yeminli tercüman tarafından imzalanır ve belge resmiyet kazanır.

Yeminli Tercüme Bürosu Nasıl Çalışır ?

Noter onaylı yeminli tercüme büroları, daha iyi ve profesyonel bir hizmet için bünyesinde birden fazla sayıda yeminli tercüman çalıştıran ve birden fazla dilde tercüme hizmeti veren bürolardır. Bu bürolarda tercüme hizmeti verilip belgeye resmiyet kazandırılması için öncelikle, belge tercümesi yeminli tercüman tarafından yapılır. Daha sonra hazırlanan tercüme belgesi büro tarafından kaşelenir. En son olarak ise noter tarafından yetkilendirilmiş yeminli tercüman tarafından belge imzalanır.

Resmiyet kazandırılacak olan tercüme belgesinin bir nüshası notere, bir nüshası ise tercüme hizmeti alan kişiye teslim edilir. Hizmet alan müşteri, dilediği zaman notere giderek tasdik alabilir. Ancak noter tasdik işlemleri, herhangi bir noterde değil; yalnızca yeminli tercüman tarafından yemin zaptı imzalanan noterde yapılabilir. Ancak bu, bir yeminli tercümanın tek bir noterde işlem yapabileceği anlamına gelmez çünkü bir yeminli tercüman, birden fazla noterde yemin zaptı yaptırabilir.

Yeminli tercüme bürosu çalışanlarından hizmet almanın avantajı ise; noter tasdik işlemleri için süreci, büronun takip edebilmesidir. Kişi ve kurumlar, takip iş yükünden kurtulmak için sıklıkla yeminli tercüme bürolarından hizmet alır.

En İyi Tercüme Büroları Nasıl Seçilir ?

Günümüzde pek çok yeminli tercüme bürosu bulunuyor ve bu bürolar, niteliklerine göre hemen hemen Türkiye’nin her bir şehrine türcüme hizmeti verebiliyor. Peki, bir sorunla karşılaşmamak için en iyi tercüme büroları nasıl seçilir, dikkat edilmesi gereken özellikler nelerdir açıklayalım…

Öncelikle, noter onaylı tercüme belgesi için dikkat edilmesi gereken; tercüme bürosunun ‘yeminli’ tercümanlar ile çalıştığından emin olunmalıdır. Çünkü noter yemin zaptı olmayan tercümanların imzaladıkları belgelerin yasal bir geçerliliği yoktur.Eğer kurumsal anlamda kaliteli bir tercüme hizmeti alınmak isteniyorsa; yeminli tercümanlık bürosunun birden fazla dilde hizmet veriyor olmasına dikkat edilmelidirYeminli tercüme hizmetinin zamanında gerçekleşmesi için; noter onaylı tercümanlık bürosunun birden fazla yeminli tercüman ile çalıştığından emin olunmalıdır.

Yeminli Tercüme Fiyatları

Yeminli tercüme fiyatları, hizmet alınan yeminli tercüme bürosu fiyat politikalarına göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla genel geçer, her büroda standart olan bir fiyattan söz etmek mümkün değildir. Ancak yeminli tercüme fiyatları hakkında bilinmesi gerekir ki; bir belgeye resmiyet kazandırmak için yeminli tercümana tercüme ettirmek ayrı, noter onayı ayrı fiyatlandırılmaktadır. Yani; tercüme hizmeti için yeminli tercüme bürosuna tercüme yaptırma fiyatına, noter onayı masrafı dahil değildir. Yeminli tercüme fiyatları hakkında bilgi almak için en doğru olanı, hizmet almak istediğiniz büroya danışmak olacaktır.

İngilizce Almanca Yeminli Tercüman Ankara Kızılay ve Çayyolu Firmaları Neden Gereklidir ?

Hemen hemen her ilde ve ilçede hizmet veren noter onaylı yeminli tercüman büroları bulunur. Hatta tek bir ilden, Türkiye’nin tüm il ve ilçeleri için yeminli tercüme hizmeti veren firmalar da vardır. Ancak yeminli tercüman Ankara için, Ankara’da bulunan firmalardan hizmet almak en iyisi olacaktır. Tüm resmileştirilecek tercüme belgeleri için Arapça, İngilizce, Almanca yeminli tercüman Ankara Kızılay ve yeminli tercüman Çayyolu firmaları tercih edilmelidir.

Resmi kurum ve kuruluşlara verilecek olan diploma, tez, boşanma belgesi, pasaport, transkript, kimlik, aile cüzdanı gibi belgelerin yanı sıra uluslararası sözleşme niteliği taşıyan belgeler için yeminli tercüman ihtiyacı doğabilmektedir. Yeminli tercüme bürosu Ankara için de pek çok seçenek vardır.

Noter Onaylı Tercüme Belgelerine Noter Tasdik İşlemi Neden Gereklidir ?  Yeminli Tercüme Bürosu Tercüme Belgesi Yeterli mi?

Noter onaylı tercüme belgesi ihtiyacı, belgenin teslim edileceği makam, kurum ya da kuruluşun resmi onay istemesi nedeniyle doğar. Türkiye’de tercüme belgelerine onay verme yetkisi, TC İçişleri Bakanlığı tarafından noterlere verilmiştir. Dolayısı ile tercüme edilen belgelerin noterden tasdik edilmesi gerekir. Aksi halde belge resmi bir geçerlilik kazanamaz.

Bonus: Yeminli Tercüman Nasıl Olunur ?

Yeminli tercüme bürosu çalışanı yani yeminli tercümen olmak için kişilerin bazı özellikleri taşıyor ve bazı niteliklere sahip olması gerekir. Yeminli tercüman yani noter onaylı tercüman olmak için gereken şartlar şunlardır:

TC vatandaşı olmakMütercim tercümanlık lisans diplomasına, yabancı dil öğretmenliği lisans diplomasına ya da yabancı dil lisans diplomasına sahip olmakYabancı dil yeterliliğine sahip olunduğunu gösteren sınav belgesine sahip olmakLisans mezuniyet diploması ve dil yeterliliği belgesiyle noter başvurusu yapmakYeminli tercümanlık başvurusuna noterden onay almakNoter onayı sonrası noter huzurunda yemin etmekNoter huzurunda yemin ettikten sonra yeminli tercüman unvanını alarak, bu unvanı kullanmaya hak kazanmak

Noter onaylı tercüman olmak isteyen kişilerin, noter başvurusu sonrasında hak kazandığında ettiği yemin; Noterlik Kanunu’nun 75. Maddesinin son fıkrasına göre yapılır ve yeminli tercüman adayı, Hukuk Yargılama Usulü Kanunu’na göre yemin eder.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!