featured

Yeni Dolandırıcılık Numaraları Can Yakıyor | İkinci El Satıcıları Dikkat!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni üretilen ve binlerce ikinci el satıcı firmayı kandıran dolandırıcılık çeteleri yeni dolandırıcılık numaraları ile haksız kazanç elde etmeye devam ediyor. İşte yeni dolandırıcılık numaraları ve detayları…

Yeni Dolandırıcılık Numaraları Can Yakıyor

Gelişen teknoloji ile yaşam alanında birçok kolaylık sağlansa da iletişim yollarının artması ve teknolojik cihazların kullanılmasının fazlalaşması dolandırıcılar ve kötü niyetliler tarafından da istismar ediliyor. Bu kapsamda sürekli yeni ve farklı yöntemlerle masum insanlar üzerinden haksız kazanç sağlamaya çalışan dolandırıcıların yeni bir yöntemleri daha deşifre edildi.

Peki, bu yeni yöntem nasıl çalışıyor? Dolandırıcılar haksız kazanç sağlamak için nasıl bir yola başvuruyorlar? İşte yeni dolandırıcılık yöntemi ve bu yönteme karşı vatandaşlarca alınması gereken tedbirler…

Dolandırıcıların Yeni Bir Yöntemi Ortaya Çıktı

Verilen cezalara ve alınan her türlü önleme karşın, dolandırıcılık suçu son bulmuyor. Devamlı olarak geliştirilen yeni dolandırıcılık numaraları ile masum insanlar üzerinden haksız bir şekilde kazanç sağlamaya çalışan dolandırıcılar, bu hukuksuz eylemlerine ara vermiyorlar. Bu bağlamda ortaya çıkarılan yeni bir dolandırıcılık yönteminde, dolandırıcıların bu kez ikinci el ürün alım satımı yapan vatandaşları hedef aldıkları ortaya çıktı.

İkinci el satışı yapılan siteler üzerinden satışa çıkarılan akıllı telefon, tablet ve elektronik cihazlar başta olmak üzere değerli ürünlere yönelik geliştirilen bu yeni yöntemde, dolandırıcılar bu şekilde ürün satanları dolandırma amacıyla hareket ediyorlar.

Farklı Bir Şehirden İletişime Geçiyorlar

Bu yeni dolandırıcılık yönteminde dolandırıcılar, ikinci el ürün satan satıcıya telefon, mesaj gibi iletişim vasıtaları ile ulaşarak kendilerini alıcı gibi tanıtıyorlar. Farklı bir şehirden arayan dolandırıcılar, kendilerinin alıcı olduğunu, satılacak ürünü satın almadan önce görmek istediklerini belirtiyorlar.

Satıcının güvenini kazanabilmek içinse, almak istedikleri ürünü yaşadıkları şehirde bulunan bir yakınına, akrabasına veya arkadaşına göndermesini, kendilerinin de ürünü burada inceleyip satın alacağını ifade ediyorlar. Bu aşamada kargonun gelip gelmediğini kontrol edebilmek için satıcıdan kargo gönderi fişinin de fotoğraflarını istiyorlar.

Sahte Kimlikle Ürünü Teslim Alıyorlar | Yeni Dolandırıcılık Numaraları

İkinci el eşya satışı yapanları hedef alan bu yeni yöntemde dolandırıcılar, başta telefon ve tablet gibi elektronik cihazlar olmak üzere ikinci el ürün satanların bulundukları şehir dışında farklı bir şehirden iletişime geçiyorlar. Bulundukları şehirdeki bir yakınına ikinci el ürünü göndermesini ve burada ürünü inceleyeceklerini belirten dolandırıcılar, satıcılardan kargo gönderi fişinin de fotoğrafını talep ediyorlar.

Bu kargo gönderi fişi yeni dolandırıcılık yönteminde hayati bir rol oynuyor. Eğer satıcı olan vatandaş, bu kişilere inanıp kargo gönderi fişinin fotoğrafını yollarsa, bu kargo fişinde geçen alıcı adına sahte kimlik düzenleyen dolandırıcılar, bu sahte kimlikle satıcının bir yakını olan alıcı gibi hareket ederek gönderilen ürünü kargo şirketinden teslim alıyorlar. Bu şekilde hiçbir ücret ödemeden özellikle akıllı telefon gibi oldukça değerli ürünleri kargodan alan dolandırıcılar ortadan kayboluyorlar.

Yeni Dolandırıcılık Numaraları Mağdurların Zarara Uğramalarına Neden Oluyor

Dolandırıcıların, bu şekilde ürünü incelemek için başka şehirde bulunan yakınlarına gönderme teklifini kabul eden bazı ikinci ürün satıcıları, maddi anlamda kayba uğrayarak ürünlerini kaybediyorlar. Vatandaşlardan kolluk ve adliye birimlerine yansıyan şikayetler doğrultusunda ortaya çıkan bu yeni yöntemde dolandırıcıların izlerini sürebilmekte oldukça zor oluyor.

Özellikle artan fiyatlar doğrultusunda akıllı telefon gibi ürünlerin ikinci el piyasa fiyatlarının da artış göstermesi nedeniyle bu yeni dolandırıcılık yöntemine de sık başvurulduğu bilgileri alınıyor.

Dikkatli ve Duyarlı Olmaları Gerekiyor

Dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşların daha dikkatli ve duyarlı olmaları gerekiyor. Özellikle kendilerine ücret ödemeden ürün teslimi gibi talepler konusunda ikinci el eşya satıcılarının da oldukça dikkatli olmaları önem arz ediyor. Sürekli yöntem değiştiren dolandırıcılara karşı, dikkatli şekilde hareket eden vatandaşların, kendilerine yönelik bu dolandırıcılık girişimlerinden yetkili birimleri hızlı bir şekilde haberdar etmeleri de dolandırıcılara karşı yürütülen mücadele de önem taşıyor.

Yine vatandaşların genel anlamda, kendilerine yönelik sunulan hayatın olağan akışı ile bağdaşmayan maddi kazanç vaatleri gibi konularda da oldukça hassas davranmaları, makul bir bireyden beklenecek şüphe içinde kendilerine sunulan tekliflere yaklaşmaları, özellikle kendilerini devlet yetkilisi gibi göstermeye çalışan dolandırıcılara karşı daima dikkatli olmaları ve bu gibi girişimler karşısında durumu hızlı bir şekilde yetkili birimlere iletmeleri gerekiyor.

Bonus: Dolandırıcılık Suçu Nedir? Nitelikli Dolandırıcılık Suçu Ne Anlama Gelir?

YouTube video

Dolandırıclık suçu nedir, hangi davranışlarla dolandırıcı olarak nitelendirilmek mümkündür? Dolandırıcılık suçları Avukat Nevin Ömeroğlu Demirel ile dolandırıcılık türleri ve detayları…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!