featured

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Faturalarında Yeni Dönem ve Yeni Sistem | Yeni Elektrik Piyasası Kanunu’nda Yapılacak Değişiklikler Neler?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu hakkında TBMM’ye sunulan yeni yasa teklifi gündemde! Artan üretim maliyetleri, yaşanılan ekonomik darboğaz ve özellikle koronavirüs pandemisinin ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileri her geçen gün daha çok hissedilmeye başladı. Bu anlamda hammadde yanında enerji kaynaklarının kullanımı gibi girdilerde de önemli maliyet artışları yaşanıyor. Ülkemiz açısından bakıldığında da özellikle doğalgaz ve elektrik faturası gibi kaynakların ücretlerinde ne kadar ve nasıl artış yaşanacağı tartışılan ve merak edilen konular arasında yer alıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=_pCcm40JMZ8

Bu kapsamda elektrik tüketimi ve bu tüketimin ücretlendirilmesi için yeni bir sisteme geçilmesi planlanıyor. Elektrik faturaları için düşünülen bu yeni kademeli sisteme geçilme hazırlıkları ise başladı. Peki, düşünülen Yeni Elektrik Piyasası Kanunu konusunda sistem nasıl olacak? Elektrik faturaları nasıl hesaplanacak? 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile yapılacak değişiklikler neler? Bu değişikliklerin vatandaşa yansıması nasıl olacak? İşte, merak edilen tüm yönleri ile elektrik faturaları için öngörülen Yeni Elektrik Piyasası Kanunu kademeli sistem ve sistemin vatandaşa getirdikleri…

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile Elektrik Faturaları İçin Kademeli Sistem 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan Yeni Elektrik Piyasası Kanunu teklifine göre, elektriği daha çok harcayanın, maliyetinin katlanacağı yeni bir sistem yürürlüğe girecek.

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu için değişiklik kabul edilirse uygulanacak yeni sisteme göre, elektrik tüketiminde belirlenecek sınırın daha üstünde elektrik tüketimi yapılması durumunda, daha yüksek bedel üzerinden faturalandırma yapılacak.

1- Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile Enerji Verimliliğinin Artırılması Hedefleniyor

Yeni sunulan Yeni Elektrik Piyasası Kanunu teklifi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu 17. Maddesinde değişikliğe gidilecek ve aynı abone grupları için elektrik enerjisi tüketim miktarlarına göre farklı tarifeler belirlenebilmesinin yolu açılacak.

Yapılması düşünülen bu yasal değişikliğin gerekçesini ise, enerji verimliliğinin arttırılabilmesi amacı ile aynı abone grubunda bulunsalar dahi kullanıcıların, maliyet bazlı tarife yanında fazla tüketime göre faturalandırılabilmesi ve böylece elektrik enerjisinin tasarruflu kullanılmasının özendirilmesi ve teşvik edilmesi oluşturuyor.

Yapılacak değişiklik ile maliyet çalışması yapılarak, bir abone grubu için normal enerji tüketim miktarına uygun bir kademe belirlenecek ve muhtemel tüketim artışından kaynaklı ilave maliyetler de, belirlenen kademenin üzerinde tüketim yapan abonelere yansıtılacak.

2- Yeni Elektrik Piyasası Kanunu Teklifi ile Kullanım Sınırına İlişkin Kademe Belirlenecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan teklifin yasalaşması durumunda, yeni yasal değişiklik uyarınca EnerJi Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından elektrik enerjisi tüketicilerine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılarak, tüketicilerin ortalama tüketim miktarları kilowatt olarak belirlenecek.

Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile bir aile tarafından kullanılan televizyon, bilgisayar, kombi, ütü, buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası gibi tüm tüketimler göz önünde bulundurulacak. Bu tüketimlere göre belirli bir kilowatt kullanım sınırı kademesi olarak belirlenecek. Bu belirlenen kilowatt sınırından daha fazla tüketim yapanlar ise normal tarifenin daha üstünde bir elektrik faturası ile karşılaşacaklar. Yani bir başka ifade ile örneğin ısınmak amacı ile klima kullanan bir abone, eğer belirlenen tüketim sınırını aşarsa daha fazla elektrik faturası ödemek zorunda kalacak.

3- Yeni Bir Uygulamada Hayata Geçecek

Elektrik faturaları için düşünülen kademeli sistem yanında, ayrıca enerji verimliliğinin arttırılabilmesi amacı ile yeni bir uygulama üzerinde de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından çalışıldığı biliniyor.

Enerji Bakanlığı tarafından üzerinde çalışılan bu uygulama ile, bir ailenin daha az elektrik faturası ödemesi için yapılabilecekler, vatandaşlara öneri olarak sunulacak.

Vatandaş Yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile elektrik harcaması yaparken buzdolabı, kombi, televizyon, bilgisayar gibi cihazları nasıl kullandığını, kullandığı saatleri, ne sıklıkla kullandığı gibi bilgileri girecek. Uygulamada bu sayede vatandaşın tüketimini belirleyerek, neler yaparsa ve hangi adımları izlerse ne kadar kilowatt enerji tasarrufu yapabileceğini gösterecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!