featured

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir | Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Ayda Biter?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı, ebeveynler için oldukça tatsız olan konulardan bir tanesidir. Genellikle günün belirli saatlerinde ortaya çıkan gaz sancısı, bebeklerde huzursuzluk ve ağlama ile kendini gösterecektir.

Bebeğin karnının doyması ile ortaya çıkan bu durumun genel olarak belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bazı yöntemlerin rutin olarak tekrarlanması halinde, bebeğin gazını daha rahat çıkarması ve gaz ağrısı yaşaması önlenebilecektir. Peki, bebeklerde gaz sancısı kaçıncı ayda biter?

Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Neden Olur?

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı genel olarak bebeğin sindirim sisteminin tam anlamıyla gelişmemesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Sindirim sistemi tam anlamıyla gelişmediği için bağırsaklarda aşırı gaz birikimi ortaya çıkar. Atılamayan bu gaz biriktikçe bebeklerde huzursuzluğun ve ağrının şiddeti katlanarak artacaktır.

Bunun yanı sıra gaz, bebeğin sürekli olarak sırt üstü yatması ve hareketsizliği sebebiyle de ortaya çıkmaktadır. Vücudunu tam anlamıyla hareket ettiremeyen bebeklerde, gaz sancısının olması gayet olağandır. Bebeklerin hareket yeteneğinin artması ile gaz sancısında azalmaların ortaya çıktığı görülebilecektir.

1- Annedeki Gaz Sancısı Bebeğe Geçer mi?

Annedeki gaz sancısı bebeğe geçer mi? Annedeki gazın bebeğe direkt olarak geçişi söz konusu olamayacaktır. Ancak annede bir besin gaz yapıyorsa, bu besinin bebekte de gaza sebep olması olasıdır. Çünkü annenin yediği tüm besinler, anne sütünden bebeğe geçer. Bu nedenle anneler daha az gaz yapan besinler tüketmeye gayret göstermelidir.

2- Bebeğin Gazı Çıkmıyor Ne Yapmalı? Gazi Olan Bebek Emer mi?

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı, ebeveynleri zora sokan konulardan bir tanesidir. Öyle ki birçok ebeveyn bebeğin gazı çıkmıyor ne yapmalı sorusuna yanıt aramak durumunda kalabilecektir. Bebeğin gazı çıkmadığı için yapılan yanlışlardan bir tanesi, bebeğin tekrar tekrar beslenmesidir.

Gazi olan bebek emer mi? Gazı olan bebek, kendisini güvende ve rahat hissedebildiği için sürekli olarak emmek isteyecektir. Ancak bir bebeği sürekli emzirmek, gaz sorununu azaltmak yerinde daha da arttırabilir. Çünkü bebeğin tok olmasına rağmen beslenmesi, şişkinliğinin ve gazının artmasına neden olacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında bebeğin tok olduğundan emin olunduğunda, bir süre emzirmeye ara verilmelidir.

3- Bebeklerde Gaz Sancısı Kaçıncı Ayda Biter?

tıklayınız.

4- Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer konusunda pek çok öneri verilebilecektir. İlk olarak yenidoğan bebeklerde gaz sancısı için, bebeklere düzenli egzersiz yaptırılması önerilebilir. Bebeklere bazı hareketler yaptırıldığında, bağırsakta biriken gaz daha kolay ilerleyecek ve anüsten çıkabilecektir.

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısını giderebilmek için şu hareketler yaptırılabilecektir;

Dizleri Karnına Çekme: Bebeklerin bağırsaklarında aşırı gaz birikmesi söz konusu ise, bu hareket hızlı bir şekilde gaz çıkışını sağlayabilecektir. Dizlerini karnına çekme hareketi en az 5-6 kez tekrarlanmalı, her tekrarlamada bebek bu şekilde birkaç saniye bekletilmelidir.Yüzüstü Yatırma: Bebek yüzüstü yatırıldığında karnına bir basınç uygulanır. Böylece bağırsak sıkışmakta ve hızlı bir şekilde gaz çıkışı ortaya çıkmaktadır. Bebekler yüzüstü pozisyonda en az 5 dakika yatırılmalıdır. Ancak bebek doyurulduktan sonra hemen yüzüstü yatırılmamalı, minimum 30 dakika beklenmelidir.Sırtını Ovma: Bebeğin sırtının sıvazlanması, ısı artışına neden olmakta ve bağırsaklardaki gaz çıkışını kolaylaştırmaktadır. Bebeğim her beslenme sonrasında mutlaka sırtının ovulması gereklidir. Bu işlem bebeğin tüm gazını çıkardığından emin olunana dek yapılmalıdır.Karnının Dairesel Olarak Ovulması: Bebeklerde aşırı gaz birikimi söz konusu ise dairesel hareketlerle karnının ovulması gaz çıkışını kolaylaştırılmaktadır. Bu işlem sırasında zeytinyağı ya da alternatif doğal yağlar kullanıldığında daha etkili sonuçlar alınabilecektir.

5- Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer? Yenidoğan Gaz Damlası Çözüm Olur mu?

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl geçer? Yenidoğan bebeklerde gaz sancısına kesin çözüm önerisi sunulabilmesi oldukça zordur. Çünkü her bebeğin gelişimi ve besinlere olan hassasiyeti farklıdır. Genel olarak bebeğe yaptırılan hareketler dışında, ılık duş ve yenidoğan gaz damlası kullanımı sorunun çözümünde etkilidir.

Yenidoğan gaz damlası, bağırsakta biriken gazın dışarı atılması konusunda destekleyici olabilecektir. Her bebeğin bünyesi ve gelişimi farklı olabileceği için tek bir markanın etkili sonuçlar vereceğini söyleyebilmek mümkün değildir. Bu noktada ebeveynler deneme-yanılma yöntemi ile yenidoğan bebeklerde gaz sancısı için en iyi markayı bulabileceklerdir.

6- Yeni doğan Bebeklerde Gaz Sancısına Kimyon İyi Gelir mi?

Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı için en çok kullanılan bitkisel ürünlerden bir tanesi kimyondur. Yeni doğan bebeklerde gaz sancısına kimyon kullanmak direkt olarak yapılması önerilen bir işlem değildir. Çünkü bebeklere ilk 6 ay anne sütü ya da formül mama dışında hiçbir şey verilmemelidir.

Anneden bebeğe tüm besinlerin geçişi söz konusu olduğu için kimyonun çayının yapılması ve anneler tarafından içilmesi önerilmektedir. Böylece emzirme sonrasında bebeklerde de rahatlama görülebilecektir. Bitkisel gaz damlası çeşitleri için bu sayfaya göz atabilirsiniz.

7- Yeni doğan Bebeklerde Gaz Sancısı İçin Bitkisel Çözüm Önerileri Nelerdir?

Yeni doğan bebeklerde gaz sancısı için bitkisel çözüm önerileri de sunulmaktadır. Genellikle ebeveynler tarafından denenen bu yöntemler, bebeğin gaz çıkışını kolaylaştırmakta ve bebeğin sancısını fark edilir düzeyde azaltmaktadır. Yenidoğan bebeklerde gaz sancısı için şu bitkisel yöntemler önerilebilecektir;

YouTube video
Rezene: Annenin günde 1-2 fincan rezene çayını tüketmesi, hem annenin hem de bebeğin gaz sancısını hafifletebilecektir.Anason: Genel anlamda da rahatlatıcı bir etkisinin bulunduğu bilinen anason, gaz sancısına da çözüm olabilir. Tüketimi önerilen miktar ise 1 fincanla sınırlı kalmalıdır.Elma Sirkesi: Anne ve bebekte gaz ağrısına iyi gelen bir diğer doğal ürün elma sirkesidir. Anne gün içerisinde 1 fincan elma sirkesini tüketerek, bebeğinin gaz sancısına çare olabilecektir.Çörek Otu Yağı: Çörek otu yağı, bebeklerde gaz sancısını hafifletebilme özelliğine sahiptir. Anne 1 yemek kaşığı tükettiği takdirde, emzirme sonrası bebeğin büyük ölçüde rahatladığı görülebilecektir. Bunun yanı sıra çörek otu yağı bebeğe yapılan karın masajı içinde kullanılabilecektir. Doğal ısıtıcı bir yağ olduğu için vücut ısısını arttırabilecek ve gaz çıkışını kolaylaştırabilecektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!