featured

Yerli Üretim Lideri ASELSAN ile Milli Kaynaklar Türkiye’de Kaldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin en önemli askeri teknoloji firmalarından biri olan ASELSAN, ürettiği yerli üretim araçlar ile dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen ve bunu başaran önemli şirketler arasındadır. Dış ülkelerden tedarik edilmek zorunda kalınan ve bazen politik anlaşmazlıklar nedeniyle üretimi aksatan cihaz, teknoloji ya da ürünleri Türkiye’de üreten ASELSAN, 2018 yılının başında aldığı karar ile firma içerisinde Milli ve Yerli Ürün Geliştirme Kurulu kurmuştur. Bu kurul ile millileştirme süreçlerine hız kazandıran firma, günümüzde askeri teknoloji alanında sadece Türkiye’ye değil, dünyaya hizmet vermeyi başarmıştır. 

Türkiye’de Yerli Üretim ASELSAN ile Daha Güçlü

Şirket Teknoloji ve Strateji Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı ile Sanayileşme ve Tedarik Direktörlüğü bünyesinde hazırlanan araştırma ve tespit çalışmalarında ithal edilen teknoloji ve ürünler detaylı bir şekilde incelenmektedir. Üretim ve tedarik süreçleri dikkate alınarak milli ve yerli üretim araçlar ve cihazlar projelendirilmektedir. 

2018 yılından bu yana yani kurul kurulduktan bu güne kadar yaklaşık olarak 20 bin ürün hakkında inceleme ve projelendirme süreçleri başlatılmıştır. Projelendirme işlemlerinin ilk aşamasında 300 ürün tamamen yerli olarak üretilmiştir. İkinci aşamada ise bu sayı 450 ‘ye çıkmıştır. 

Kurul Nasıl Çalışıyor?

ASELSAN Milli ve Yerli Ürün Geliştirme Kurulu çalışmaları öncelikle projelendirilmesi düşünülen ürünün belirlenmesi ile başlamaktadır. İthalat hacmi, üretim imkanları ve yurt dışından tedarik süreçleri dikkate alınarak belirlenen ürünler ile ilgili raporlar öncelikle sanayi ve ticaret odalarına sunulmaktadır.

Savunma sanayi kümeleri ile paylaşılan savunma projeleri hakkında üretim ve geliştirme konularında bilgi ve deneyimlerden ve gerekiyorsa sponsorluk çalışmaları için fikir alışverişlerinden faydalanılmaktadır. 

Yerli Üretim Ürünlerin Devamı Geliyor

ASELSAN bünyesinde bugüne kadar 450 ‘ye yakın ürün millileştirilmiştir. Son 1 buçuk yıl içerisinde yerli üretim kapsamına alınmak istenen 400 farklı ürün başvurusu yapılmıştır. Hali hazırda üzerinde çalışılan yaklaşık olarak 100 ürün bulunmaktadır. 

Şirketler ile Ortak Çalışıyor

ASELSAN, deneyim, bilgi ve beceri konusunda ürünün dahil olduğu sektörde 17 farklı öncü firmal ile yaptığı proje ortaklıkları kapsamında 29 farklı ürün gamını milli ve yerli üretim kapsamına dahil etmiştir. Bu ürünler arasından 24 tanesi yurt içi pazarda satışa sunulmuş durumdadır. Gelecek 3 yıl içerisindeki alım ve satım potansiyelleri değerlendirildiğinde söz konusu 24 mili ürün için ortalama 25 milyon dolar değerinde kar edilmesi beklenmektedir. 

Ülke İhtiyaçları Dikkate Alınıyor

Pandemiyle mücadelesürecinde Türkiye’nin en iyi firmaları arasında yer alan ASELSAN, millileştirme çalışmaları yapılacak ürünleri ithalat hacmi çok yüksek olan askeri teknolojiler, savunma sanayisi projeleri için ihtiyaç duyulan teknik parçalar ve ülke çıkarlarına fayda sağlayacak ürünler arasından tercih etmektedir. Ayrıca SARP Uzaktan Komutalı Silah Sistemi gibi hem ülke hem de yurt dışında ihtiyaç duyulacak teknolojileri de üretmektedir. 

Dışa Bağımlılık Azaldı

ASELSAN, geliştirdiği Askeri Haberleşme SistemleriKripto ve Bilgi Güvenliği SistemleriHava ve Füze Savunma SistemleriAviyonik ve Seyrüsefer SistemlerKomuta Kontrol Haberleşme ve Bilgisayar C4I SistemleriGüvenlik SistemleriRadar SistemleriUlaşım SistemleriMikrodalga Ürünler, Sağlık SistemleriBilgi Teknolojileri SistemleriElektro Optik SistemlerDeniz Sistemleri, Kamu Güvenliği Haberleşme Sistemleriİnsansız SistemlerSilah SistemleriElektronik Harp Sistemleri, Trafik ve Otomasyon Sistemleri ve Enerji Sistemleri ile dışa bağımlılığı azaltmıştır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!