featured

Youtube’dan Nasıl Video Kaldırılır? 5651 Sayılı Yasa Kapsamında Youtube’dan İçerik ve Video Kaldırma…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Youtube’dan nasıl video kaldırılır? Youtube, dünya üzerindeki en geniş video paylaşım sitesi olarak milyonlarca içeriğin ve videonun sürekli olarak yayınlandığı bir sosyal medya platformudur. Peki, kişilik haklarına saldırı yapılması ya da özel hayatın gizliliğini ihlal gibi durumlarda Youtube’dan video kaldırılabilir mi? Bu kaldırma işleminin hukuki dayanağı nedir? Erişim engelleme ve içerik kaldırma ne demektir ve nasıl gerçekleştirilir? İşte, Youtube’dan nasıl video kaldırılır konusuna dair merak edilenleri bu yazımızda sizler için bir araya getirdik…

Youtube’dan Nasıl Video Kaldırılır? Youtube Topluluk Kuralları ve Video Silme İşlemleri

Evde Youtube stüdyosu nasıl kurulur yazımıza mutlaka göz atın. Youtube’dan nasıl video kaldırılır? Youtube platformu üzerine yüklenen videoların kaldırılması açısından ilk bakılması gereken Youtube ihlal politikasını içeren Youtube topluluk kurallarıdır. Youtube topluluk kurallarına aykırılık durumlarında Youtube’a bildirim ve talepte bulunulması gerekir.

Youtube dan video kaldırma için ihlal politikasını ve topluluk kurallarına aykırı durumları ise;

Cinsel içerik ya da çıplaklık,Tehlikeli ya da zararlı içerik,Nefret söylemi içeren paylaşımlar,Şiddet içeren paylaşımlar,Görsel açıdan rahatsız edici içerik,Siber zorbalık ya da taciz,Tehditkar ya da saldırgan davranış içeren paylaşımlar,Çocuk güvenliğini ihlal eden içerik,Telif haklarını ihlal,Yanıltıcı ya da spam içeren paylaşımlar,Onaysız şekilde başkasına ait kişisel videonun yüklenmesi olarak sıralayabiliriz.

Ancak Youtube topluluk kuralları büyük ölçüde Amerikan hukukunu esas alır ve Türkiye’den gelen taleplere olumlu yanıt oranı düşüktür. Ayrıca Youtube incelemeleri uzun bir süreç içerebilir.

5651 Sayılı Yasa Kapsamında Erişimin Engellenmesi ve İçeriğin Kaldırılması

Youtube’dan nasıl video kaldırılır ? Yukarıda belirtilen topluluk kuralları dışında iftira, hakaret, kişilik haklarının veya özel hayatın ihlali gibi durumlarda ya da Youtube yapılan başvuru neticesinde sonuç alınamaması halinde, Youtube video kaldırma işlemlerinde 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da öngörülen erişimin engellenmesi ve içerik silme olanağı kullanılır.

Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil edebilecek eylemlerin aynı zamanda tazminat ve ceza davalarına konu olabileceği de göz ardı edilmemelidir. 5651 sayılı Kanun kapsamında erişim engeli ve içerik kaldırma kararları Sulh Ceza Hakimleri tarafından verilebilir. Söz konusu kanun kapsamında Youtube’da ‘sosyal ağ sağlayıcı’ olarak sorumludur.  Bu yasa kapsamında erişimin engellenmesi ve içerik silme için;

İçerik ya da videonun suç unsuru teşkil etmesi,İçeriğin ya da videonun kişilik haklarına saldırı içermesi,İçerik ya da videonun özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi,İçerik ya da videonun telif haklarını ihlal etmesi,İçeriğin ya da videonun genel ahlak, genel sağlık ya da kamu düzenini bozacak niteliğe sahip olması gerekir.

Youtube Video Kaldırma İşleminde Prosedür Nasıl İşler? 

Youtube’dan nasıl video kaldırılır? Yukarıda sayılan durumlardan birinin gerçekleşmesi halinde ilk olarak Youtube topluluk kuralları ihlal edildiği sebebine dayanarak Youtube’a bildirim yapılabilir. 5651 sayılı Kanun uyarınca doğrudan içerik sağlayıcı olan site yönetimine ya da yer sağlayıcıya başvuru imkanı vardır. Youtube’a başvuru dışında 5651 sayılı Kanun uyarınca doğrudan Sulh Ceza Hakimine başvurarak erişim engellenmesi ve içeriğin kaldırılmasına karar verilmesi de talep edilebilir.

Sulh Ceza Hakimi kendisine ulaşan erişim engelleme taleplerini 24 saatlik süre içerisinde duruşma yapmaksızın değerlendirmek zorundadır. Hakim, başvuruyu kabul eder ve erişimin engellenmesi kararı verirse, hakimin bu kararı doğrudan içerik sağlayıcısına gönderilir ve 4 saat içerisinde söz konusu içeriğe erişim engellenir.

Youtube’dan nasıl video kaldırılır ? Yine Hakim tarafından içerik kaldırma kararı verilmesi durumunda, içerik 24 saat içerisinde kaldırılmazsa sosyal medya platformunun, kişilerin uğradığı zararı giderme zorunluluğu vardır. Yayınlanan video ile özel hayatın ihlal edilmesi durumunda ayrıca doğrudan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) başvuru yapılarak erişimin engellenmesi de talep edilebilir. BTK, mahkeme kararı olmaksızın erişimin engellenmesi kararı verebilir ancak verilen kararın 24 saat içinde Sulh Ceza Hakiminin onayına sunulması gerekir.

Ancak özel hayatın ihlali durumunda erişimin engellenmesi kararı BTK tarafından verilebilirken içerik kaldırma kararı ise ancak Sulh Ceza Hakimi tarafından verilebilir. Youtube’da yayınlanan video ya da içerik ile kişilik hakkı ihlal edilen, özel hayatı ifşa olan, kendisine karşı suç işlenen ya da telif hakkı ihlal edilen kişi, Youtube’da yayınlanan içeriğe erişimin engellenmesi ve video kaldırma sürecini takip yanında tazminat davası açma hakkına da sahip olabilecektir. Maddi ve manevi tazminat davası nedir bilgi sahibi olmak için yazıyı okuyabilirsiniz. 

Youtube’dan nasıl video kaldırılır? Paylaşılan video veya içerik suç teşkil ediyorsa aynı zamanda savcılık tarafından konuyla alakalı soruşturmada başlatılacaktır. Soruşturulması şikayete tabi bir suç söz konusu ise, savcılık soruşturmasının başlayabilmesi için ilgilisi tarafından süresinde şikayet gerekir. Bu noktada belirtelim ki, Youtube gibi sosyal medya platformlarından video ve içerik kaldırma işlemlerinde hızlı ve kesin sonuç alabilmek için bilişim hukuku konusunda tecrübesi bulunan bir avukattan yardım almak işleri daha da kolaylaştıracaktır.

YouTube video

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!