featured

Yüksek Seçim Kurulu Nedir? Görev ve Yetkileri Nelerdir? Kimlerden Oluşur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek seçim kurulu nedir? Özellikle seçim zamanlarında ülke gündemine gelen ve üst yargı mercilerinden biri olan Yüksek Seçim Kurulu’nun yapısı, kimlerden oluştuğu, görev ve yetkilerinin neler olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yüksek Seçim Kurulu hakkındaki tüm detayları, bu yazımızda sizler için bir araya getirdik. İşte, merak edilen yönleriyle Yüksek Seçim Kurulu nedir sorusunun yanıtları…

Yüksek Seçim Kurulu Nedir?

Yüksek Seçim Kurulu nedir? YSK yüksek yargı organları olan Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden seçtikleri üyelerden oluşan ve ülkemizdeki seçimlerin hem genel yönetimini, hem de denetimini yürüten bir üst yargı merciidir.

Yüksek Seçim Kurulu Ne Zaman Kurulmuştur? Yüksek Seçim Kurulu Kimlerden Oluşur?

Yüksek Seçim Kurulu, ilk olarak 21.02.1950 tarihinde yürürlüğe giren “16.02.1950 tarih ve 5545 sayılı Milletvekilleri Seçimi Kanunu” ile oluşturulmuştur ve bu tarihten itibaren görevini aralıksız yürütmektedir.

Peki, Yüksek seçim kurulu kimlerden oluşur? YSK, yasal mevzuatı gereği yedi asıl ve dört yedek üye olmak üzere 11 üyeden oluşur. Bu üyelerin altı tanesi Yargıtay, beş tanesi ise Danıştay Genel Kurulları tarafından, kendi üyeleri arasından gizli oy ile seçilirler. Daha sonra seçilen bu Yüksek Seçim Kurulu üyeleri de salt çoğunluk ve gizli oylama ile aralarından bir başkan, bir de başkanvekili seçerler.

Yüksek Seçim Kurulu’na seçilen üyelerin görev süreleri ise altı yıldır ancak görev süresi biten üyeler tekrar seçilebilirler.

Yüksek Seçim Kurulu’nun Görev ve Yetkileri Nelerdir?

Yüksek Seçim Kurulu nedir? YSK görev ve yetkileri, “7062 sayılı Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun” ile “298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun” ile belirlenmiştir.

Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kanunlar uyarınca belirlenen ana görev ve yetkileri, Cumhurbaşkanlığı, milletvekilliği, belediye başkanlığı, il genel meclisi üyeliği, belediye meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği seçimleri ile Anayasa değişikliklerine dair kanunların halk oylamasına ilişkin olarak;

Seçmen kütüklerinin oluşturulması, güncellenmesi, yönetilmesi ve denetimine dair usul ve esasları belirlemek,İl ve İlçe seçim kurullarının oluşumunu sağlamak,Seçimin başlamasından bitimine dek, düzen içerisinde yönetimi ve dürüstlüğüyle ilgili tüm işlemleri yapmak ya da yaptırmak,Seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları incelemek ve kesin olarak karara bağlamak şeklinde sayılabilir.

Yüksek seçim kurulu nedir? Seçim sonuçlarına ilişkin yapılacak her tür itiraza karşı başvuru yapılabilecek son mercii de Yüksek Seçim Kuruludur. Bu anlamda, Yüksek Seçim Kurulu tarafından verilen kararlar kesindir ve Yüksek Seçim Kurulu kararlarına karşı herhangi bir yargı merciine de başvurulamaz.

Yüksek Seçim Kurulunun Teşkilatlanması

Yüksek seçim kurulu nereye bağlı? Yüksek Seçim Kurulu teşkilatı merkezde;

Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü,Seçim Hizmetleri Genel Müdürlüğü,İnsan Kaynakları Dairesi Başkanlığı,Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı,Özel Kalem Müdürlüğünden oluşur.

Yüksek seçim kurulu nedir? YSK Taşrada ise;

Her il seçim çevresinde görevli bir İl Seçim Kurulu Başkanlığından (İl merkezindeki derecesi en yüksek hâkim, kurulun başkanı,  diğer iki yüksek dereceli hâkim de üyesidir. Yargı organından iki hâkim de yedek üyedir),Her ilçe seçim çevresinde görevli bir İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından (İlçenin en yüksek dereceli hâkiminin başkanlığı ile diğer altı üyeden meydana gelir. Dördü siyasi partilerden ikisi de devlet memurları arasından 10 yıl görev yapan ve o ilçede en çok görev yapanlar arasından kura ile tespit edilir),Seçmen Kütüğü BürolarındanSeçim bölgelerinde yer alacak her sandık için bir Sandık Kurulundan oluşur.

Seçmen kütüklerinin oluşturulmasında ve seçim işlemlerinde, seçim kurullarının istediği tüm bilgi ve belgelerin gecikmeksizin ve süresinde gönderiminden tüm kamu kurum ve görevlileri (Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri) sorumludurlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!