featured

Yumurtanın Faydaları Nelerdir | Sağlık için Yumurta Tüketin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YouTube video

Yumurtanın faydaları nedeniyle çoğu mutfağın vazgeçilmezi olarak tüketiliyor. Hem yapımının kolay olması hem de protein deposu olması açısından yumurta tüketimini de arttırıyor. Özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan yumurta, sağlıklı beslenme listesinde de yer alıyor. Bu nedenle de Pof. Dr. Murat Aksoy Youtube kanalında, yumurta faydaları anlatıyor ve herkesin düzenli olarak tüketmesini tavsiye ediyor.

Yumurtanın Faydaları Nelerdir ?

Yumurtanın faydaları oldukça fazla. Çünkü içerisinde A vitamini, çinko, kalsiyum, K vitamini, E vitamini, fosfor, D vitamini, selenyum, folat, B5-B12 ve B2 vitaminleri bulunuyor. Ayrıca yumurtanın içerisinde yağ ile kolesterol de bulunuyor. Yumurtadaki kolesterol miktarı yaklaşık olarak 200 mg kolesterol bulunuyor. İnsan vücudunun günlük olarak ihtiyaç duyduğu kolesterol miktarı ise 300 mg. Dolayısı ile günde bir yumurta tüketmek, vücudun kolesterol ihtiyacını karşılamada oldukça yararlı.

1- Yumurta Her Zaman Kandaki Kolesterolü Yükseltmez

Bir yumurtanın içerisinde günlük olarak tüketilmesi gereken kolesterol miktarının büyük bir kısmı bulunuyor. Bu da fazla yumurta yemenin kolesterolü yükselteceği endişesi yaratıyor. Yumurtanın faydaları ve zararları noktasında bu konu üzerinde çeşitli görüşler ortaya atılıyor. Ancak Prof. Dr. Murat Aksoy Youtube içeriğinde, yiyeceklerden alınacak kolesterolün her zaman kandaki kolesterolü yükseltmeyeceğini söylüyor. Dolayısı ile günlük olarak yumurta tüketmenin sağlık açısından zararı bulunmuyor.

2- Yumurta Yemek Kalp Hastalığı Riskini Artırmıyor

Yumurta faydaları nedeniyle sıklıkla tüketiliyor. Ancak kolesterol etkisi nedeniyle zararları da araştırılıyor. Ancak yapılan çalışmalar, haftada altı gün birer yumurta tüketen kişilerin kalp hastalıklarına yakalanma riskinin olmadığını gösteriyor. Dolayısı ile içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller nedeniyle yumurtanın faydaları oldukça fazla ve günde bir yumurta yemek sağlıklı beslenme için oldukça gerekli. Ancak şeker hastalığı bulunan kişiler dikkatli tüketim yapmalı. 

3- Yumurtanın Faydaları : İnme Riskini Azaltıyor

Günümüzde yumurta ile ilgili olarak yapılan pek çok çalışma bulunuyor. Bu çalışma ve araştırmalardan bir tanesi; yumurtanın inme riskini azalttığı yönünde. Dolayısı ile yapılan büyük analizler doğrultusunda da günde bir yumurta tüketmek oldukça yararlı. Ancak yine de kişilerin yumurta tüketirken dikkatli olması, aşırıya kaçmaması gerekiyor.

4- Salatalarda Yumurta Kullanmak E Vitamini Emilimini Artırıyor

Yumurtanın faydaları bir hayli fazla çünkü içinde pek çok vitamin bir arada bulunuyor. Özellikle salataların içerisine yumurta eklemek ve yumurtayı salatayla birlikte tüketmek, E vitamini emiliminin artmasında etkili oluyor. Çünkü E vitamini de yağda eriyen vitaminler grubunda yer alıyor.

5- Yumurtanın İçeriğinde Neler Var ?

Bilindiği üzere yumurta, vücuda protein almanın en kolay yolu. Çünkü bir yumurtanın içinde yaklaşık olarak 6 gram protein yer alıyor. Hem uygun fiyatlı olması açısından, hem kolay saklanabilir ve ulaşılabilir olması açısından günlük protein alımları yumurta ile de sağlanabiliyor. Ayrıca yumurtanın içinde insan vücudu sağlığı için gerekli olan aminoasitler de yer alıyor.

6- Beyin Sağlığı için Yumurta Tüketin

Yumurtanın faydaları aslında saymakla bitmiyor. Bunun nedeni de selenyum, çinko, vitaminler ve aminoasitler açısından zengin olması… Tüm bunlarla birlikte yapılan araştırmalar, beyin sağlığı için yumurtanın yararlı olabileceğini gösteriyor. Çünkü yumurtanın içinde, beyin sağlığının korunması için gerekli olan kolin de bulunuyor. Bu nedenle de yumurta tüketmenin Alzheimer hastalığı önlenmesinden etkili olduğu düşünülüyor.

7- Göz Sağlığı için Yumurta Yenmesi Tavsiye Ediliyor

Göz sağlığı için de yumurtanın düzenli olarak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çünkü içinde aynı zamanda Lutein, Zeaksantin ve diğer antioksidanlar bulunuyor. Bu içerikler de göz sağlığının korunmasında oldukça etkili.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!