featured

Zeka Geliştiren Beyindeki Gri Maddeyi Artırmak için Bunları Mutlaka Yapın!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beynimizde bulunan gri maddeyi arttırarak zeka yani IQ seviyenizi geliştirebileceğinizi biliyor muydunuz? Nöronal hücre gövdelerinin büyük bir kısmının olduğu gri madde tam olarak hipokampüs kısmında bulunur. Hafıza, kendini kontrol etme, görme, duyma, karar verme ve duygu gibi duyusal algılara dahil olan gri madde kişilerin yeteneklerine ve zekasına etki eder. Ancak gri madde de ilerleyen yaş ile birlikte azalır. Fakat bunu kontrol altına alabilmek ve beyindeki gri maddeyi artırabilmek mümkün. İşte, zeka geliştiren beyindeki gri maddeyi artırma yolları…

Beyindeki Gri Madde Nedir ?

Çevresel sinir sistemi ve merkezi sinir sistemi olarak ikiye ayrılan sinir sistemi her insanda bulunur.  Merkezi sinir sisteminde ise doku türü beyaz madde ve gri madde olarak ikiye ayrılır. Beyindeki gri maddenin görevi ise bilgiyi işlemektir. Yani; beyindeki gri maddede üretilen bütün sinyaller, duyusal alanlara ve diğer alanlara iletilir. Bu sinyaller de motor alanları harekete geçirerek beden aktivitelerini yönetir.

Kısacası; beyindeki gri madde yeteneklerin gelişmesinde oldukça etkili. Eğer bilişsel işlevinizi artırmak, öğrenme kapasitenizi geliştirmek istiyorsanız gri maddeyi artırmalısınız. Üstelik bunu başarmak da oldukça kolay. Hayat tarzınızda yapacağınız ufak değişikliklerle beyindeki gri maddeyi artırabilirsiniz. İşte, beyindeki gri maddeyi artırma yolları…

1- Spor ve Egzersiz Yapın

Spor ve egzersiz yapmanın, beyindeki gri maddeyi artırdığına yönelik pek çok çalışma bulunuyor. Özellikle ileri yaş grubundaki kişilerin, spor ve egzersiz yaparak ilerleyen yaşa bağlı beyin gerilemesinin ve fonksiyon bozukluklarının önüne geçebileceği belirtiliyor. Yapılan bir araştırmada ise düzenli olarak spor ve egzersiz yapmanın hem beyindeki gri maddeyi hem de beyaz maddeyi artırdığı ortaya konulmuş.

2- Meditasyon Yapın

Uzun süreli meditasyon yapmanın, duyusal ve işitsel kortekse olum etki ettiği, beyindeki gri maddeyi arttırdığı Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada ortaya konmuş. Bununla birlikte uzun süreli meditasyon yapmak alfa, beta ve delta beyin dalgaları üzerinde olumlu etkiye sahip. Meditasyon yapmak gri maddeyi artırmakla kalmıyor; daha net düşünmeye yardımcı oluyor ve stres düzeyini azaltıyor.

3- Omega-3 Ağırlıklı Beslenin

Yapılan bir araştırmada, omega-3 tüketmenin beyindeki gri maddeyi artırdığı ortaya konmuş. Omega-3 sayesinde gri maddeyi artırarak beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyebilirsiniz. Ancak bunun için tavsiye edilen somon ve benzeri gibi balıklardan doğal omega-3 almak. Bunun dışında takviye olarak da omega-3 alabilirsiniz.

4- Online Video Oyunları Oynayın

Çin’e ve ABD’deki araştırmacılar tarafından yürütülen bir çalışmada, video oyunları oynamanın beyindeki gri maddeyi artırdığı ortaya kondu. Bu çalışmada, profesyonel oyuncuların bir cihaz yardımıyla beyni tarandı ve oyuncuların beynindeki korteks ile alt bölgeler arasında bir bağlantı olduğu sonucuna ulaşıldı. Böylece video oyunları oynamanın beyindeki gri maddeye olumlu etkisi büyük oranda kanıtlanmış oldu.

5- Beslenme Alışkanlıklarınızı Değiştirin

Beyindeki gri maddeyi arttırmak için beslenme alışkanlıkları da önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre; aralıklı yemek yemek de gri maddenin artmasında etkili. Buna göre günde 16 saat hiçbir şey yemeyip kalan 8 saat içinde beslenmek gerekiyor.

6- Yeni Hobiler Edinin

Beyin içindeki bağlantıları kuvvetlendirmenin en etkili yolu; yeni beceriler kazanmak. İlerleyen yaşa bağlı olarak beyin aktivitelerinin azalması ile birlikte beyindeki gri madde de azalıyor. Bunun önüne geçmek için ise beyni meşgul etmek, yeni beceriler kazanmak gerekiyor. Bu nedenle yaşınız kaç olursa olsun mutlaka yeni hobiler edinerek yeteneklerinizi geliştirmelisiniz.

7- Alkol ve Sigara gibi Zararlı Alışkanlıkları Bırakın

Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar, beyinde yapılmaya çalışılan olumlu değişiklikleri olumsuz yönde etkiler. Bununla birlikte beyindeki gri maddeyi kötü yönde etkilediğine dair çalışmalar da bulunuyor.

8- Hayal Etmekten Vazgeçmeyin

Nöron bağlantılarını artırdığı için hayal etmek ve hayal gücünü kullanmak oldukça önemli. Üstelik hayal gücünü kullanmak yalnızca nöron bağlantılarını artırmakla kalmıyor, beyindeki gri maddeyi de güçlendiriyor, sağlamlaştırıyor. Bunun için de hayal gücünü kullanmak adına bilim kurgu romanları okuyabilir, yaratıcı yazılar yazmayı deneyebilir, resim heykel gibi yaratıcılık gerektiren sanatlara yönelebilirsiniz. Özellikle 30 yaşından sonra bunları yapmak oldukça gerekli.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!