Zemheri Ayı Ne Demek? Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?
Zemheri Ayı Ne Demek? Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?

Zemheri Ayı Ne Demek? Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zemheri ayı, kış mevsiminin en şiddetli geçen günlerini belirtmektedir. Halk arasında bu soğuk zemheri soğukları olarak biliniyor. Kış aylarının en soğuk günleri yıl boyunca 40 gün sürüyor ve insanlara zorlu bir yaşam sürdürüyor. Peki kış aylarının en soğuk ve şiddetli geçtiği zaman ?

Zemheri Ayı Ne Demek? Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?
Zemheri Ayı Ne Demek? Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?

Kış aylarının en soğuk günleri eski dilde zemheri ayı olarak ifade edilir. Bir kısmı sonbahara bir kısmı ise kışa benzediği için sıcaklık dalgalanmasının fazla olması hastalıkların fazlaca görüldüğü bir havayı oluşturur. 17 derece olan sıcaklıklar birkaç gün sonra 3-4 dereceye kadar iner.

Arapça kış anlamına gelen Zem ile farsça uğultu anlamındaki harir birleşmesi ile meydana gelmiştir. Aralık ile Ocak arasındaki 40 günlük süreçte canlı hayatı tüm hücreleri ile soğuğu hissederler. 31 Ocak günü tamamlandığı zaman çıkıyor. Peki zemheri ayı nedir?

Zemheri Ayı Ne Demek?

Zemheri Ayı Ne Demek?
Zemheri Ayı Ne Demek?

Kış mevsiminin en şiddetli soğuklarını belirtmek için kullanılan bu söz köken olarak Arapça ve Farsça kelimelerden oluşuyor. Zem, Arapça kökenlidir ve anlamı kış demektir. Harir kelimesi ise Farsça kökenli olup anlamı uğultu demektir.

İnsanlara zor anlar yaşatan uğultulu kış ayları 22 Aralık- 30 Ocak tarihleri arasında görülür ve 40 gün boyunca sürer. Bu günlerin bu kadar soğuk olmasının nedeni soğuk ve sıcak dalgalanmasının çok fazla olmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Çünkü bu ayda insanlar hem sonbaharı hem de kış mevsimini birlikte yaşıyorlar. Durum böyle olduğu için sıcaklık dalgalanmaları fazla oluyor ve sert bir soğuk yaşanıyor.

YouTube video
Kış Aylarının En Soğuk ve Şiddetli Geçtiği Zaman Hangi Aydır ?

Zehmerinin yaşandığı günlerde birkaç gün önce hava sıcaklı 17 dereceleri bulurken bir anda 3-4 dereceye kadar düşebilir. Bu hızlı düşüler havayı olduğu kadar insan vücudunun sıcaklığı ve sağlığını da etkilemektedir. Hastalıkların en çok görüldüğü zaman olan bu günlerde bir kat daha dikkatli olunması gerekir. Ani hava değişimleri grip, soğuk algınlığı ve zatürre gibi hastalıklara davetiye çıkarabilir.

Kış Aylarının En Soğuk ve Şiddetli Geçtiği Zaman Hangi Aydır ?

Yıl içinde kışın en soğuk ve şiddetli geçtiği zaman genellikle Ocak ayıdır. Bu dönemde sıcaklık genellikle en düşük seviyelere ulaşır ve kar yağışı sıklıkla görülür. Ocak ayı, kuzey yarımkürede kış mevsiminin tam ortasına denk gelir ve soğuk hava akımları bu dönemde en yoğun şekilde hissedilir. İnsanlar kış aylarında, özellikle Ocak ayında, sıcak tutan kıyafetler giyer, evlerini ısıtmak için soba, kalorifer veya diğer ısıtma sistemlerini kullanır. Karla kaplı manzaraların keyfini çıkarmak için kış sporları da Ocak ayında yoğun olarak yapılır. Tabii ki, iklim bölgelerine bağlı olarak bu durum değişebilir, ancak genel olarak kışın en soğuk ve şiddetli geçtiği zaman dilimi Ocak ayı olarak bilinir.

Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?

Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?
Zemheri Ne Zaman Başlıyor 2023?

Soğuk kış şartlarına hazırlıksız yakalanmak istemeyen insanlar zemheri ayı ne zaman başlıyor sorusunu çoktan araştırmaya başladılar. Kendilerini sert kış günlerine hazırlamak için planlarını o tarihe göre ayarlayacaklar.

Kış ayları geleneksel takvimde Karakış, zemheri ve gücük ayları olarak ifade edilir. Bu aylar kabaca Aralık, Ocak ve Şubat aylarına denk geliyor gibi görünse de aslında tam olarak öyle değildir. Miladi takvim ile geleneksel takvim arasında bir fark vardır. Buna göre geleneksel takvime göre kış ayları;

  • Kasım sonu – Aralık ortası Karakış
  • Aralık ortası – Ocak sonu Zemheri
  • Şubat başı – Mart arası Gücük ayı olarak ifade edilir.

Yani zemheri yaklaşık olarak Aralık ortası 2023 tarihinde başlayacaktır.

Zehmeri Ayı Ne Giyilir?

Zehmeri Ayı Ne Giyilir?
Zehmeri Ayı Ne Giyilir?

Zemheri ayı ne zaman başlıyor aramasının ardından o soğuk günlerde ne giymeniz gerektiğini de mutlaka araştırmalısınız. Sıcaklık dalgalanmalarının fazla olduğu bu ayda vücut sıcaklığını korumak çok önemlidir. Hastalıkların kol gezdiği bu dönemde içi ve dış sıcaklık dengesi mutlaka sağlanmalıdır ve rüzgarlara karşı korunulmalıdır. Bu nedenle rüzgar engelleyici kabanlar tercih etmek birinci önceliğiniz olmalıdır.

Tercih edilen iç kıyafetler ise yünlü ve sıcak tutacak kıyafetler olmalıdır. Kalın hırkalar ve çoraplar giyerek soğuğa karşı direncinizi artırabilirsiniz. Bere ve kaşkol kullanımı önemli bir detaydır. Özellikle boğazların korunması büyük önem taşır. Kaşkol, bere, eldiven, mont, kazak, çorap ve bot kombinasyonları sizi soğuktan koruyacaktır. Kan değerlerinde düşüklük olanlar termal içlikler giyerek daha korunaklı hale gelebilirler.

Kış aylarının çetin geçtiği bu dönemler öylesine meşhurdur ki dizilere ve türkülere ilham olmuştur. En bilinen dizi Zemheri 2020 içinde başlamış ve final yapmıştır. Bir de “zemheri ayında gül ister benden sözleri” ile türkülere konu olmuştur. Şimdi gelin kısaca bunlardan da söz edelim.

Zemheri Ayında Gül İster Benden Sözleri

YouTube video
Zemheri Ayında Gül İster Benden Sözleri

Özellikle ilk ve ortaokullarda flüt ile öğrencilere öğretilen bu türküyü birçok halk sanatçısı da seslendirmiştir. Bu güzel türkünün sözleri ve Sadık Gürbüz’ün muhteşem yorumu ile sizleri baş başa bırakıyoruz.

Bilmem şu feleğin ben de nesi var,

Her vardığım yerde yar ister benden.

Sanki benim mor sümbüllü bağım var,

Zemheri ayında gül ister benden.

Yoruldum yol üstüne oturdum,

Güzelle başıma toplansın diye.

Gittim padişahtan ferman getirdim,

Herkes sevdiğine kavuşsun diye.

Evlerinin önü zeytin ağacı,

Dökülmüş yaprağı kalmış ağacı.

Eğer senin gönlün bende yok ise,

Sen bana kardeş de ben sana bacı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!