featured

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir | Ölümünün 475. Yıldönümünde, Osmanlı Devletinin İlk Kaptan Paşası Barbaros Hayreddin Paşa…

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Adını denizcilik tarihine altın harflerle yazdıran ve hayatı dizilerden filmlere, kitaplardan romanlara kadar konu olan, Osmanlı Devletinin ilk kaptan paşası Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Barbaros lakabı neden kendisine verilmiştir? İşte tüm merak edilen yönleriyle Barbaros Hayrettin Paşa annesi kimdir? Barbaros Hayreddin Paşa aslen nereli gibi soruların yanıtları…

Akdeniz’e Nam Salan Hızır Reis |Barbaros Hayrettin Paşa Nereli ve Kimdir?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Bu ünlü zatın asıl adı Hızır’dır. Vardari Yakup Ağa’nın dört oğlundan biri olan Hızır Reis, 1478 yılında Midilli adasında dünyaya gelmiştir. Türk ve dünya tarihinin en ünlü denizcilerinden biri olan Hızır Reis, bundan tam 475 yıl önce, 4 Temmuz 1546 yılında 68 yaşındayken hayata gözlerini kapamıştır. Osmanlı Devletinin ilk kaptan paşası olan Hızır Reis, Kaptan-ı Derya olarak atanmış ve Akdeniz’i adeta Türk gölüne çevirmiştir. Osmanlı’nın mahalle kültürü yazımızı okumak için tıklayınız. 

Barbaros Hayreddin İsmini Nasıl Aldı? Barbaros Hayrettin Paşa Adını Kim Verdi?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Hızır reis olarak da bilinen bu zata Barbaros Hayrettin Paşa adını kim verdi? Akdeniz’de gösterdiği başarılar ve yaptığı hizmetler nedeniyle Hızır Reis’e, Hayreddin ismini, Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim vermiştir. Hayreddin ismi, “Dinin hayırlısı” anlamına gelmektedir.

YouTube video

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Barbaros lakabı ise, Hızır Reis isminden önce, kızıl sakalları nedeniyle ağabeyi olan Oruç Reis’e verilmiş, daha sonra özellikle batı dünyasında bu lakap Hayreddin Paşa için de kullanılmıştır. “Barba Rossa” İtalyancada kızıl sakal anlamına gelmektedir.

Barbaros Hayreddin Paşa Ailesi Kimdir? Barbaros Hayreddin Paşa Ağabeyleri

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Hızır Reis yani Barbaros Hayreddin Paşa’nın üç ağabeyi vardır ve hepsi de denizcilikle uğraşmışlardır. Büyük ağabeyi Oruç Reis ile İlyas Reis birlikte, Ege ve Akdeniz kıyılarında deniz korsanlığı yapmışlardır. Daha sonra Hızır Reis’te deniz ticaretini bırakarak kardeşlerine katılmıştır. Kısa sürede Akdeniz’e nam salan Oruç ve Hızır Reis’e, kardeşleri olan İshak Reis’te katılarak güç kazandırmıştır.

Barbaros Hayreddin Başarıları | Cezayir’in Fethi

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Oruç Reis ve Hızır Reis, 1516 yılında ele geçirdikleri yüklü bir gemiyi, hediye olarak ünlü denizci Piri Reis himayesinde, dönemin Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’e göndermişlerdir.  Yavuz Sultan Selim’de karşılığında, çeşitli armağanlar yollamış ve bu denizcileri himayesine almıştır.

YouTube video

Oruç Reis ve kardeşleri, kısa zamanda Kuzey Afrika kıyılarında toprak edinmeye başlamışlar ve 1517 yılında Cezayir’in denetimini de ele geçirmişlerdir. Oruç Reis, bu fetihten sonra Cezayir Hükümdarı olarak ilan edilmiştir. 1518 yılında, Cezayir yerel halkı ile anlaşan İspanyolların ve Tlemsen Beyi’nin yaptığı karşı saldırıda Hızır Reis kardeşleri olarak bilinen İshak Reis ve Oruç Reis hayatlarını kaybetmişlerdir. İlyas Reis ise daha önceki bir savaşta şehit düşmüştü.

Barbaros Hayreddin Paşa ve Osmanlı Devletine Bağlılık

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Başarılı mücadelesi ile bir süre daha Cezayir topraklarında tek başına tutunabilen Hızır Reis, daha sonra aldığı bir kararla Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’e bir heyet göndermiş ve topraklarının Osmanlı hakimiyetine kabulünü istemiştir. Bu şekilde, Cezayir Osmanlı topraklarına katılmış, Hızır Reis’te, Yavuz Sultan Selim adına para bastırmış ve adına hutbe okutmuştur. Yavuz Sultan Selim’de kendisini Cezayir Beylerbeyi olarak atamıştır.

Bu dönemden sonra Hızır Reis Hayreddin Paşa olarak anılmaya başlamıştır. Barbaros Hayreddin Paşa kimdir sorusu bu dönem sonrasında daha fazla önem kazanmaya başlamıştır. Kuzey Afrika kıyıları ve Akdeniz’de, tahta geçen Kanuni Sultan Süleyman döneminde de, başta İspanyollar olmak üzere Cenevizlilere ve Fransızlara karşı önemli zaferler elde eden Barbaros Hayrettin Paşa, ününe ün katmıştır.

Barbaros Hayreddin Paşa Kimdir? Kaptan-ı Derya Ünvanını Alışı Nasıl Olmuştur?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Barbaros Hayreddin Paşa ne zaman Kaptan-ı Derya oldu?  Osmanlı tahtında bulunan Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa’yı, Payitahta yani İstanbul’a çağırmış ve 1534 yılında onu, Osmanlı donanmasının başına, Kaptan-ı Derya olarak atamıştır. Hayreddin Paşa, Osmanlı donanması ile Akdeniz’e açılmış ve İtalya kıyılarına seferler düzenlemiş ve Tunus’u da ele geçirmiştir.

Preveze Deniz Savaşı | Hızır Reis Neden Öldü?

Barbaros Hayreddin Paşa kimdir? Osmanlıların, Akdeniz’deki gücünün artması üzerine,  başta Papalık olmak üzere Venedik, Ceneviz, Malta, İspanya ve Portekiz gemilerinden oluşan bir haçlı donanması oluşturulmuş ve başına da ünlü deniz amirali Andrea Doria getirilmiştir. Altı yüzden fazla gemi ve altmış binden fazla askerden oluşan bu büyük donanmanın karşısına, Barbaros Hayreddin Paşa yalnızca 122 kadırga ve yirmi bin asker ile çıkmıştır.

Tarihin en büyük deniz savaşı olan, Preveze Deniz Savaşı böylece başlamış ve Hayreddin Paşa hiçbir gemisini kaybetmeden, haçlı donanmasının 128 gemisini batırmış ve 29 gemisini de ele geçirmiştir. Barbaros Hayreddin Paşa kimdir denildiğinde Preveze Deniz Savaşını kazanarak adını tarihe altın harflerle yazdırdığı rahatlıkla söylenebilecektir.

Peki Hızır reis neden öldü, nasıl öldü? Bundan tam 475 yıl önce, 4 Temmuz 1546 yılında hayatını kaybeden Barbaros Hayreddin Paşa, Beşiktaş’ta bulunan türbesine defnedilmiştir. Sefere çıkan ya da tatbikata giden Türk savaş gemileri, günümüzde dahi, bu türbenin önünden geçerken, Barbaros Hayreddin Paşa’yı top atışıyla selamlarlar. Kendisi adına Beşiktaş semtinde bulunan Barbaros anıtında ise, Yahya Kemal Beyatlı’nın, şu dizeleri yazılıdır:

“Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor? Barbaros, belki, donanmayla seferden geliyor Adalar’dan mı? Tunus’tan mı, Cezayir’den mi? Hür ufuklarda, donanmış iki yüz pare gemi, Yeni doğmuş aya baktıkları yerden geliyor O mübarek gemiler, hangi seherden geliyor”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!