featured

Burun Estetik Doktoru ile İlk Görüşmede Sormanız Gereken Sorular

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de en sık yapılan estetik operasyon burun estetiğidir. Burun estetiği yaptırmak isteyen insanların sayısı her geçen gün artıyor. Burun estetik ameliyatı olmak isteyen herkes farklı araştırmalarla kendisi için en iyi burun estetik doktorunu seçmeye gayret ediyor. Bunun sebebi aslında beynin yüzü algılama şeklinden geçmekte.

Son yapılan bilimsel çalışmalar ile beynin yüzü algılama biçimi ve hangi noktaların en çok göze çarptığı ortaya konmuştur. Eye tracking (göz tarama) tekniği ile bir insan yüzüne baktığımızda gözlerimizin 1 saniye kadar kısa bir sürede tüm yüzü taradığı ama bu sürenin %90’ını sırasıyla kaş, göz, burun ve dudak kısmına harcadığı, kalan %10’nun da yüzün kalan kısmına baktığı ortaya konmuş.

Bahsettiğimiz bu 4 kısmın (kaş, göz, burun, dudak) en çok ideal olmayan ve ameliyat ile düzeltme gerektiren kısmı burun olduğu için, en çok yapılan estetik ameliyat da burun olmakta.

YouTube video

Burun estetiği olmak isteyenler hem yakın çevreden hem de internet üzerinden edindikleri bilgiler neticesinde, kendilerine en uygun estetik doktorlarını sıralıyorlar. Artık sıra seçilen doktor ya da doktorlardan randevu almaya geliyor. Tam bu noktada burun estetiği doktoru ilk randevuda ne sorması gerektiğini bilmeyen ya da sorularından emin olmayanlar olabiliyor.

Biz de TAŞ Estetik Cerrahi Merkezi olarak bu aşamada olanlara yönelik bir blog yazısı hazırlamak istedik. Yazıda sizler için burun estetik doktorunuz ile ilk randevunuzda sormanız gereken soruları, nedenleri ile sıralamaya gayret edeceğiz. Sizler için bilgilendirici bir yazı olmasını umar, iyi okumalar dileriz.

Burun Estetik Doktoruna İlk Randevuda Sorulması Gerekenler

Öncelikle burun estetiği için KBB mi yoksa plastik cerrahı mı seçilmeli diye sorabilirsiniz. Estetik, plastik cerrahlarının ana görevi olduğundan bu konuda plastik cerrahlarını seçmelisiniz. Kısa bir girişin ardından şimdi hiç vakit kaybetmeden yakın gelecekte burun estetik doktor aday ya da adaylarıyla randevusu olanlar için, doktorlarına sormaları gereken soruları sıralamaya başlayabiliriz.

1) Uluslararası Geçerliliği Olan Bir Sertifikanız Var mı?

Randevuya gittiğiniz doktorun estetik cerrahi alanında uluslararası bir sertifikaya sahip olması, onun alanındaki başarı göstergelerinden bir tanesidir. Uluslararası alanda eğitimler de buna dahildir. Cerrahınızın oldukça zorlu olan hem yazılı hem de sözlü bir sınavdan geçtiğini ve uluslararası alanda tanınırlığının olduğunu gösterir. Bu durum da estetik doktorunuzun güvenirliğini arttırır.

2) Burun Estetiği Ameliyatı Sıklıkla Yaptığınız Operasyonlar Arasında mı?

Plastik cerrahi çok geniş bir alandır. Dolayısıyla birçok ameliyat türü vardır. Bu yüzden doktorunuza en çok hangi ameliyat türü için hastaların geldiğini sorabilirsiniz. Vereceği cevap, size alanındaki uzmanlık seviyesi ile ilgili bir ön izlenim sunacaktır.

3) Yaptığınız Ameliyatlardan Sonra Hastalarınızın Ne Kadar Revizyona İhtiyaç Duyuyor?

Plastik cerrahinin kendi içerisinde çok farklı bölümlere ayrıldığı gibi, burun estetik ameliyatı da kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Dolayısıyla her burun ameliyatı doktor için aynı zorluk seviyesinde geçmez. Bu yüzden bazı burun ameliyatlarından sonra revizyon burun ameliyatı gerekebilmektedir. Ancak bu noktada oran çok önemlidir. Soracağınız bu soru, geçmişteki hastaların doktordan memnuniyet seviyesi hakkında size bilgi verir. Doktorun yaptığı burun ameliyatlarından sonra düşük oranda revizyon burun ameliyatı gerekmişse, burun estetiği alanında başarılı olduğuna dair kanaat getirilebilir. %10 ve altındaki revizyon ameliyat oranının ideal olduğu söylenebilir.

4) Hangi Burun Ameliyatı Tekniğini Neden Kullanıyorsunuz?

Burun ameliyatları estetik cerrahına bağlı olarak açık ve kapalı olmak üzere iki farklı türde yapılmaktadır. Her iki türde de birtakım avantajlar ve dezavantajlar bulunmaktadır. Bu noktada estetik doktorunuza hangi tekniği neden kullandığını sormanız gerekir. Örneğin, kapalı burun estetiği daha zordur, ancak burun dışında kesi olmadığından hiçbir iz bırakmaz. Kısaca, estetik doktorunuzun kullandığı teknik hakkında bilgi almanız, sizi neyin beklediğini daha iyi öngörmenize yardımcı olur.

5) Burun Şekline Nasıl Karar Veriliyor?

Yüz tipinize uygun bir burun mu? Yoksa beğendiğiniz bir burun tipi mi? Sizin için önemli olan hangisidir? Uzman bir burun estetik doktoru ile yüz analizleriniz yapılarak seçilecek olan bir burun yapısı ile daha mutlu olacağınızı unutmayın. Sizin beğendiğiniz burun tipi sizin yüz yapınıza uygun değilse her aynaya baktığınız zaman pişmanlık duyacaksınız.

Burun estetiği ameliyatlarında hastanın beklenti ve isteklerini tespit ederek memnuniyetini sağlamak başarıyı etkileyen etmenler arasında yer almaktadır. Burun estetiği operasyonunda ilk olarak doğru bir planlama yapılması gereklidir. Yüz yapınız, burun derisi kalınlığı, kıkırdakların yapısı, nefes alma problemleri gibi önemli noktalar tespit edilerek başarılı bir burun ameliyatı yol haritası sizin için çıkarılmalıdır. Altın orana göre burun şekli belirlenmelidir. Matematiksel bir kavram olup, bir doğruyu neresinden 2 parçaya bölersek büyük parçanın küçük parçaya oranı, tüm parçanın büyük parçaya oranına eşit olur sorunusun cevabıdır, altın oran ve bu da yaklaşık olarak 1,6 ya denk gelir.

Tarih boyunca sanat ve resimlerde de kullanılan bu oran insan yüzünde araştırıldığında, bu orana sahip olan insanların tarih boyunca toplum tarafından çekici ve güzel bulunduğu görülmüştür. Eski mısırlılarda, Kleopatra’nın, günümüzde Angelina Jolie’nin farklı yüzyıllarda yaşamalarına rağmen altın orana sahip ve toplum tarafından beğenilen insanlar olmalarının ortak paidesi altın orandır. Bu da aslında ne kadar zaman geçerse geçsin estetik algının, çekiciliğin değişmediğini ve toplumlar arası çok fark göstermediğini ortaya koymaktadır. Altın oran sayesinde burun estetiği doğa bir görünüme sahip olmaktadır.

6) Rinoplasti Simülasyonları ve Benzerlerini Kullanıyor musunuz?

Her burun ameliyatından evvel, farklı yöntemlerle hastanın nasıl bir buruna sahip olacağı ortaya konulmaya çalışılır. Bunun için farklı yöntemler bulunmaktadır. Doktorunuza ne tip bir burun estetiği simülasyon cihazı kullandığını sorabilirsiniz. Söz konusu cihazlar sayesinde hayal ettiğiniz burunun ameliyattan sonra sizde nasıl gözüktüğünü simülasyonlar sayesinde görebiliyorsunuz. Böylelikle ameliyattan sonra yeni burnundan memnun olmama durumları azaltılıyor.

7) Daha Önceki Hastalarınızın Ameliyattan Önceki ve Sonraki Fotoğraflarını Görebilir miyim?

Birçok sektörde alanında uzman kişilerin portfolyoları bulunmaktadır. Bu portfolyolarda kişinin alanında yaptığı başlıca işler sergilenir. Bir estetik doktorunun portfolyosu da daha önce ameliyat ettiği hastaların önceki ve sonraki görünümlerini gösteren karşılaştırmalı fotoğraflardır. Siz de randevuya gittiğiniz estetik doktorunuzdan bunu görmeyi talep edebilirsiniz. Böylelikle daha önce nasıl estetik dokunuşlar yapılabildiğini görebilirsiniz.

8) Alanınızda Hangi Derneklere ve Cemiyetlere Üyesiniz?

Her alanda olduğu gibi plastik cerrahi alanında da dünya genelindeki uzmanların üye olduğu kuruluşlar, dernekler ve cemiyetler bulunmaktadır. Estetik doktorunuza hangi dernek ve cemiyetlere üye olduğunu sorabilirsiniz. Vereceği yanıtlar sizin için önemli ön izlenimler sağlayabilir.

9) Yurt Dışından Gelen Hastalarınız Oluyor mu?

Estetik doktorunuzun uluslararası alanda başarısını gösteren noktalardan bir tanesinin aldığı sertifikalar, katıldığı eğitimler ve benzerleri olduğunu belirtmiştik. Buna ek olarak bir başka uluslararası başarı göstergesi, doktorunuza yurtdışından talepler olup olmadığıdır. Yurt dışından dahi düzenli hastaları oluyorsa, alanındaki başarısı için önemli bir gösterge olabilir.

10) Herhangi Bir Program Dahilinde Yurt Dışında Ameliyatlara Katıldınız mı?

Yurt dışından gelen hastalar kadar, doktorunuzun yurtdışındaki ameliyatlara kabul edilmesi de önemli bir başarı göstergesi sayılabilmektedir. Örneğin, alanında başarılı olan plastik cerrahlar, fellowship programları ile yurt dışına giderek orada estetik operasyonları gerçekleştirebilmektedirler. Ameliyat sırasında yanında geleceğin doktor adayları olur ve bu kişilere bir nevi eğitim vermiş olurlar. Doktorunuzun yurt dışında bu tarz programlara ‘Öğretici’ olarak kabul almış olması, uluslararası alandaki güvenirliğini ortaya koyar.

11) Eğer Sonuçtan Beklediğim Kadar Mutlu Olmazsam Seçeneklerim Neler?

Burun ameliyatı olmak isteyenlerin genelde tedirgin oldukları iki konu var. Bir tanesi ameliyat kaynaklı potansiyel ağrı ve şişlikler, bir diğeri ise tüm zorlu sürece rağmen sonuçtan memnun olmama korkusudur. Dolayısıyla bu korkunuzu yenmek için estetik doktorunuza sonuçlardan memnun olmamanız halinde opsiyonlarınızın ne olacağını sorabilirsiniz. Bu hem doktor-hasta arasındaki güvenilirlik derecesini etkiler hem de psikolojik olarak ameliyata daha iyi hazırlanmanıza yardımcı olur.

Burun Estetik Doktoru Seçiminde Püf Noktalar

Bu haftaki yazımız başlıktan da anlaşılacağı gibi burun estetiği yaptırmak isteyenlerin Doktor seçimleri üzerine olacaktır. Bu seçim esnasında nelere dikkat edilmeli ve nasıl seçim yapılmalı teker teker ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz. Burun estetik doktoru seçiminde püf noktalar olarak göz önünde bulundurmanız gereken birçok etken mevcuttur. Yapacağınız seçim sadece burun ameliyatı sürecini değil hayatınızın sonraki kısmını da doğru orantıda etkileyecektir.

Doktorun Uzmanlığı

Burun ameliyatı yapacak olan Doktorun bu konuda alanında uzman olması gerekmektedir. Burnun fizyolojik ve anatomik yapısını çok iyi bilmelidir. Burun ameliyatı olmak isteyen birçok kişi yaşadığı hava yolu sıkıntıları sayesinde burun estetiğine başvurmaktadır. Nefes alma sorunu yaşayan hasta, burnun içeriden yapılacak olan ameliyatı esnasında burnunun dışarıdan sahip olduğu sıkıntılarının da giderilmesini talep etmektedir.

Hem içeriden hem dışarıdan yapılacak olan müdahaleler ile hastanın mutlu olması sağlanmaktadır. Burnun fizyolojik yapısı konusunda uzman olan Hekim, hasta ile görüşmesi esnasında nefes alma sorunu olup olmadığını saptar. Burnun dış görünümündeki deformasyonlara yapacağı müdahale ile birlikte nefes alma problemi yaşayan hasta için içeriden hava yolu müdahalesi ile rahat nefes almasını hedefler.

Bu sayede hasta hem görsel olarak sorunlarından arınmış olur hem de vücudunun ihtiyacı olan doğru havayı ciğerlerine soluyabilir. Vücudun ihtiyacı olan doğru hava sağlandığında kişinin bağışıklık sisteminden uyku düzenine kadar birçok fayda sağlanacaktır. Bu duruma tek taş ile iki kuş vurma deyimi de kullanılabilir.

Doktorun Yeteneği

Burun estetiği Doktor seçiminde Doktorun uzmanlığı önemli bir konudur. Ancak Doktorun sadece uzman olması yeterli olmamaktadır. Doktorun yeteneği göz ardı edilmemelidir. Yetenek kişiler üzerinde doğuştan gelen bir özelliktir. Burun estetiği konusunda ve cerrahlığı ile yeteneği olmalıdır. Yeterli yeteneğe sahip olan Doktor, hastasının burun yapısı ve yüz şekli ile bir bütün oluşturarak sağlıklı uyumu yakalar. Yaptığı her ameliyatı bir sanat eseri olarak tanımlar. Ve yaptığı her manevra için ‘ince işçilik’ sunar. Kişilerin burun deformasyonlarına göre yapılacak işlemler aynı olmamaktadır. Doktorun yeteneği, el becerisi, zekâsı ile hastasına uygulayacağı manevraları detaylı görüşme esnasında planlar ve ameliyat esnasında bu planlama ile yoluna devam eder.

Doktorun Verdiği Güven

Burun estetiği doktoru seçiminde püf noktalar konumuzda doktorunuzu seçerken karar vermenizi etkileyen en büyük unsur güvendir. Doktorunuza duyduğunuz ve duyacağınız güven duygusudur. Ameliyatınızı yapacak olan Doktorunuz ile aranızda tabir-i caizse bir evlilik süreci başlatmış olursunuz. Karşılıklı güven bu ilişkiyi sağlayacaktır. Detaylı görüşmeniz esnasında Doktorunuza burnunuzun nasıl olacağından çok nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı sorularını sormalısınız. Doktorunuz da bu konuda gerçekçi olacak ve her iki tarafın için de memnuniyet sağlanacaktır. Doktorunuza internet üzerinden, tavsiye üzerine veya tesadüf ile ulaşmış olsanız da mutlaka detaylı görüşmeniz esnasında karşılıklı güven ilişkisi kurulmalıdır. Bu karşılıklı güven ilişkisi sağlandı ise doğru yerdesiniz demektir.

Burun estetiğinde Doktor seçiminde püf noktalar için yukarıda belirttiğimiz büyük etkenler dışında aşağıdaki belirttiğimiz durumlar da önem arz etmektedir. Doktorun;

Yeterli deneyim ve tecrübeye sahip olmasıSanata ilgili olmasıKendini geliştirebiliyor olmasıHastasına karşı yapacağı ameliyat ve işlemler ile gerçekçi olması ve hastası ile paylaşmasıEmpati duyusu gelişmiş olmasıYaptığı işlerle başarılı olması seçim yapmanızı kolaylaştıracak diğer etkenlerdendir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!