featured

Cenabetken Dua Okunur mu? 3 Kıstasa Göre Cünüp İken Okunacak Dualar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cenabetken dua okunur mu? Cünüp iken yapılmaması gerekenler nelerdir nelere dikkat etmek gereklidir?

Cünüp olma hali insanoğlu için sıradan bir olaydır. Fizyolojik bir olay olmasının yanı sıra sonrasında dikkat edilmesi gereken ve dinen uygun olmayan bazı haller vardır.

Cenabetli kişinin yapabilecekleri ya da yapamayacakları namaz kılsın ya da kılmasın aynıdır. İslamiyete göre namaz kılan ya da kılmayan şeklinde bir ayrım yoktur.

Buna göre cenabet olan kişinin dua etmek başta olmak üzere pek çok konuda yapabilecekleri sorgulanmaktadır.

Cenabet geçirilen süreye bağlı olarak dua etmek ve sure okumak gibi durumlar karşısında nasıl tavır alınması gerektiği, haram helal noktasında nasıl bir çizgide olduğu merak edilmektedir.

Peki, cenabetken sure okunur mu? Cünüp iken dua edilir mi? İşte tüm detayları …

Cenabetken Dua Okunur mu?

Cenabetken dua edilir mi Diyanet pek çok açıklama yapmıştır. Bununla beraber İlahiyat hocaları da gençleri ve özellikle bu konuda hakkında yeterli bilgisi olmayan kişileri bilgilendirmektedir.

Cenabet olma halinde dinin gereklerini yerine getirme ve diğer günlük işlerde haram helal dengesi nedir? Hadis ve ayetlerde bu konuda bir açıklama var mıdır?

Hayız hali ile cünüplük sıkça karıştırılmaktadır. Hayızlı kişi için geçerli olan koşullar cenabet gezen kişi için aynı değildir. Buna göre, cenabetken dua okunabilir.

Cünüp İken Dua Okunur mu Diyanet

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın cünüp gezmek ve hükümleri konusundaki açıklamaları şu şekildedir:

YouTube video

Cenabetken Dua Okunur mu Hadis

Cenabet ve hayızlı kişiler için aktarılan hadisler ve rivayetler şu şekildedir:

Hz. Muhammed SAV  “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’an’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105) buyurmuştur.Hz. Ali  RA. “Resûlullah’ı Kur’an okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 92; Nesâî, Tahâret, 175; İbn Mâce, Tahâret, 105; İbn Huzeyme, Sahîh, I, 104; Beyhakî, es-Sünenü’l-kübrâ, Tahâret, 98) demiştir.Hz. Ali’nin “Resûlullah cünüp olmadıkça bize Kur’an okurdu.” (Tirmizî, Tahâret, 111) şeklinde rivayet aktarılmıştır.

Cünüp İken Allah’a Dua Edilir mi?

Kişi her ne koşulda olursa olsun Allah’a sığınabilir. Her türlü dua istenilen her vakitte yapılabilir. Buna cünüplük de dahildir. Cenabetken dua edilir mi? Elbette kişi besmele çekerek duaya niyet edebilir dua edebilir.

Cünüp İken Okunacak Dualar

Cenabetken dua okunur mu sorusunda aslında kişiler hangi duaları okuyacaklarını da merak etmektedir. Buna göre besmele çekerek duaya niyet etmek koşuluyla Rabbena Atina duları ile Fatihayı dua şeklinde okuyabilir. Ancak ayetler abdestsiz okunamaz. Haramdır. Dua etmek cünüpken serbesttir.

1- Cünüp İken Ayetel Kürsi Okunur mu?

YouTube video

Ayatel kürsi hayızlıyken de cenabetken de okunamaz. Kur’an ayetidir. Kesinlikle abdestsiz bu iki halde de okunamaz.

2- Cünüp İken Tesbih Çekilir mi?

YouTube video

Tesbih çekmek insanın duasını kuvvetlendirecek anahtarlardan birisidir. Cenabetken eğer tesbih çekilecekse mutlaka besmele çekilmeli ve o şekilde teşbihe başlanmalıdır.

3- Cünüp İken Zikir Çekilir mi?

YouTube video

Cenabetken besmele çekilerek dua niyetiyle zikir çekilebilir. Abdestsiz dolaşan kişinin bu sürede kendini korumaya almak istemesi gereken durumlarda uygulanması haram değildir.

Sakın Cünüp Uyumayın! Cünüp İken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir? Cünüp İken Neler Yapılmaz?

YouTube video

Cenabetken dua edilir mi konusunun çıkış noktası aslında cünüp olma halinde dinen sakıncalı olan ve olmayan davranışlardır. Bu noktada toplumda yanlış bilinen ve mutlaka öğrenilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir.

1- Cünüp İken Namaz Kılınır mı?

YouTube video

Cünüp iken namaz kılınmaz. Kesinlikle gusül abdesti almadan Kur’an ayetleri okunamaz. Sadece dua edilebilir.

2- Cünüp İken Mezarlığa Gidilir mi?

Cenabetken mezarlığa girmek dinen sakıncalı durumlar arasında değildir. Cenabetken mezarlığa gidilir mi? Evet, gidilir. Dinen haram değildir. Toplumda cenabetken mezarlığa gidilirse kişinin çarpılacağı şeklinde görüşler yaygın olsa da cenabetken yalnızca sure ve kuran okumak, Kur’an’ı elle tutmak ve camiye girmek haramdır.

3- Cünüp İken Dua Fatiha Okunur mu?

YouTube video

Cenabetken Fatiha ezberden sadece dua niyetine okunabilir. Aslında her dua içinde abdestli olmak müstehap olan bir davranıştır. Ancak hayız ya da cünüp halinde dua edilebilir. Cenabetken Kur’an okunması haram olduğu için Kur’an’dan ya da diğer yasin kitaplarından açarak Fatiha okunması haramdır.

4- Cünüp İken Camiye Girilir mi?

Cenabetken kesinlikle yapılmaması gereken işlerden birisi de camiye girilmesidir. Cenabet ya da hayızlı kişi kesinlikle camiye girmemeli. Eğer illa ki girmesi gerekiyorsa bulunduğu yerde hemen teyemmüm almalıdır.

5- Cünüp İken Kur’an-ı Kerim Tutulur mu?

YouTube video

Cenabetken ayet yazılı olan hiçbir şey elle tutulmaz. Çıplak el birebir Kur’an-ı Kerim’e değmez. Dinen caiz değildir, haramdır. 4 mezhepte de cünüpken Kur’an’a dokunulması haramdır şeklinde hüküm vardır.

Ancak bir çanta ya da askılı bir şey içerisinde olan Kur’an-ı Kerim bir yerden alınıp başka yere konulabilir. Aynı şekilde Kur’an tefsirleri de çıplak elle tutulmamalıdır.

6- Cenabetken Vücut Kılları ya da Tırnak Kesilir mi?

Cünüp halde iken vücuttaki kılların ya da tırnakların gusül abdesti almadan önce kesilmesi caiz değildir. Mekruhtur. Vücudun bir bütün halinde önce güslünü almalı sonrasında bu işlemlerin yapılması gereklidir. Eğer çok gerekli bir durum ise ve gusül alacak su yoksa bu durumda teyemmm yapılmalıdır.

7- Cenabetken Yiyilip İçilir mi? Çocuk Emzirilir mi?

Cünüp iken yapılmaması gerekenler konusunda en çok merak edilen hususlardan birisi de yiyip içme konusudur. Cenabetken ağzı yıkamak koşulu ile yiyilip içilebilir. Ancak cünüp kalma süresi en fazla 1 namaz vaktidir. Bu sürenin aşılması kesinlikle haramdır.

0
mutlu
Mutlu
2
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!