featured

Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Parası 2022 Yılında Ne Kadar Olacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğum yardımı nasıl alınır? Doğum yardımından kimler yararlanabilir? Doğum yardımı nereden alınır? Doğum yardımı ne kadar 2022 yılı itibari ile tüm güncel bilgileri sizler için derledik.

Doğum yardımı, birçok doğum yapacak ve yeni doğum yapmış kadının merak ettiği konuların başında geliyor. Devlet, çocuk teşviki için birçok yardım ödemesi yapıyor. Bu ödemelerden birisi de doğum yardımıdır.

Yeni anne olmuş olan kadınlara verilen doğum parasını almak için bazı şartlar var. Peki doğum yardımından kimler faydalanabilir? 2022 yılında doğum yardımı ne kadar olacak? İşte doğum yardımıyla ilgili tüm merak ettikleriniz ve cevapları…

Doğum Yardımı Yönetmeliği | Doğum Yardımından Kimler Yararlanabilir?

Doğum yardımı, çocuk teşviki ve yardımı adı altında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve Mavi Kart sahiplerine tek seferlik yaptığı bir ödemedir. 15 Mayıs 2015 ve sonrasında doğum yapan tüm kadınlar bu ödemeyi alabilmektedir.

15 Mayıs 2015 öncesi doğum yapanlar ise başvuru süresini doldurmuş olur. Ayrıca bu ödenek, canlı doğumlar için verilen bir ödenektir. Eğer bir kadın ölü doğum yapmış ise doğum yardımından yararlanamaz.

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için verilir. Her çocuk için doğum parası artış gösterir. Dolayısıyla da doğum yardımını alabilmek için sadece Türk  vatandaşı olmak ya da Mavi Kart sahibi olmak şartı aranır.

Doğum Yardımı Nereden Alınır?

Doğum yardımı, her çocuk için tek sefer yapılan ödemedir ve her ay düzenli yapılmaz. Ödemeler annenin adı soyadı üzerine PTT hesabına yatırılır.

Eğer doğum sırasında anne vefat etmiş ancak bebek yaşıyorsa doğum yardımı başvurusunu baba yapabilir. Anne vefat ettiyse ve başvuruyu baba yaptıysa ödeme de babanın adına PTT’den ödenir.

Doğum Yardımı Başvuru | Doğum Parası Nasıl Alınır?

Annenin ya da babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı olması halinde tek sefere mahsus yapılan doğum parası, aynı zamanda Mavi Kart sahiplerine de verilen bir ödemedir. Doğum yardımı başvurularınızı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne veya Sosyal Hizmet Merkezleri aracılığı ile yapabilirsiniz.

Başvurunuzu yapmadan önce mutlaka bebeğin kimlik sistemine kaydını yaptırmış olmanız gereklidir. Daha sonrasında ise doğum yardımı başvuru dilekçesi 2022 yani güncel halini eksiksiz doldurup imzalayarak başvuru yerlerine bizzat giderek ya da kargo ile göndererek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Statü fark etmeksizin eğer bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyorsanız o halde başvuru dilekçesi ile birlikte çalıştığınız kuruma başvuru yapmanız gerekir. Yurtdışında yaşıyorsanız başvurularınızı konsolosluklar ve büyükelçilikler kanalı ile yapabilirsiniz.

Yurtdışında yaşıyorsanız ancak doğum Türkiye’de gerçekleşmiş ise o halde yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne veya Sosyal Hizmet Merkezleri’ne başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet Doğum Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-Devlet üzerinden doğum yardımı başvuru ve sorgulama işlemlerini yapabilirsiniz. E-devlet üzerinde başvuru yapabilmek için öncelikle e-devlet şifreniz olması gerekiyor. Eğer şifreniz yok ise PTT’den e-devlet şifresi alabilirsiniz.

E-devlet sistemine T.C kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama bölümüne “Doğum yardımı başvurusu” yazın. Karşınıza çıkan yönergeleri izleyerek kolay bir şekilde başvurunuzu gerçekleştirebilir ayrıca doğum yardımı başvuru formu e-devlet sistemi üzerinden alabilirsiniz.

Doğum Yardımı Nasıl Alınır? Doğum Yardımı İçin Gerekli Belgeler

Doğum yardımı başvurusu yapabilmeniz için başvuru öncesinde eksiksiz ve doğru bilgiler ile hazırlamanız gereken belgeler vardır. Bu belgeler;

– Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın web sitesinden indirebileceğiniz doğum yardımı formu,

– Canlı doğum yapıldığına dair doğum raporu,

– Anne ve babalık kimliğinin fotokopisi,

Doğum yardımı başvuru dilekçesi,

– Doğum yardımı alınacak olan bebeğin kimliğidir.

Bu belgeleri başvuru öncesinde eksiksiz bir şekilde hazırlayarak eğer bir kamu kurum ve kuruluşunda çalışıyorsanız çalıştığınız kurumun ilgili bölümüne, kamu çalışanı değilseniz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri’ne veya Sosyal Hizmet Merkezleri’ne başvuru yapmalısınız.

2022 Doğum Yardımı Ödeneği Ne Kadar?

Doğum yardımı, her sene birinci, ikinci ve üçüncü çocuk gibi artış durumları göz önünde bulundurarak farklı oranlarda hesaplanarak belirleniyor. 2022 yılında asgari ücrete gelen zamlar ile birlikte doğum yardımı parasının da ne kadar olacağı belli oldu. 2022 yılı itibari ile ilk anne ve babanın ilk bebeği ise 300 TL, ikinci bebeği ise 400 TL, üçüncü ya da sonraki bebeği için ise 600 TL doğum yardımı tek seferlik olarak ödeniyor.

Doğum Yardımı Sorgulama | Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Doğum yardımı başvurularınızı E-devlet üzerinden kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra E-devlet şifreniz ve T.C kimlik numaranız ile E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra dakikalar içerisinde başvuru sonucunuzu görebilirsiniz.

E-Devlet Doğum Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

YouTube video

E-devlet üzerinden doğum yardımı başvuru sonucunu öğrenebilmek oldukça kolaydır. İlk olarak şifreniz ile sisteme giriş yapın ve arama butonuna “Doğum yardımı başvuru sonucu sorgulama” yazın ve yönlendirmeleri takip ettiğinizde “Başvurularım” ekranına ulaşacaksınız.

Karşınıza çıkan ekranda doğum yardımı başvurunuzun da yer aldığı bir liste olacaktır. Eğer başvurunuzun karşısında “doğum yardımı ödeme aşamasında” ifadesi yer alıyor ise bu durumda ödemeniz PTT’ye anne adı üzerine yatırılmış olabilir. Eğer PTT’de adınıza yatan doğum yardımı parası yok ise en geç 45 iş günü içerisinde yatırılacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!