featured

Dünyanın En Yüksek Gökdelenleri | Dünyanın En Büyük 15 Gökdeleni

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünyanın en yüksek gökdelenleri şehir yaşamını gökyüzüyle buluşturuyor. Dünyanın en büyük gökdelenleri bulundukları ülke ve şehirleri popüler hale getirirken aynı zamanda şehre şöhret katıyor. Peki, dünyanın en yüksek gökdelenleri nerede? Dünyanın en yüksek gökdeleni kaç katlı? Dünyanın en uzun gökdelenleri hangisi? Dünyanın en yüksek gökdelenleri hangi ülkededir? İşte tüm merak edilenleri ile dünyanın en büyük gökdelenleri sıralaması yazımız…

1 – Dünyanın En Büyük Gökdeleni Dubai Burj Khalifa / Birleşik Arap Emirlikleri

Dünyanın en büyük gökdeleni Dubai içinde yer alıyor ve o da; Burj Khalifa. Burj Khalifa uzunluğu ise tam olarak 829.9 metre. Yapımı 4 Ocak 2010’da tamamlanan Burj Khalifa yalnızca Dubai’nin değil aynı zamanda Birleşik Arap Emirlikleri’nin en gözde ve dünyanın en büyük gökdeleni. Burj Khalifa gökdeleninin eski adı ise Burj Dubai.

Dünyanın En Yüksek Gökdelenleri Sırasında 829.9 Metre ile Burj Khalifa Birinci

YouTube video

Dünyanın en büyük gökdelenleri arasındaki Burj Khalifa, Adrian Smith tarafından tasarlandı. 163 katı olan bu gökdelen, dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde ilk sırada. 829.9 metre yüksekliğe sahip olan dünyanın en uzun gökdeleni tasarımında çöl çiçeği olan Hymenocolis esin kaynağı oldu. Dünyanın en uzun gökdeleni Burj Khalifa’nın yapılmasındaki temel amaç da; Birleşik Arap Emirlikleri’ni ve Dubai’yi petrole dayalı ekonomiden çıkarmak ve burayı bir turizm merkezi haline getirmek.

Dünyanın En Yüksek Gökdeleni Burj Khalifa Adı Neden Değiştirildi?

4 Ocak 2010’da Burj Dubai olarak yapımı tamamlanan ve hizmete giren dünyanın en büyük gökdeleni Burç Halife daha sonra Shaik Khalifa bin Zayed El Nehyan’ı onurlandırmak için isim değişikliğine uğradı. Çünkü Shaik Khalifa bin Zayed El Nehyan Dubai’nin mali bir krize girmesine engel olmak için kendi kişisel hesabından devletin hazinesine para aktarımı yaptı. Böylelikle dünyanın en yüksek gökdeleni Burj Khalifa, bu özelliği ile de adından söz ettiriyor.

2 – Dünyanın En Yüksek Kulesi: Şanghay Kulesi / Çin

https://www.youtube.com/watch?v=wgo0PINM71cDünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde ikinci sırada Şanghay Kulesi yer alıyor. Dünyanın en yüksek ikinci gökdeleni Şanghay Kulesi yüksekliği tam olarak 632 metre. Şangay’daki Luijiazul finans bölgesinde yer alan bu gökdelenin yapımı tam olarak 8 yıl sürdü. Dünyanın en uzun ikinci gökdeleni Şanghay Kulesi 2016 yılında halka açıldı.

Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesindeki Şanghay Kulesi yapımında, Amerikan bir mimarlık firması olan Genster’in imzası bulunuyor. Dokuz silindirik ve üst üste yapılmış binalardan meydana gelen Şanghay Kulesi’nde toplamda 320 otel odası yer alıyor. Otel odası dışında bu dünyanın en uzun ikinci gökdeleninde perakende satış yapılan alanlar, bahçeler, kafeler ve restoranlar da bulunuyor. Dünyanın en büyük gökdelenleri içinde yer alan Şanghay Kulesi’nin en önemli özelliği de; binada yükseğe çıkıldıkça kıvrılma olması ve 360 derece manzaranın izlenebilmesi. Kısacası; burası Şangay’da gezilecek yerler arasında.

3 – Arabistan’ın En Yüksek Gökdeleni: Makkah Royal Clock Tower Hotel / Suudi Arabistan

Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde üçüncü sırada Suudi Arabistan’da bulunan Makkah Royal Clock Tower Otel yer alıyor. 601 metre yüksekliğinde olan Makkah Royal Clock Tower Otel, Abraj Al-Bait Kuleleri olarak da tanınıyor. Devlete ait olan bu gökdelen hem Suudi Arabistan halkı hem de Suudi Arabistan kültürü için oldukça önemli. Çünkü üçüncü sırada bulunan bu dünyanın en uzun gökdeleni yakınında dünyanın en büyük camisi Mescid-i Haram yer alıyor.

Çok amaçlı olarak tasarlanan ve kullanılan, dünyanın en büyük gökdelenleri içinde bulunan Makkah Royal Clock Tower Otel içinde otel odalarının dışında apartman daireleri, beş katlı alışveriş merkezi, oldukça büyük bir dua odası, konferans merkezi ve müze de yer alıyor.

Makkah Royal Clock Tower Otel Ay Gözlem Merkezi ile Ön Plana Çıkıyor

YouTube video
Dünyanın en yüksek gökdelenleri arasındaki Makkah Royal Clock Tower Otel Ay Gözlem Merkezi ile de ön plana çıkıyor. Bu Ay Gözlem Merkezi özellikle kutsal aylarda ayı görmek isteyenlere hizmet veriyor.

4 – Ping An Uluslararası Finans Merkezi / Çin

Çin’de bulunan Ping An Uluslararası Finans Merkezi, dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde. Çin’in en yüksek ikinci gökdeleni olan Ping An Uluslararası Finans Merkezi yüksekliği ise tam olarak 599 metre. Ayrıca bu kule dünyanın dördüncü en büyük binası özelliğini taşıyor.

Ping An Uluslararası Finans Merkezi Neden Dünyanın En Yüksek Binası Olamadı?

Ping An Uluslararası Finans Merkezi aslında sadece Çin’in değil aslında dünyanın en yüksek binası olmak üzere yapımına başlandı. Başta, Şanghay Kulesi’nin yüksekliğini geçmesi düşünülse de gökdelenin üstüne konulacak 60 metre uzunluğundaki anten bu plana engel oldu. Çünkü gökdelenin üstüne yerleştirilecek olan bu anten, uçuş yollarını engelleyecekti. Bu nedenle Ping An Uluslararası Finans Merkezi dünyanın en yüksek binası olamadı ve dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde şimdilik dördüncü sırada.

5 – Dünyanın En Yüksek Gökdelenleri Arasında: Lotte World Tower / Güney Kore

YouTube video
Güney Kore’nin en yüksek gökdeleni olan Lotte World Tower yani Lotte Dünya Kulesi dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde dördüncü sırada. 123 katlı olan Lotte world Tower yüksekliği ise 555 metre. Henüz yapım aşamasındayken 2014 yılında halkın kullanımına açılan bu kulenin tamamlanması ise 2017 yılında gerçekleşti. Güney Kore’nin başkenti olan Seul’da yer alan Lotte World Tower Han Nehri’ne oldukça yakın.

Lotte World Tower Guinness Rekorlar Kitabında

Lotte World Tower yalnızca dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde yer almasıyla ünlü değil. Bu kule aynı zamanda Guinness Rekorlar Kitabı’nda olmasıyla da ön plana çıkıyor. Kulenin son 10 katı halka açık ve burası Seul kentine yüksekten bakmaya imkan tanıyor. Çünkü dünyanın en büyük gökdelenleri arasındaki Lotte World Tower’da bir gözetleme kulesi yer alıyor ve cam zemini sayesinde en yüksek gözlem kulesi özelliğini taşıyor. 478 metrelik yüksekliği bulunan Seul Sky sahip olduğu en hızlı çift asansörle Guinness’te bulunuyor.

6 – Dünya Ticaret Merkezi / Özgürlük Kulesi / Amerika Birleşik Devletleri

ABD’de bulunan Dünya Ticaret Merkezi adını en çok duyduğumuz gökdelenlerden biri. Çünkü Dünya Ticaret Merkezi Amerika’nın en yüksek binası ve de en önemli binası olarak yıllardan beridir önemini koruyor. Aşağı Manhattan bölgesinde bulunan Dünya Ticaret Merkezi 11 Eylül saldırısı sonrasında New York City’nin merkezi ve silüeti olması amacıyla David M. Childs tarafından tasarlanmış. Dünyanın en büyük gökdelenleri arasındaki Dünya Ticaret Merkezi yüksekliği 541 metre ve gökdelende 104 kat bulunuyor.

Dünya Ticaret Merkezi Gözlem Güvertesi ile Eşsiz Manhattan Manzarası

YouTube video
Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinin altıncı sırasında yer alan Dünya Ticaret Merkezi’nde bir gözlem güvertesi de yer alıyor. Burada Manhattan manzarası eşsiz bir şekilde izlenebiliyor. Ayrıca burada 11 eylül Anıtı ve Müzesi de bulunuyor.

7 – Dünyanın En Büyük Gökdelenleri Listesinde: CTF Finans Merkezi / Çin

YouTube video
Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinin yedinci sırasında Çin’de bulunan CTF Finans Merkezi bulunuyor. 530 metre yüksekliğindeki CTF Finans Merkezi Tianhe bölgesinde yer alıyor ve Pearl Nehri manzarasına sahip. 2016 yılında kullanıma açılan bu bina dünyanın en büyük binaları listesinde.

8 – Taipei 101 / Tayvan

YouTube video
Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde sekizinci sırada Tayvan’ın başkentinde bulunan Taipei 101 bulunuyor. Yapımına 1999 yılında başlanan Taipei 101’in görünümü birbirine geçmiş kutular şeklinde ve 101 katlı. Dünyanın en büyük binaları listesindeki Taipei 101 yüksekliği ise 508 metre. Ayrıca bu gökdelende dünyanın en hızlı asansörlerinden biri bulunuyor ve saniyeler içerisinde üst katlara ulaşılabiliyor.

9 – Şanghay Dünya Finans Merkezi / Çin

YouTube video
Şanghay Dünya Finans Merkezi de dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde yerini alıyor. 2008 yılında kullanıma açılan bu bina 101 katlı ve yüksekliği de 492 metre. Bu devasa gökdelende bir gözlem kulesi, otel restoranlar ve perakende satış alanları da bulunuyor.

10 – Uluslararası Ticaret Merkezi / Hong Kong

YouTube video
Hong Kong’da bulunan Uluslararası Ticaret Merkezi de dünyanın en yüksek gökdelenleri arasında. West Kowloon’da bulunan bu bina 484 metre yüksekliğe sahip ve 118 katı bulunuyor.

11 – Rusya’nın En Yüksek Gökdeleni: Lakhta Center / Rusya

YouTube video
Rusya’da bulunan ve 2019 yılında kullanıma açılan Lakhta Center yalnızca dünyanın en yüksek gökdelenleri arasında olmasıyla ön plana çıkmıyor. Çünkü Lakhta Center aynı zamanda Rusya’nın ilk yüksek gökdeleni olma özelliğini taşıyor. Sankt Peterburgta’ki Lakhta Center 462 metre yüksekliğindedir. Dünyanın en büyük gökdelenleri içinde bulunan Lakhta Center içerisinde spor ve eğitim alanları dışında boş zamanları değerlendirebilecek yerler ile amfi tiyatro bulunmaktadır.

12 – Landmark 81 / Vietnam

https://www.youtube.com/watch?v=1ON3tGophUMVietnam’ın Ho Chi Minh kentinde bulunan Landmark 81 dünyanın en yüksek gökdelenleri listemizde 12. sırada yer alıyor. Yapımı 2018 yılında tamamlanan Landmark 81 yüksekliği 461 metredir ve 81 katı bulunmaktadır. Dünyanın en büyük gökdelenleri içerisinde bulunan bu binada alışveriş merkezleri, restoranlar ve ofisler yer almaktadır.

13 – Dünyanın En Uzun Kuleleri: Petronas İkiz Kuleleri – Petronas Kulesi 1, Petronas Kulesi 2 / Malezya

YouTube video
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da inşa edilen Petronas İkiz Kuleleri yani Petronas Kulesi 1 ve Petronas Kulesi 2 dünyanın en uzun kuleleri olma özelliğini taşıyor. Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde bulunan Petronas İkiz Kuleleri 452 metre yüksekliğe ve 88 kata sahip. Kulelerin 41. ve 42. katları arasında çelikten bir köprü bulunmaktadır. 58 metre uzunluğa sahip bu köprünün ağırlığı ise 750 tondur.

14 – Dünyanın En Büyük Gökdelenleri Arasında: Willis Kulesi / Amerika Birleşik Devletleri

YouTube video
ABD’nin Chicago kentinde inşa edilen Willis Kulesi yani eski adıyla Sears Kulesi de dünyanın en yüksek gökdelenleri listesindeki yerini alıyor. 1973 yılında yapımı tamamlanan Willis Kulesi dünyanın en büyük binası ünvanını, 1998 yılına kadar yani Petronas Kuleleri yapılana kadar taşımıştır. Yüksekliği 442 metre olan Willis Kulesi’nde 110 kat vardır.

15 – KK100 / Çin

YouTube video
Çin’de inşa edilen KK100 dünyanın en yüksek gökdelenleri arasında ve Shenzhen kentinde bulunuyor. Yüksekliği 441,8 metre olan KK100 gökdeleni 100 katlı. Çin’in ve dünyanın en büyük gökdelenleri listesindeki KK100 hem ofis hem de otel olarak kullanılabiliyor.

Bonus: Türkiye’nin En Yüksek Gökdelenleri

YouTube video
Dünyanın en yüksek gökdelenleri listesinde Türkiye’de inşa edilen gökdelenlerden herhangi biri bulunmuyor ancak Türkiye de gökdelenler konusunda oldukça zengin. Her ne kadar dünyanın en büyük gökdelenleri listesine Türkiye adını yazdıramasa da Türkiye’nin en yüksek gökdeleni Diamond of İstanbul. Diamond of İstanbul aynı zamanda İstanbul’un en yüksek gökdeleni. 311 metre yüksekliğe sahip Diamond of İstnanbul 53 katlı. İstanbul Maslak’taki bu devasa Türkiye’nin en büyük gökdeleni çelik malzemeden yapılmıştır. Türkiye’nin en yüksek gökdelenleri ve uzunlukları ise şu şekilde:

İstanbul Sapphire: 238 metreİstanbul Tower 205: 220 metreFolkart Tower A: 200 metreAnthill Residance 1-2: 194 metreTürk Telekom Tower: 192 metreVaryap Meridian: 188 metreAllianz Tower: 185,5 metreOne Tower: 185 metre

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!