Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) Son Durum Ne? İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) Son Durum Ne? İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Emeklilikte yaşa takılanlar konusu ülke gündemindeki önemli yerini koruyor. Bu yazımızda EYT nedir? Kimleri kapsıyor ve EYT’de son durum ne? İlk maaşlar ne zaman yatacak? gibi soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik. İşte, EYT’de son durum…

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) Son Durum Ne? İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

EYT Nedir? Kimleri Kapsıyor?

Emeklilikte yaşa takılanlar açısından önemli tarih, 4447 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği 8 Eylül 1999 tarihidir. İlk sigortalı olduğu gün 8 Eylül 1999’dan önce olan kişiler emeklilikte yaşa takılıyorlar. Bu belirtilen tarihten önce, sigortalı kadın çalışanlar 20 yıl sigortalılık süresi ve beş bin gün prim ile, erkek çalışanlar ise 25 yıl sigortalılık süresi ve beş bin gün prim süresi ile emekli olabiliyorlardı ve ayrıca bir yaş şartı da aranmıyordu.

Ancak 8 Eylül 1999’da sosyal güvenlik sisteminde gerçekleştirilen değişikliklerle emeklilik için sigortalılık süresi ve de prim gün sayısına, yaş şartı da eklendi. Bu kapsamda emeklilik yaşı kadın çalışanlar yönünden 58’e, erkekler yönünden ise 60’a çekilirken, prim gün sayısı da yedi bin güne çıkarıldı.

İşte, bu düzenlemeden sonra çalışma yılını ve prim gün sayısını dolduran ancak yaş koşulunu sağlayamayan kişiler emeklilikte yaş sınırına takıldılar. Her geçen gün artan EYT’li sayısı ile bu durum ülke gündemi açısından da önemli bir sorun durumuna geldi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) Son Durum Ne? İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

EYT’de Son Durum Ne?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yapılacak düzenlemeyle ilgili süreç halen devam ederken, sayıları yaklaşık olarak 5 milyonu aşan emekli adayı da EYT ile ilgili çözümün açıklanacağı tarihi bekliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT yasasına ilişkin olarak 2022 yılı Aralık ayına işarette bulundu ve milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen EYT sorununa ilişkin çalışmalar en geç Aralık ayında Türkiye Büyük Millet Meclisine intikal ettirilecek şeklinde açıklamalar yaptı.

Bu bağlamda EYT ile alakalı yasal durumun Aralık ayı içerisinde belli olması beklenirken, EYT’lilerin de ilk maaşlarını Şubat ayında almaları bekleniyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlarda (EYT) Son Durum Ne? İlk Maaşlar Ne Zaman Yatacak?

Bakan Bilgin’in Konuya Dair Açıklamaları

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda Emeklilikte Yaşa Takılanlarda son durum hakkında da açıklamalarda bulundu.

Bakan Vedat Bilgin, sorunlar bulunduğunu ve bunların da çözüleceğini belirterek;

“Sorunların çözümü için gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu kapsamda asgari ücreti önceki yıla oranla yüzde 80 arttırdık. Önümüzdeki dönem içerisinde de sözleşmeli personel ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunlarını çözüyoruz. Bu sorunları dosya dosya açarak çözeceğiz. Türkiye’nin emekçileri endişe etmesinler. Türk devleti sosyal bir devlettir. Büyük Türkiye yolunda daha emin adımlarla yürümeye devam edeceğiz”

İfadelerini kullandı. Bu açıklamalar ve daha önce yapılan değerlendirmeler kapsamında EYT ile ilgili çalışmanın 2022 Aralık ayı içerisinde meclise gelmesi ve maaşlarında 2023 Şubat ayında yatırılması bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!