featured

Et Yiyen Örümcek Sarı Ömer Isırması Zehirli mi? Et Yiyen Böcekler Evden Nasıl Uzaklaştırılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Et yiyen örümcek salgını ile birlikte sarı örümceklerin etçil örümcekler olarak adlandırıldığına dair birçok söylenti ortaya çıktı. Et yiyen örümcek doğada yaşam ve insan sağlığı için ciddi tehdit oluşturan böcek türlerinden biri olarak korku salmaya devam ederken, Sarıkız örümceği ısırması ve et yiyen böcekler çeşitli tedavi yöntemleri ile korkulu rüya olmaktan çıkabilir mi?

YouTube video

Et yiyen örümcek Sarıkız bir diğer adı ile Sarı Ömer, Böğü, yaygın olarak Sarı Ömer örümcekleri etçil böcek türlerinden olarak bilinir ve  Anadolu’da Orta, Doğu ve Güneydoğu Türkiye’de bulunur. Et yiyen böcekler genellikle kuru yerleri severler ve insan sağlığı için büyük tehdit oluştururlar. Et yiyen böcekler örümcek olarak sınıflandırılsa da aslında diğer örümcek türleri ile birçok özelliği paylaşır. Diğer örümcekler zararsız olsa da et yiyen örümcek çeşitleri insan sağlığına zararlı olabilirler.

Et Yiyen Örümcek Isırması Nasıl Olur?

Et yiyen böcekler görünüş olarak örümcek gibi görünse de vücut kısımları akrepleri andırır. Ayaklara ek olarak gövdesinde sağ ve sol olmak üzere iki adet anten benzeri cihaz bulunmaktadır. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için sadece geceleri hareket eder. Toksik olmadıkları söylenir, ancak güçlü çene ısırıkları fazlasıyla acı vericidir.

1- Karınca Yiyen Örümcek Sarıkız – Sarı Ömer Nedir? 

Karıncalar, genellikle toprak karıncalarının altında gruplar halinde yaşayan ve çalışan böceklerdir. Pest World’e göre 12.000’den fazla karınca türü vardır ve bu böcekler vücut ağırlıklarının 20 katına kadar ağırlık kaldırabilir. Et yiyen örümcek türü dışında karınca yiyen de birçok böcek vardır. Karıncalar genel olarak insanlara zararlı olarak görülse de birçok böcekte karıncalar lezzetli ve besleyici bir besin olarak kabul edilir.

Çoğu örümcek türleri, yakalayabildikleri sürece karıncaları yerler. Karadullar, zıplayan örümcekler ve vaşak örümcekleri, karıncaları avlayan birkaç tür arasındadır. Çoğu örümcek, avlarını yakalamak için ağ örmek için örümcek ipeği kullanır. Bir karınca ağa dolandığında, örümcek, karıncanın kavgasının titreşimini hissedecek ve yemeğini besleyecektir. 

2- Et Yiyen Böcekler Hangileridir? 

Et yiyen örümcek hastalığı, çok nadir görülen etçil böcekleri ve etçil mantarları ifade eder. Bu hastalığa sahip birçok insanın hayatta kalma şansını artırmak için mümkün olan en kısa sürede müdahale etmek gerekiyor. Hastalık, terleme, ateş ve grip gibi semptomlarla birlikte küçük kırmızı kabarcıklarla başlıyor arıca organ yetmezliğine ve şoka da neden olabiliyor.

A grubu streptokokların neden olduğu bu bulaşıcı hastalık, dünya çapında 33.000 kişiden 1’inde mevcuttur. Antibiyotik tedavisi ile kontrol altına alınmaya çalışılan bu hastalık sonucunda birçok organ zarar görebilir ve hastaların dörtte birinin ölümüyle sonuçlanabilir. Açık yaralar da et yiyen örümcek ısırığı sonrası hastalığa neden olabilir ve sıklıkla denize giden veya denize açılan kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha yüksektir.

3- Sarıkız Örümceği Nasıl Uzaklaştırılır? 

Sarıkız örümceği, bir diğer adıyla Sarı Ömer örümceği ile karşılaşırsanız oldukça dikkatli olmanız gerekiyor. Özellikle yaz aylarında evinizin önünde et yiyen örümcek ve et yiyen böceklere rastlarsanız yapmanız gerekenler çok basit. 

Evinizin dış cephesini et yiyen böceklere karşı yalıtın,Dış mekan ışıklandırmalarınızı açmayın,Bitkilerinizi evin dışında tutmaya çalışın,Evinizi her zaman titiz ve temiz tutun,Örümcek ağlarını süpürgeyle muhakkak temizleyin,Örümceklere karşı yapışkan bantlar kullanın,Evinizi ilaçlatın.

4- Et Yiyen Örümcek Sarı Ömer Sesi Nasıl Olur? 

Daha önce et yiyen böceklerle karşılaşan insanların anlattıklarına göre et yiyen örümcek Sarıkız adeta bir çocuk gibi çığlık atıyor. Size saldıran Sarıkız böceğinin size doğru yaklaşırken ya da bir mücadele esnasında çığlık atar gibi ses çıkardığını görebilirsiniz.

5- Et Yiyen Örümcek Zehirli mi? 

Etçil örümcekler genellikle insanlara zararlı bir böcek değildir. Ancak yakınınızda bulunursa ve yanlışlıkla bir yerden cildinize bulaşmaya başladığında fark etmezseniz, sizin için tehlike oluşturabilir. Damar algılama işlevine sahip et yiyen örümcek ısırması sırasında sivri pençeler karotis arterinizi bile delebilir ve ölüme neden olabilir. Etçil bir örümcek tarafından ısırıldıysanız, tıbbi yardım almadan önce ısırılan bölgeye amonyak uygulayabilirsiniz. Amonyak kullanmazsanız, cilt kendi kendine çözülmeye devam edecektir.

6- Sarı Ömer Örümcek Isırığı Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Zararlı olduğu bilinen bir tür tarafından böcek sokması yaşadığını düşünen kişilerin bir an önce sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Bu tür sorunlara erken müdahale, hastalık bulaşmasını teşvik edebilir ve ölümcül riskleri ortadan kaldırabilir. Burada zaman çok önemli bir detaydır.

Doktor ağrı kesici reçete ediyorsa doktorun önerdiği şekilde alınmalıdır. Aksi takdirde, kullanım sırasında düzensiz bir şekilde ele alınacaktır. Doktorunuz et yiyen örümcek ısırığı sonrası antibiyotik reçete ediyorsa, bunları belirtildiği şekilde almalısınız. Kendinizi daha iyi hissetmeye başladığınızda, bu ilaçlar durdurulmamalıdır. Tam antibiyotik tedavisinin uygulanması semptomları kısa sürede ortadan kaldırabilir.

Kaşıntıyı gidermek ve şişmeyi azaltmak için difenhidramin veya loratadin gibi reçetesiz satılan antihistaminikler alın. Etiket üzerindeki tüm talimatları okuyarak başvuru yapılması gerekmektedir. Ağrı, kaşıntı ve şişliği gidermek için bir seferde 10 ila 20 dakika buz küpleri veya soğuk paketler kullanın. İnce bir bezle buz ile cilt arasına yerleştirilmelidir. Buz, bu sorunu çözmeye yardımcı olan bir uygulamadır.

7- Sarı Ömer Örümcek Isırığı Belirtileri Nelerdir? 

YouTube video

Et yiyen örümcek ısırıkları ilk başta gözden kaçabilir. Isırık genellikle bir batma veya hafif karıncalanma hissi verir. Sonra bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlar. Bu belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Karın çevresinde sertleşme,Karın çevresinde çok şiddetli ağrı,Mide bulantısı ve kusma,Üşüme ve titreme,Üşümenin neden olduğu yüksek ateş ve terleme,Vücudun belirli bölgelerinde kramplar,

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!