featured

Hafızanızdan Şikayetçi Misiniz? Hafızanızı Güçlendirmek Adına Yapabileceğiniz 10 Egzersiz!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hafızayı güçlendirmek B12 vitamini düşük olanlar tarafından hedeflenmektedir. Vitaminler dışında hafızayı güçlendirmek için yapabilecekler neler?

Hafızayı güçlendirmek için temelde elbette önce bir vitamin değerlerinize baktırmanız gerekiyor. Sürekli unutkanlık yaşandığınıza dair şikayetleriniz varsa sebebi B vitamini eksikliği olabilir.

Fakat B12 vitamini eksik olsa dahi, beslenmenin yanı sıra hafızayı güçlendirmek için yapabilecekleriniz bununla sınırlı değil.

Birkaç araştırma sonucu elde edilmiş hafıza güçlendirici egzersizler beyninizi daha çok çalıştırarak gelişimini sağlıyor.

Eğer siz de hafızamı güçlendirmek istiyorum diyenlerdenseniz, işte birkaç hafıza güçlendirici egzersiz!

Ters El Kullanımı

Ters El Kullanımı

Beyin, sürekli aynı ve stabil bir şekilde çalıştığında körelmeye başlar. Aynı davranmaktan kasıt sürekli tek el kullanımı bile olabiliyor.

Örneğin sürekli sağ elinizi kullanıyorsanız arada beyninizi şaşırtmanız gerekebilir. Bazı işlerinizi sol elinizle yaptığınızda farklılık beyniniz tarafından keşfedilir.

Bununla da kalmaz aslında farklı el kullanmanıza bağlı olarak diğer beyin lobunuz da aktif hale gelir bu da beynin birden fazla alanında canlanmaya sebep olur.

Merakınızı Perçinleyin

Merakınızı Perçinleyin

Merak etmek  ve sürekli sorgulamak beynin en sevdiği alıştırmalar arasında yer alıyor. Bu aşamada kendinizi biraz çocuk gibi hissetmelisiniz.

Örneğin evden işe ya da okula giderken çevrenize alışık olsanız bile farklı gözle bakmayı deneyin. Gördüklerinizi ve görmek istediklerinizi merak edin.

Havayı teninizde hissedin, nefes almayı stabil hale getirmeyin farkında olarak çevrenin kokusunu içinize çekin. Bunun üzerinizdeki etkilerine şaşıracaksınız.

Odak Çalışması

Odak Çalışması

Gazetelerde çıkan ‘Kelime Avcısı’ bulmacasını sever miydiniz? Hani, harfler arasına gizlenmiş olan kelimeleri bulmaya çalışırdık. İşte bu çalışma ona çok benziyor.

Hafızayı güçlendirmek için önünüze karalamanızda sorun yaratmayacak; kitap, gazete ya da dergi alın. Bir kaleme ya da fosforlu kaleme ihtiyacınız var.

Cümleler arasında iki yan yana gelmiş harfleri bulup yuvarlak için almalısınız. Örneğin ‘tt, mm’ gibi olanları. Bu konsantrasyon ve odak sorunlarınızı ortadan kaldıracaktır.

Dedektiflik Çalışması

Dedektiflik Çalışması

Çoğu insanın dün yaptıklarını hatırlamadığı ancak bundan seneler öncesini hatırladığını görürsünüz, belki de siz de öylesiniz. Bu durumu biraz olsun ortadan kaldırmak için sizden dedektif olmanızı isteyeceğiz.

Yapmanız gereken kendinizi hem dedektif hem de suçlu gibi düşünmek. Kendinize art arda sorular sorun ‘Dün akşam neredeydim?’ , ‘ Dün akşam yemekte ne yedim?’ ‘Bundan iki saat önce ne yapıyordum?’ gibi sorular sorun ve cevaplayın.

Böylece yakın tarihe karşı hafızanızı ve dikkatinizi arttırmış olacaksınız.

Asker Yürüşü Yapın

Asker Yürüşü Yapın

Askerlerin yaptığı nizami yürüyüşü bilirsiniz, kim derdi ki hafızayı güçlendirmek için oldukça etkili bir yöntem olduğunu?

Bu yürüyüşte sağ ayağınızı kaldırırken sol elinizi kaldırmalısınız, sol ayaktayken de sağ eli. Yani çaprazlama hareket etmelisiniz.

Yapacağınız bu hareket beyninizin büyük bir kısmının çalışmasına ve iki lobunun da aktif hale gelerek hafızanızda değişime yol açacağı kanıtlanmıştır.

Sıra Dışı Resimler Çizin

Sıra Dışı Resimler Çizin

Resim çizmenizi isteyeceğiz fakat elinizle değil ve boyalara da gerek yok. Burnunuzu bir fırça havayı da tuval olarak düşünün.

Burnunuzla havada bazı şekiller çizmeye çalışın yani kafanızı hareket ettirin. Örneğin basit bir yuvarlak ya da çiçek çizebilirsiniz.

Bu çalışmanın sadece beyni çalıştırdığı değil aynı zamanda stres azalttığı da görülüyor.

Çevreyle Oyun Çalışması

Çevreyle Oyun Çalışması

Dışarı çıktığınızda hafızayı güçlendirmek için yapabilecekleriniz çok fazla. Örneğin birçok araç ve plaka göreceksiniz bunları malzeme olarak kullanın.

Araçların plakasındaki harflerden belirli bir kelime türetin. Örneğin ‘m’ varsa ‘muz’ gibi ilerletebilirsiniz. Basit geliyorsa sadece bu harflerden oluşan kelimelerden bir cümle de kurabilirsiniz.

Kelime haznenizi geliştirdiği gibi beyninizi de canlandıracak bir etkinliktir.

Görsel Kodlamalar Yapın

Görsel Kodlamalar Yapın

Hafızayı güçlendirmek için görsellikten yararlanabilirsiniz. Nasıl mı? Öncelikle bir kağıt ve kalem alın.

Daha sonra belirli simgeler çizin. Bunlar çok güzel olağanüstü çizimler olmak zorunda değil; basit bir çiçek ya da ev olabilir. Hatta mum bile olabilir.

Çizdiğiniz her bir sembolün bir sayıya denk gelmesini sağlayın. Bu aşamadan sonra örneğin alışveriş listesi oluştururken ‘2 ekmek’ değil, iki ile özdeşleştirdiğiniz simge ile ekmeği birleştirin.

Otobiyografinizi Yazın

Otobiyografinizi Yazın

Küçükken okullarda yaptığınız bu çalışmayı biraz daha ayrıntılı bir hale getirin. İlla yazmak zorunda değilsiniz ancak yazarsanız etkisi daha fazla olur.

Hatırlayabildiğiniz kadar en geriden hayatınızı başlatın. Oynadığınız oyunlar nelerdi? Oyun arkadaşlarınızı ve büyüdüğünüz mahalleyi hatırlıyor musunuz? Peki mahalledeki bakkalı?

Bunun gibi birçok ayrıntıyı düşünerek geçmişe dair bir hafıza çalışması yapabilirsiniz.

Hipnoz Etkisi

Hipnoz Etkisi

Odağınızı belirli bir alanda tutmak ve olumsuzluktan, stresten uzak durmanız için yapabileceğiniz bir çalışmadır.

Kendinizi kötü hissettiğinizde olumsuz kelimelere ve duygulara değil olumlu halleri düşünerek bunlara odaklanmaya çalışın.

Örneğin ‘’ Hayatımda her şey iyi gidiyor ve ben oldukça sakinim’ cümlesini tekrarlayarak kendinizi bu noktada tutabilir odağınızı arttırabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!