featured

Havanın Kararmasından Olumsuz Etkilendiğimizi Biliyor muydunuz?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Havanın kararması bir şekilde ilişkilerimiz ve psikolojimiz üzerinde de etki ediyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, kışa girilirken ayrılma oranının, normal orandan 1.5 kat daha faza olduğunu ortaya koydu. Aynı zamanda insanların yüzde 14’ü de kış aylarına girerken psikolojik sorunlarından dolayı doktor yardımı alma konusunda bir ihtiyaç hissediyor. Kısacası yalnızca mevsim olarak kışa girmekle kalmıyor, aynı zamanda da depresyona girmiş bulunuyoruz.

Hava Kararmasının Olumsuz Etkilediğinin Belirtileri

ABD’de bulunan Vermont Üniversitesi’nde çalışan Dr. Kelly Rohan, mevsime bağlı olarak gelişen durum bozukluğu yaşayan kişilerin ilk eğilimlerinin sosyal aktivitelerden kendisini çekmek olduğunu ifade ediyor. Rohan’a göre bu kişiler aynı zamanda rutin aktivitelerini iptal etme ve onlardan uzaklaşma eğiliminde de oluyor. Ekran önünde geçirilen zamanın artması ve genel bir üşengeçlik hali, kişilerin psikolojik durumlarında da değişim olduğunun göstergesi olarak görülüyor.

Mevsime bağlı olarak gelişen bu psikolojik değişimler direkt olarak ilişkilere de olumsuz olarak yansıyor. Kısacası; mevsim duygu durum bozukluğu kapsamına yalnız olanlar yalnızlıktan, ilişkisi olan kişiler de ilişkisinden daha fazla korkar bir hale geliyor.

1 – Güneş Işığı ve Mutluluğa Etkisi

Mevsime bağlı olarak yaşanan psikolojik geçişler İngilizce’de ‘Winter Blue’ (Kış Mavisi) kavramıyla ifade ediliyor. Georgetown Tıp Okulu’nda çalışan Prof. Dr. Norman Rosenthal, Seasonal Affective Disorder yani Türkçe karşılığı ile Mevsim Duygu Durum Bozukluğu ruhsal değişiminin isim babası olarak biliniyor. Norman Rosenthal, insan vücudunun enerji vermekte olan güneş ışınlarından mahrum kalmasının, mutluluk hormonlarını azalttığını ifade ediyor.

Bu durum da insanların, kış aylarına girerken daha negatif bir psikolojik haline bürünmesine neden oluyor. Kısacası; kış aylarının gelmesi, güne ışınlarına temasın azalması ve havaların kapanmasıyla insanlar da içlerine kapanıyor, varsa ilişkilerini sorguluyor ve ilişkisi yoksa da ilişki arama konusunda üşengeç davranıyor.

2 – Olumsuzlukların Nedeni; Mutluluk Hormonu Eksikliği

Aslında insanları olumsuz duygulara yönlendiren ve ruhunu bunaltan şey; vücutta eksik kalan mutluluk hormonları. Bu nedenle de uzmanlar endorfin, dopamin, serotonin ve oksitosin gibi hormonlara dikkat edilmesini tavsiye ediyor. Çünkü bu hormonlar, kişilerin kendisini iyi hissetmesinde oldukça büyük bir rol oynuyor.

3 – Sosyalleşmek Karamsar Ruh Haline İyi Geliyor

Mevsim geçişinde yani kış aylarına girişte insanların çoğunluğu daha karamsar bir ruh haline bürünüyor. Bu ruh halinin aşılmasında ise sosyalleşmek büyük önem taşıyor. Her gün dışarı çıkmasanız bile sanal da olsa sosyalleşmek karamsar ruh haline iyi geliyor. Bu nedenle de dışarıya çıkmayan kişiler için sanal ortamlarda arkadaş edinmek, arkadaşlarla sohbet etmek gibi aktiviteler ruha iyi geliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!