featured

İtalya Bologna Gezi Rehberi | İtalya’nın Kızıl Şehri Bologna Hakkında Bilinmesi Gerekenler!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İtalya Bologna şehrinde, bizimle birlikte küçük bir gezi yapmaya ne dersiniz? Sizler için İtalya’nın tarih kokan şehri Bologna hakkında bilmeniz gerekenleri sıraladık! 

Bologna nerededir ve Bologna’da gezilecek yerler nerelerdir gibi sorularınıza cevap bulacağınız haberimize, hazırsanız başlayalım. İşte İtalya Bologna ve tüm detayları…

Kızıl Şehir İtalya Bologna Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İtalya Bologna şehri, genellikle Kızıl Şehir olarak adlandırılır ve Kuzey İtalya’da, Emilia-Romagna bölgesinde yer almaktadır. Red City adında bir orta çağ binasının olmasının nedeni, binalarının çoğunun kırmızı tuğlalarla çevrili olmasıdır. 1088 yılında şehirde kurulduğu iddia edilen Bologna Üniversitesi (Latin Alma Mater Studiorum), dünyanın en eski üniversitesi olarak biliniyor.

Tıp, felsefe, mantık, retorik, gramer, Yunanca, İbranice ve astronomi dersleri veren Şehir Üniversitesi’ne ilk olarak avukatlar katıldı. Öğretim kadrosuna yeni eğitimciler eklendi. Bir süre sonra seçkin akademisyenlerle çok ünlü bir okul oldu.

15. yüzyılda Andrea Alciato gibi önemli hukukçular Bologna Üniversitesi’ne katılmış olsalar da, 16. yüzyılda Pietro Poponazzi ve Gerolamo Cardano gibi önemli isimler doğa bilimleri üzerine dersler vermişlerdir. Peki bu tarih kokan kızıl şehre nasıl gidilir? 

1- İtalya Bologna’ya Nasıl Gidilir?

Pegasus Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı’ndan Bologna Guglielmo Marconi Havalimanı’na direkt, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Bologna Guglielmo Marconi Havalimanı’na Pegasus Havayolları ile ise her hafta günde 2 saat 40 dakika uçabilirsiniz. Havalimanı şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Havalimanından şehir merkezine taksiyle veya havalimanından otobüse binerek kişi başı 3 Euro’ya 20 dakikada Bologna’nın merkezine gidebilirsiniz.

Bologna ve Roma arasındaki direkt uçuşlar ise, İtalyan havayolu Aliatalia tarafından gerçekleştirilmektedir. Şehirlerarası uçuşlar ise ana İtalyan havayolu Aliatalia tarafından gerçekleştirilmektedir. Biletler ise 53 Euro’dan (2018) başlıyor.

2- Bologna-Roma Treni ile Yolculuk Nasıl Yapılır?

Bologna’dan Roma’ya trenle seyahat etmek uçaktan çok daha uygundur. Yüksek hızlı trenler sayesinde Bologna-Roma arasındaki 376 kilometrelik mesafe sadece 2 saat 17 dakikada tamamlanabiliyor. Aynı zamanda, havaalanına gidip gelmek için ekstra zaman ve para harcamanıza gerek yoktur, bu nedenle çoğu durumda trenle seyahat etmek daha hızlı ve daha karlı olur.

Frecce hızlı treni, Bologna’dan Roma’ya en hızlı yoldur. Bologna, Roma, Venedik, Milano ve Floransa’nın kavşağında önemli bir ulaşım merkezi olduğundan, birçok tren bu istasyondan geçmektedir. 

3- İtalya Bologna’da Gezilecek Yerler Nerelerdir?

Roma, Floransa ve Venedik gibi popüler İtalyan şehirlerinin arkasında sakin bir gezi noktası arıyorsanız, rotanızı Bologna’ya çevirmekten çekinmeyin çünkü İtalya Bologna şehri size güzel tarihi yerler ve enfes yemekler sunacaktır…

Bologna’ya gittiğinizde, M.Ö. 9. yüzyıla tarihlenen yapılarla karşılaşacaksınız. Bologna, göz alıcı tarihi binaları ve ferahlatıcı Bologna mutfağı ile misafirlerine unutulmaz bir seyahat deneyimi sunuyor. Sizler için İtalya Bologna’da gezilecek en güzel yerleri sıraladık, 

Piazza MaggioreBasilica di Santo StefanoMercato delle ErbeSanctuary di Madonna di San LucaFountain of NeptuneAsinelli ve Garisenda KuleleriArchaeological Museum of BolognaTeatro AnatomicoUniversita di Bologna

A- İtalya Bologna Gezilecek Yerler | Piazza Maggiore 

Manzaranın tadını çıkarmak için kulenin tepesine çıktıktan sonra rotanızı şehrin merkezi olarak kabul edilen Piazza Maggiore’ye çevirebilirsiniz. Yine de bölgeyi gezerken hangi caddeyi takip ederseniz edin bir şekilde bu meydana ulaşacağınızdan emin olabilirsiniz. Özellikle yaz aylarında meydana çıktığınızda her zamankinden çok daha hareketli bir atmosfer yaşayacaksınız.

Hatta 18 Haziran-15 Ağustos tarihleri ​​arasında açık havada film izlemenin keyfini çıkarabilirsiniz. 13. yüzyılda Piazza Maggiore, çevresindeki tarihi binaları nedeniyle ilgi odağı oldu. Daha sonra detaylı olarak anlatacağım gibi, San Pietro Bazilikası, büyüleyici Rönesans sarayları Communale ve del Podestà bu yapıların en önemlileri olarak kabul ediliyor.

B- Basilica di San Petronio

Basilica di San Petronio, Avrupa’nın altıncı en büyük dini yapısıdır ve 1390 yılında inşa edilmiştir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı Gotik katedralin inşaatı henüz tamamlanmamıştır. Bu duruma rağmen, dini yapı, manevi değeri ve içerdiği değerli kültürel kalıntılar nedeniyle şehirde tatil yapan en çok turisti çekmeyi başarıyo

r. San Pietro Bazilikası’nı ziyaret ettiğinizde farklı azizlere adanmış yirmiden fazla şapel bulunuyor.Yapım aşamasını gösteren çizim ve maketlerle dolu olan müzeye ilk olarak gidebilirsiniz. Müzenin ikinci salonunda dini değeri olan eserler sergileniyor. 1984 yılında açılan müzeyi gezdikten sonra terasından manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz. Katedral ve müzeye giriş ücretsiz olsa da terasa çıkmak isteyen ziyaretçilerin 3 euro ödemesi gerekiyor.

C- İtalya Bologna Gezilecek Yerler | Sanctuary di Madonna di San Luca

Bologna gezilecek yerler listenize eklemenizi önerdiğim bir diğer dini yapı ise şehir merkezinin 3,5 kilometre güneybatısında yer alan Sanctuary di Madonna di San Luca. Tarihi 12. yüzyılın başlarına kadar uzanan bu katedral, yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir tepenin üzerinde dekore edilmiştir. 1723 yılında Carlo Francesco Dotti’nin tasarımına uygun olarak inşa edilen bu dini yapı, günümüz şehir silüetine etkileyici bir görünüm katıyor.

Barok Sanctuary di Madonna di San Luca, etkileyici kentsel peyzajıyla konukları cezbeder. Daha da önemlisi, 12. yüzyılda Orta Doğu’dan getirildiğine inanılan Meryem Ana’yı siyahla betimleyen bir eser var. Bu eseri görmek ve şehrin tüm ihtişamını kuşbakışı görmek istiyorsanız, her yarım saatte bir Piazza Maggiore’den kalkan trene binebilirsiniz.

4- Bologna Süreci Nedir? 

Bologna süreci, 2010 yılına kadar bir Avrupa yüksek öğretim alanı yaratmayı amaçlayan bir reform sürecidir. 47 üye ülkeden oluşan olağandışı Bologna Süreci’ne üyelik, herhangi bir hükümet/eyaletler arası anlaşmaya dayalı değildir.

Bologna süreci kapsamında yayınlanan makaleler yasal olarak bağlayıcı değildir. Bu süreç, tüm ülkelerin gönüllü olarak katıldığı ve tüm ülkelerin Bologna sürecinin belirlediği hedefleri kabul etme hakkına sahip olduğu bir oluşumdur.

5- Bonus! Küçük Bir İtalya Bologna Kaçamağı Yapmaya Ne Dersiniz?

YouTube video

Sizler için İtalya’nın kızıl şehri Bologna’yı ayağınıza getirdik. Bu tarz içerikler hoşunuza gidiyorsa, Bled Kasabası  başlıklı haberimize davetlisiniz…Bir sonraki içeriğimizde görüşmek üzere…

City photo created by wirestock – www.freepik.com

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!