featured

Kara Yılan Tehlikeli mi? Kara Yılan Zehirli mi? Kara Yılan Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kara yılan, yılanlar yani sürüngenler familyasında sadece bir türdür. Görünüşü ile kimilerinin hayranlığını kazanan bu yılan kimi zaman ise korku salmaktadır.

Her canlıda olduğu gibi kara yılan da ekosistem için oldukça önemli bir türdür. Besin zinciri piramidi içinde etçil olarak bulunan bu yılan, farklı özellikleriyle bilinmektedir.

https://www.youtube.com/watch?v=yJp7M6gujNA

Her ne kadar yılanlar genel olarak korkutucu bulunsa da kara yılanı gördüğünüzde çok da endişelenmenize gerek yok. Çünkü sizi zor duruma sokacak özellikleri bulunmamaktadır.

İşte kara yılan hakkında bilmeniz gereken bilgiler…

1- Kara Yılan Nedir?

Kara yılan adından da anlaşılacağı üzere siyah renkte bulunan bir yılan türüdür. Sürüngenler familyasında bulunan ve yaşam alanları arasında özellikle Türkiye bulunmasından dolayı çok sık görülür.

Türkler arasında bilinmesinin yanı sıra yanlış bilgiler de mevcuttur. Kara yılanların Dolichophis Jugularis olarak yabancı kaynaklarda görebilirsiniz.

Kendileri sahip oldukları görünüş ile oldukça etkileyici ve dikkat çekicidir. Her yılanda olduğu gibi etçil olarak beslenen kara yılanların insanlara zarar verme olasılığı oldukça düşüktür.

2- Kara Yılan Görünümü Nasıldır?

Bahsedilen bu kara yılan ilk bakışta sadece simsiyah görünüşüyle seçilmektedir. Ancak biraz dikkat ettiğinizde görünümü konusunda detaylara erişebilirsiniz.

Derisi tamamen siyah renkle kaplıdır ve parlak bir görünümü vardır. Bu görünümü düşmanları tarafından direkt seçilebilmesine sebep olur.

Gece görüşte olmadığınız müddetçe siz de siyah renkli olmasından dolayı rahatlıkla bahçelerinizde, yüksek alanlarda bu yılanları görebilirsiniz. Kendilerini saklama konusunda renklerinden dolayı dezavantajlı oldukları söylenebilir.

Ancak kara yılan alt tabakasında özellikle çene bölgesinde beyazımsı renkleri de barındırır. Derilerinin parçaları arasında kızıl renklerinde görülmesi mümkündür.

3- Kara Yılan Nerelerde Yaşar? Kara Yılan Yaşam Alanı Neresi?

Bilimsel adıyla Dolichophis Jugularis, Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede yaşamaktadır. Listede bulunan ülkelerin çoğunlukla komşu ülkelerimiz olduğunu siz de fark edeceksiniz.

Sıcak alanları ve kuru toprakları seven yılangiller ailesinde yer alan kara yılan, başta Türkiye olmak üzere; Yunanistan, İran, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Kıbrıs ve Malta’da görülebilmektedir.

Fark edildiği üzere tüm bu toprakların iklimleri Türkiye ile benzerlik gösterir. Özellikle ülkelerde sıcak ve kuru alanları severler.

Nadirde olsa yüksek rakımlı alanlarda da yaşadıkları görülebilmektedir. Fakat çoğu zaman ülkemizde bağ ve bahçelerde yaşamlarını sürdürdüğü görülür.

Türkiye’nin güney ve güneybatı alanındaki şehirlerinde sık bulunduğu ve halk tarafından fark edildiği belirtilmektedir.

4- Kara Yılan Ne ile Beslenir?

Peki Türkiye’de de sık görülen kara yılan ne yer? Etçiller ailesinde yer almasından ötürü diğer yılanlar gibi etçil hayvanlarla beslendiği görülmektedir. Cüsseli hayvan olmalarından ötürü sık sık onları av sırasında görebilirsiniz.

Başlıca besinleri arasında kertenkeleler, küçük yılanlar, kemirgenler bulunur. Kara yılan tarafından tüketilmeleri aslında ekosistemin belirli bir düzende işlemesine sebep olur.

Özellikle yaşam alanlarında böcek ve kemirgen istilasının oluşmasında önleyici bir görev görür. Bu yüzden başta bu yılan hakkında bilgisi olan kişiler tarafından, öldürülmemesi ve zarar verilmemesi adına uyarılarda bulunur.

5- Kara Yılan Boyutları Ne Kadar? Kara Yılanlar Kaç Metre?

Dünya üzerinde sayısız yılan türü bulunmaktadır. Her bir yılanın ortalama bir boy uzunluğundan bahsedilmek ise neredeyse imkânsızdır.

Kimi zaman küçük yılan türleri olabildiği gibi kimi zaman cüsseli yılanlardan bahsedebilmek de mümkündür. Ancak kara yılan da büyük yılanlar arasında bulunmaktadır.

En azından Türkiye’de en çok görülen büyük yılanlar sınıfında bulunur. Bahsedilen bu yılanın beslenmesi düzgün olduğu ve zarar görmediği müddetçe 3 metreye varan uzunlukları bulunur.

Her ne kadar boyutu ile korku salsa da Türkiye’de bile kendisinden daha tehlikeli yılanlar mevcuttur. Bu yüzden sırf boyutuna bakılarak korkulmamalıdır. Kendisine zarar verici davranışta bulunmadığınız müddetçe saldırı pozisyonuna geçmeyecektir.

6- Kara Yılan Sokar mı? Kara Yılan İnsana Saldırır mı?

Normal şartlarda yılan başta olmak üzere doğada bulunan herhangi bir hayvan insana durduk yere saldırmaz. Aksine insandan korktukları bilinir.

Yalnız insanların korkuyla ya da bilinçli bir şekilde kara yılan ya da diğer yılanları rahatsız etmesi hayvanların kendini korumak adına saldırı pozisyonuna geçmesine neden olur.

Eğer bir kara yılanı farkında olmadan sinirlendirir ya da stres altına sokarsanız, size saldırması ihtimaller arasındadır.

Saldırı sırasında yılanın elbette sokma ihtimali mevcuttur. Sokmama gibi bir durum mevcut değildir. Fakat bu yılan sokması diğer yılan sokmaları gibi tehlike arz etmeyecektir.

7- Kara Yılan Isırırsa Ne Olur?

Yılan ısırması hafife alınacak bir durum değildir. Her ne kadar kara yılan ısırması hayati bir önem arz etmese de yılanlar konusunda bir bilginiz özellikle yoksa en yakın hastaneye başvurmanız gerekiyor.

Normal şartlarda kara yılanların insana zarar vermesi düşük bir olasılıktır. Ancak farklı türdeki yılanların da siyah renkli olabilmesi mümkündür. Zehirli siyah yılan tarafından ısırılma olasılığınızı da göz önünde bulundurmalısınız.

Yılan ısırığı karşısında bir doktora başvurmalı gerekli önlemleri almalısınız. Herhangi bir şekilde doğal yöntemlere başvurmamalı, ısırılma alanına bir şeyler sürmemelisiniz.

Çok düşük ihtimaller dahilinde de olsa ısırdığı alanda acıya bağlı olarak uyuşma ya da kızarıklık görülebilir. Yine mide bulantısı, baş ağrısı gibi şikayetlerinizde oluşabilir.

Nadir belirtiler arasında bilinç kaybı yaşama, nefes almada yaşanan zorluk, idrar renginde değişim görülebilir. Eğer özellikle uyuşma, bazı kasların kontrolünün kaybedilmesi gibi anlar yaşarsanız geç kalmadan uzmana başvurmalısınız.

8- Kara Yılan Zehirli mi?

Türkiye’de bilinen toplam 47 tane yılan türü bulunmaktadır. 47 yılanın arasından 35’inin tamamen zehirsiz olduğu bilinir. Kara yılan zehirsiz yılan türleri arasında bulunmaktadır.

Zehri olmaması hayati bir tehlike yaşamanızı sağlamaz. Isırılma durumlarında ufak yararlarla kurtulabilirsiniz.

Ülkemizde bilinen en zehirli yılan engerek yılanıdır.

9- Kara Yılan Neden Öldürmez?

Kara yılanın zehirsiz olmasından ötürü insanı öldürme gibi bir olasılığı bulunmaz. Bahsedilen bu yılan sadece insanlardan kendini korumak adına savunmaya geçecektir.

Savunmasını ise ısırma ve kuyruğuyla yapar. Kuyruğu ile insanlara zarar verebildiği halk arasında ‘dövdüğü’ konuşulur.

Hatta bu sebepten ötürü ‘insan döven kara yılan’ olarak da bilinmektedir. Öldürmeme sebebi zararsız bir yılan olmasıyla doğrudan ilgilidir.

10- Kara Yılan Efsanesi| Kara Yılan Döver mi? Kara Yılan İnsanı Nasıl Döver?

Halkı ikiye ayıran konulardan birisi de kara yılan döver mi, kara yılanlar insanı nasıl döver şeklinde olmaktadır.

Bir grup insan bunun tamamen halk efsanesi olduğu yönünde kanaat getirmektedir. Kuyruğu ile özel bir yılan olmamasından dolayı insanı dövmesinin mümkün olmadığı konuşulur.

Ancak diğer taraftan azınlıkta bulunan ve eski dönemde yaşamış insanlar tarafından kara yılanların insan dövdüğü belirtilir.

Bu dövmek alışılmış dövmek şeklinde değildir elbette, sadece kuyruğuyla saldırıya geçmesi anlamına gelir. Aynı zamanda baş kısmıyla da atik oldukları için hızlı ve sert hareketlerle saldırması muhtemeldir.

Isırıkları ile dövdüğü ve hatta bu saldırısı sonucu kesiğe benzeyen ufak yaralanmalar oluşturduğu belirtilir.

11- Kara Yılan Görünce Ne Yapmalı?

Kara yılan ya da başka bir yılan gördüğünüzde yapmanız gerekenler net olarak belirlenmiştir. Bu hayvanlardan kendinizi korumak için öncelikle saldırıya geçmeyin!

Saldırmaya kalktığınız anda özellikle yılan size yakınsa hayati tehlike çanlarını çalarak sizi düşmanı belleyecektir. Düşman olarak algıladığı için size de saldırması an meselesidir.

Halbuki yılan ile karşılaştığınızda önce sakinleşmeniz gerekir. Vücudunuzda herhangi bir bölümle teması yoksa yılanın tersine olacak şekilde yavaş hareketlerle uzaklaşabilirsiniz.

Ancak yılan bacağınıza vs. dolandıysa bu durumda yılanı bir sopa yardımıyla uzaklaştırmayı deneyebilirsiniz. Bu noktada yardımcı olabilecek birisinden yardım almanız daha doğru olacaktır.

12- Kara Yılan Tehlikeli mi?

Yılan sınıfında bulunan herhangi bir tür zehirsiz olsa da insan üzerinde yaratacağı etkiler değişiklik gösterebilir. Bu sebeplerden ötürü yılanların genel olarak zararsız, tehlikesiz olduğunu belirtmek yanlış olur.

Eğer hayvanlarla özellikle yılanlarla çok ilgili, bilgili değilseniz mümkün olduğunca bu yılanlardan uzak durmakta fayda vardır.

Aksi takdirde saldırısına uğrayarak vücudunuzda bazı değişimlere yol açabilirsiniz. Temel amacı saldırmak olmasa da yılanlara karşı sergilediğiniz yanlış bir hareket sonrası hedef haline gelebilirsiniz.

Özellikle bağ ve bahçelerde bulunmasından ötürü kara yılan küçük çocuklar için tehlike yaratır. 3 metreye varan boyları ve kalın vücuduyla yetişkinler için bile tehlike oluşturabilirler.

13- Kara Yılan Neye Gelmez?

Bağ, bahçeniz bulunuyor ya da ormanlık alana yakın noktalarda yaşıyorsanız kara yılanları evinizden uzak tutmak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz.

Kara yılandan korunmak adına doğal yöntemler bulunur. Yılanların genel olarak keskin kokuları sevmediği bilinir. Bu yüzden keskin kokuya sahip olan malzemeleri evinizin çevresine koyabilirsiniz.

Kükürt ya da kireçleri evinizin çevresine koymak birinci çözüm yoludur. Aynı zamanda naftalin gibi kokulu ürünleri de tercih edebilirsiniz.

14- Kara Yılan İntikam Alır mı?

Halk arasında kara yılan efsanesi olarak türetilen ve hatta diğer yılanlar içinde geliştirilen bir düşünce bulunmaktadır. O da yılanların intikam aldığı yönündedir.

Halbuki bu oldukça yanlış düşüncedir. İntikam duygusu insanlara özel duygulardan birisidir, yılanların hissetmesi beklenemez.

Erkek yılanlar, dişi yılanların bıraktığı korkuyu topraktan takip eder. Eğer dişi yılanı yaşam alanınızın çevresinde öldürdüyseniz erkek yılan çiftleşme umuduyla yaşam alanınıza gelir.

Fakat bu sizi öldürmek size zarar vermek amacıyla gerçekleşmez. Bir tür kur yapma, çiftleşme adına yöntem olduğu için erkek kara yılan tarafından farkında olmadan uygulanır.

15- Kara Yılan Sesi Nasıldır?

Kara yılan sesi diğer yılanlardan farklılık göstermemektedir. İnce ve tiz bir sese sahip olduklarını söylemek mümkündür.

Normal yaşam alanında ya da gezintisi sırasında çoğu zaman tıslamasını duymazsınız. Ancak yılanı aktif hale getirip saldırı moduna geçirdiğiniz an tıslamaya başlayacaktır.

Kara Yılan Hakkında Merak Edilen Diğer Konular

Kara yılan sadece bir hayvan olarak değil, kendisinden elde edilen malzemelerle de merak edilmektedir. Kara yılanlardan üretilen yağ ya da bitki olarak bulunup kendisiyle aynı adı taşıyan ot ile karıştırılmamalıdır.

Kara Yılan Yağı Nedir?

Kara yılanın yağından elde edilen bir yağ türüdür. Bu yağın özellikle cilt ve güzellik sektöründe kullanıldığı bilinmektedir. Soğuk baskılama metoduyla elde edilip firmalar tarafından satışa sunulmaktadır.

Kara Yılan Yağı Ne İşe Yarar?

Kara yılan yağı cilt güzelliği elde etme de etkili bir üründür. Kırışıklıkları önler ve aynı zamanda giderir. Bununla birlikte ciltte ışıltı da sağlayacaktır. Daha canlı ve genç bir cilt görünümü elde edebilirsiniz.

Siyah nokta ya da sivilcelerde de etkili olduğu söylenir. Özellikle bunlara bağlı olarak oluşmuş cilt lekelerinizin ortadan kalkmasına neden olur.  

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!