featured
  1. Haberler
  2. Gezi
  3. Kazablanka: Kuzey Afrika’nın İncisi ve Fas’ın Ünlü Beyaz Şehri

Kazablanka: Kuzey Afrika’nın İncisi ve Fas’ın Ünlü Beyaz Şehri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kazablanka gezilecek yerler neresi? Casablanca nerede? Casablanca mutfağı lezzetleri nelerdir? Kazablanka’da nerede kalınır?

Fas’ın en büyük şehri olan ve İspanyolca’da Casablanca yani Beyaz Ev olarak anılan Kazablanka,  Atlas Okyanusu kıyısında bulunan ünlü bir liman kentidir.

Suni olarak yapılmasına karşın Kazablanka limanı, Kuzey Afrika’nın ikinci büyük limanıdır. Casablanca, deniz ticaretinin gelişimi ve sanayi tesisleri ile Fas’ın aynı zamanda ekonomi ve iş merkezi olarak da kabul edilmektedir.

Kazablanka Tarihi

Kazablanka Tarihi

Kazablanka, 12. yüzyılda ilk olarak Berberilere ait küçük bir köy iken, 15. yüzyılda Portekizliler tarafından ele geçirilmiş ve buraya Portekizce’de “Beyaz Ev” manasına gelen “Casa Branca” adı verilmiştir. 1755 yılında yaşadığı büyük deprem ile yıkılan kent, 18. yüzyılda Sultan Sidi Muhammed bin Abdullah tarafından tekrar kurulmuştur. Özellikle İspanyol tüccarlar başta olmak üzere Avrupalıların rağbet gösterdiği Kazablanka, 1907 yılında Fransız işgaline uğramış ve ancak 1956 yılında bağımsızlığını geri kazanmıştır.

1942 yılında çekilen Hollywood yapımı “Casablanca” isimli unutulmaz film, kentin popülaritesini zirveye çıkarmış ve Kazablanka, bu sayede dünyanın en çok merak edilen şehirlerinden biri olmuştur.

Kazablanka Ulaşım

Kazablanka Ulaşım

Atlas Okyanusu kıyısında Cebelitarık Boğazına yakın olarak kurulan kente, İstanbul’dan direkt uçuş imkanı bulunmaktadır. Yaklaşık 5 saat süren bir uçak yolculuğu ile Kazablanka’ya ulaşabilirsiniz. Şehre ait olan ve kentin 30 km güneydoğusunda bulunan Muhammed V. Havalimanı, aynı zamanda Fas’ın da en yoğun havalimanıdır. Havalimanından Kazablanka şehir merkezine ise otobüs, tren, taksi ya da araç kiralama seçenekleri ile sorunsuz bir şekilde geçebilirsiniz.

Casablanca Ulaşım

Casablanca Ulaşım

Eğer Fas’ın başka bir kentinden Kazablanka’ya geçmek isterseniz de karayolu ve tren yolu ile bu ünlü şehre ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kazablanka şehir içi ulaşım noktasında da otobüs, taksi ve tramvay gibi seçenekler bulunuyor. Kentte bulunan kırmızı renkli taksiler, dolmuş taksi olarak hizmet verirken, beyaz taksiler ise sadece kişiye özel çalışıyor. Şehir içi ulaşımda turistlerin en çok tercih ettiği Tramvay ile yolculukta ise Rechargable Card kullanılıyor.

Kazablanka'ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Kazablanka’ya Hangi Mevsimde Gidilir?

Akdeniz ikliminin egemen olduğu Kazablanka bölgesinde en çok yağış Mart ve Kasım aylarında oluyor. Yaz aylarında bunaltıcı sıcakların yaşanabildiği kent için en çok tercih edilen gezi mevsimleri ilkbahar ve sonbahar olarak öne çıkıyor. Kazablanka önemli festival ve etkinlikleri arasında bulunan “Amazigh Tiyatro Festivali” Mayıs ayında, “Jazzablanca Festivali” Temmuz ayında ve “Kazablanka Maratonu” ise Ekim ayında yapılıyor.

Kazablanka Gezilecek Yerler

Kazablanka Gezilecek Yerler

Kendine has mimari üslup ve yapıları ile dikkat çeken Kazablanka, doğa ile bütünleşmiş çehresi ile de adeta ziyaretçilerini büyülüyor. Casablanca mutlaka görülmesi gereken yerler arasında ise pek çok yer bulunuyor.

Casablanca Gezilecek Yerler

Casablanca Gezilecek Yerler

Casablanca gezilecek yerler arasında en çok ilgili şu noktalarda yoğunlaşmış:

Atlantik kıyısına deniz üzerinde inşa edilen ve ünlü Fransız Mimar Pinseau tarafından tasarlanan, 210 metre yüksekliğindeki minaresi ile öne çıkan 100 bin kişilik 2. Hasan Cami,
Neo-gotik mimari tarzında 1930 yılında Fransız mimar Tournon tarafından yapılan ve günümüzde kültür merkezi olarak kullanılan Kazablanka Katedrali,
Resmi binalara, otellere ve önemli merkezlere ev sahipliği yapan şehrin idari merkezi de olan 5. Muhammed Meydanı,
Otantik havası ile dikkat çeken ve kentin en eski yerleşim yeri niteliğine sahip bulunan, eski evleri ve dar sokakları ile egzotik Eski Medine,
Kentin en faal bölgesi olan ve en seçkin otel, cafe, restoran gibi her tür imkanı fazlası ile sunan Korniş Bölgesi,
Kuzey Afrika’nın ikinci en büyük limanı unvanına sahip Kazablanka Limanı,
Şifa arayanların yoğun rağbet gösterdiği Sidi Abderrahman Tapınağı,
Dev Akvaryumu ile ünlü ve Afrika’nın en büyük alışveriş merkezlerinden olan Morocco Mall,
Notre Dame de Lourdes Kilisesi,
Boulaouane Kasbah Kalesi sayılabilir.

Kazablanka’da Nerede Kalınır?

Kazablanka’da Nerede Kalınır?

Kazablanka, seyahat amacına göre farklı bölgelerde çok sayıda konaklama imkanı sunuyor. Kent merkezini gezmek ve şehrin dokusunu hissetmek için Rue Bölgesinde bulunan otel, butik otel, pansiyon ya da diğer konaklama imkanlarını tercih edebilir ya da eşsiz bir tatil için Maarif Bölgesi veya Korniş Bölgesi otellerini ya da tatil köylerini seçebilirsiniz.

Kazablanka Mutfağı

Kazablanka Mutfağı

Berberi, Fransız ve Endülüs mutfaklarından izler taşıyan Fas Mutfağının en orijinal ürünlerini Kazablanka’da bulabilmek mümkün. Bu anlamda;

Bir tür sebze çorbası olan Harira,
Piştiği güveç tarzı kabında ismi olan ve sebzelerle harmanlanmış balık, tavuk ya da kırmızı etten yapılan Tacin,
Fas mutfağının olmazsa olmazı Kuskus,
Fas’a özgü lezzetlerden olan ve ince yufka içinde güvercin etinden oluşan B’stilla,
Ülkemizdeki köfte benzeri olan Kefta,
Bizim mutfağımızda da bilinen Falafel başlıca lezzetler olarak öne çıkıyor.

Kazablanka Gece Hayatı Ain Diab Bölgesinde Yoğun

Kazablanka Gece Hayatı Ain Diab Bölgesinde Yoğun

Kentin en çok tercih edilen eğlence mekânları ise, genellikle Ain Diab bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede yer alan bar ve mekanlarda çeşitli müzik ve dans alternatifleri sunuluyor. Yine Kazablanka’nın tanınmış otelleri de otel içinde müzik, dans, gece kulübü ve bar gibi eğlence imkanlarını ziyaretçilerine sunuyorlar.

Casablanca Filminin Çekildiği Yer: Rick's Cafe

Casablanca Filminin Çekildiği Yer: Rick’s Cafe

Kenti büyük bir üne kavuşturan “Casablanca” filminin çekildiği Rick’s Cafe’de ise müzik eşliğinde lezzetli bir yemek fırsatına sahip bulunuyorsunuz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!