featured

Korkunca Okunacak Dua Hangisi? Gece Korkmamak İçin Hangi Dua Okunur?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korkunca okunacak dua türleri kişinin endişesini ve korkusunu yatıştırabilecek, kendisini iyi hissetmesini sağlayabilecektir. İnsanların günlük hayatta yoğun olarak hissedebildikleri bazı duygular bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de korku duygusudur. Herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan bu duygu, kişilerde yoğun kaygı ve endişeye sebebiyet verebilecektir. Peki korkunca okunacak dua türleri hangileri? Birşeyden korkunca okunacak dua türleri neler?

Korkunca Okunacak Dua ve Ayetler Hangileri? Gece Korkunca Okunacak Dua Türleri

Korkunca okunacak dua ve ayetler Kur’an’da oldukça fazladır. Genellikle birçok insan gece uyku apnesine bağlı olarak karabasan görebilir. Karabasan görmek kişiler için oldukça korku vericidir.

Karabasan ne demek yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Uyandıklarında büyük bir korku hisseden bireyler, rahatlamak için ilk olarak dualara başvuracaktır. Peygamber efendimiz yatmadan önce bazı duaları okuyarak, bunun olası korkuların tamamını önleyeceğini ifade ederdi.

Gece korkunca okunacak dua türleri arasında yer alan bu duaların ikisi yatsı namazından sonra okunan Amenerasulü ve Mülk süresiydi. Peygamber efendimiz, yatağa uzanmadan evvel ise İhlas, Felak, Nas ve Ayetel Kürsi’yi avcuna birer kez okurdu. Daha sonra avcunu üfler ve vücuduna mesh ederdi.

1- Uykuda Korkunca Okunacak Dua Hangisi | Korku ve Vesvese İçin Okunacak Dua

Peki, rüyada korkunca okunacak dua hangisidir? Gördüğünüz bir rüya sonrası kalbinizi dolduran korku ve vesvese için okunacak dua Diyanet tarafından önerilmiştir. Diyanet peygamber efendimizin ümmetine rüyada kötü rüya gördüklerinde Allah’a sığınmalarını ve şu duayı okumalarını gerektiğini ifade etmektedir;

“Euzü bi kelimatillahi’t tammeti min gadabihi ve ikabihi ve şerri ibadihi ve min hemezatiş şeytani ve euzü bike rabbi en yahdurun.”

Anlamı: “Allah’ın gazabından ve Allah’ın cezasından, kullarının şerrinden, şeytanın çarpmasından Allah’ın kelimelerine sığınırım. Bunların bana gelmelerinden Rabbim sana sığınırım.”

Rüyada korkunca okunacak dua olan bu ayet, istendiği sayı kadar okunabilecektir. Kişi kalbinde duanın ferahlığını hissedip, rahatlayana dek bu ayeti tekrar etmelidir.

2- Gece Korkunca Çocuğa Okunacak Dua | Bebekler Korkunca Okunacak Dua

Bazı durumlarda kişinin kendisi değil çocuğu ya da bebeği için dua okuması gerekebilir. Özellikle atak ve sıçrama dönemlerinde bebek ve çocuklarda gece ağlamaları olabilmekte ve susturabilmek neredeyse imkansız bir hale gelmektedir.

Bunun nedeni olarak ise bebek ve çocuğun uykusunda anlamlandıramadığı kötü rüyalar görmesi gösterilmektedir. Bu durumda ebeveynler gece korkunca çocuğa okunacak dua hangisi bunları bilmelidir. Çocuk ve bebeklerde korkunca okunacak dua çeşitleri şu şekildedir;

‘Bismillâhillezi lâ yedurru ma’asmihi şey’ün fil ardi ve lâ fissemâi ve hüves-semi’ul alim.’

Bu hadis-i şerif sabah 3 kere okunduğunda akşama, akşam 3 kere okunduğunda ise sabaha kadar hiç bela gelmez buyurulmuştur.

“Hasbiyallahü ve ni’mel vekil, sözü her korku için bir emniyettir.” 

Bu hadis- i şerif ise sabah ve akşam ezanlarından sonra 3 defa okunmalıdır.

Allahümme bihürmeti isa ve bihürmeti Musa ve bi hürmeti İbrahimel-halili neccinii min şerri má raeytü filmenámi birahmetike Ya Erhamerrahimin.

Bu çocuk korkunca okunacak dua ise hemen anında okunmalı ve çocuğun yüzüne doğru üfleyerek rahatlaması sağlanmalıdır.

3- Köpekten Korkunca Okunacak Dua ve Esmalar Hangisidir?

Bazı insanlar kedi ve köpekten korkunca okunacak dua arayışında olabileceklerdir. Özellikle akşam saatlerinde kedi ve köpekler ıssız olan yerlerden dua ile uzaklaştırılabilecektir. Köpekten korkunca okunacak dua Nihat Hatipoğlu tarafından da İftara Doğru programında paylaşılmıştı. Dua ise şu şekildedir;

Ve kelbühüm basitun ziraayhi bil vesiyd”

Keyf suresi 18. Ayet olarak bilinen bu ayet sürekli olarak tekrarlandığında, köpeğin saldırısına uğranmayacağı belirtilmiştir. 

4- Cinlerden Korkunca Okunacak Dua ve Ayetler | Korkuya Karşı Hangi Esma Okunur?

Rüyada ya da yalnızken üç harflilerin var olduğunu düşünen ve vesvese yapan kişilerde korkunca okunacak dua türlerini okumalı ve sakinleşmelidir. Şeytandan ya da cinlerden korkunca okunacak dua türleri arasından en etkili olanı ise şudur;

Bismillahirrahmanirrahim “Rabbî ennî messeniyeşşeytânu binusbin ve azâb; Rabbî eûzu bike min hemezâtişşeyâtiyni ve eûzu bike rabbî en yahdurûn. Ve hifzan min külli şeytânin marîd. (sad: 41 / mü’minun: 97-98 saffat: 7. ayetler) “

YouTube video

Paylaşılan bilgilere göre bu dua cin ya da şeytanı düşünerek vesvese yapan kişiler için rahatlamak adına birkaç defa okunmalıdır. Bunun dışında cinlerden korktuğunu ifade eden kişinin 7 kez Ayetel-kursi ve okuyabildiği kadar Fatiha suresi okuması önerilmektedir. Korkuya karşı hangi Esma okunur? Korkunca okunacak dua türleri kadar etkili olabilecek esmalar ise şunlardır;

Ya Mucib,Ya Rahim,Ya Vekil,Ya Hafız,Ya Azim,Ya Gafur,Ya Basir,Ya Batın,Ya Mani,Ya Baki şeklindedir.

Bu Esmalar için herhangi bir okuma sınırı getirilmemiştir. Korku duyan kişiler kendileri belirledikleri sayı kadar tüm Esmaları okuyabilir.

5- Adetliyken Korkunca Okunacak Dualar Hangileridir?

Adetliyken kadınlar cünüp olarak sayıldığı için Kur’an’ı Kerim okumaları caiz değildir. Ancak Kur’an’ı Kerim içerisinde yer alan bütün dua ve ayetlerin okunabilmesi mümkündür.

Adetliyken korkunca okunacak dua türleri içerisinde en çok önerilenleri ise Fatiha, Ayetel- Kursi, Felak ve Nas gibi surelerdir. Bu sureler genel olarak nazar ve korku duası olarak 7’şer kez okunabilecektir. Cenabetken dua okunur mu konusunda daha detaylı bilgiler için bu yazımıza göz atabilirsiniz. 

6- Vesveseden Nasıl Kurtulurum Dua Yeterli Olur mu?

Vesveseden nasıl kurtulurum dua yeterli olur mu? Vesvese kişinin yoğun kaygı ve korku duyması sonucu gelişen ve içini kemiren bir duygudur. Bu duygu elbette ki, dua okuyarak yenilebilir. Ancak bazı durumlarda tek başına dua okumak yeterli olmayabilir.

Bu durumda kişinin kendisine veya başkalarına zarar vermemesi için doktor muayenesine gitmesi önerilmektedir. Vesveseli olduğu düşünen kimseler, korkunca okunacak dua türleri yeterli gelmiyorsa bir Psikiyatriste başvurmalıdır.

7- Psikolojik Sorunlar İçin Hangi Dualar Okunur?

Korkunca okunacak dua türleri yanı sıra, psikolojik sorunlar için hangi dualar okunur? Duanın gücünü herhangi bir kalıba sokmak imkansızdır. Oldukça tefsirli olan dua korkuyu, fiziksel ve psikolojik hastalıkların tamamını alt edebilir. Ebul Hasan Hazretleri, psikolojik problemler ve ruhi sıkıntılar söz konusu olduğunda şu duanın okunabileceğini buyurmuştur;

“Yâ Vâsiu,Yâ aliymü,Yâ zel fadlil azıymi ente rabi ve aleyke hasbi,in temsesni bidurrin fe lâ kâşife lehû illâ ente,ve in teradde lî bi hayrin fe lâ râdde li fadlike,tüsiybü bihi men teşâü min ıbâdike ve entel ğafurur rahıym.

Bu duanın okunması içinde belirli bir sayı sınırlaması getirilmemiştir. Ruhu daralan ve bunalan kişiler, psikolojik olarak rahatlayabilmek için dilediği kadar bu ayeti okuyabileceklerdir. Bunun yanı sıra Hz. İbn-i Abbas, peygamber efendimizin üzüldüğünde ve sıkıldığını hissettiğinde bir dua ile sakinleştiğini buyurmuştur. Bu duada sıkıntı ve ruhi bunalıma girildiğinde istenildiği kadar okunabilecektir. Bu dua ise şöyledir;

Lâilâhe illâllâhü’l-azîmü’l-halîmü, Lâilâhe illallâhu rabbü’l arşi’l-azîm. Lâilâhe illâllâhü rabbü’s-semâvâti verabbü’l-‘ardı verabbü’l-‘arşi’l-kerîm.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!