featured

Mavi Tavuk Yumurtası Nasıl Olur? Mavi Yumurtlayan Tavuk Cinsi Nedir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mavi tavuk yumurtası nedir? Mavi yumurtlayan tavuk cinsi nedir? Mavi tavuk yumurtasının faydaları nedir? Mavi yumurta ne işe yarıyor?

Son dönemlerde mavi yumurta yumurtlayan tavuk fazlasıyla merak edilen konular arasında yer alıyor. Alışılmış tavuk yumurtalarının tam aksine mavi renkte olması görenleri adeta şaşırtıyor.

Diğer yandan ise mavi yumurtalayan tavuğun da alışılmış tavuklardan farklı olması görenlerde büyük bir merak uyandırıyor.

Peki nedir bu mavi yumurtlayan tavuk? Neden sarı ya da beyaz değil de mavi yumurtluyor? İşte tüm merak ettiklerinizin cevabı…

Mavi Tavuk Yumurtası Nedir?

Güney Amerika’da bulunan Şili’de bir tavuk cinsinin yumurtalarının mavi olduğu biliniyor. Bu yumurtayı ilk defa görenler şaşırsa da aslında Güney Amerika ve özellikle Şili halkı bu konuya oldukça aşina.

Birçok faydası olduğu bilinen mavi yumurtanın sırrı ise tavuk cinsinde saklıdır. Mavi yumurtlayan tavuk cinsinin genlerinde bulunan pigmentler, bu tavukların yumurtalarının da mavi olmasını sağlıyor.

Şuan mavi yumurtlayan tavuk cinsinin ise sadece Güney Amerika Şili’de olduğu biliniyor. Mavi tavuk ismini yumurtladığı mavi yumurtadan alan bu tavuk cinsinin ve yumurtasının özellikleri ise duyanlar hayrete düşürüyor.

Ameraucana (Mavi Yumurtlayan Tavuk) Cinsinin Özellikleri

Yumurtası gibi eti de son derece lezzetli olan Ameraucana (mavi yumurtlayan tavuk) cinsi, dış görünümleri itibari ile adeta süs tavuğuna benzetiliyor. Ancak bu tavuk cinsinin bilinen tek özelliği yumurtasının mavi renkte olmasıdır.

Ameraucana tavuğu cinsi mavi yumurtası ilk olarak bilim insanları tarafından dikkat çekmiştir. Yumurtanın ve tavuk cinsinin incelenmesi ile mavi tavuk yumurtası sadece Şili’de değil tüm dünyada popüler hale gelmiştir.

Ameraucana cinsi tavuk aynı zamanda Araucana cinsi olarak da biliniyor. Bu tavuk ırkının en belirgin fiziksel özelliği kuyruklarının olmamasıdır. Şaşırtıcıdır ki; bu tavuk ırkının kuyruğunda olması gereken tüyler, kulaklarındadır.

Kulakları kuyruklu olan mavi yumurta tavuğu, bu özellikleri ile bildiğimiz klasik tavuk ırklarından bariz şekilde farkını ortaya koyar.

Mavi Yumurta Kaç Günde Çıkar?

Mavi yumurta tavuklarının en belirgin özellikleri yumurtalarının mavi renkte olması, kuyruklarının olmaması ve kuyruklarında olması gereken tüylerin kulağında olmasıdır. Bu özellikler dışında diğer özellikleri bildiğimiz tavuklar ile aynıdır.

Tıpkı beyaz ve sarı yumurtalayan tavuk ırkı gibi mavi yumurta yapan tavuklar, haftada 3 ila 4 arasında orta boy yumurta verir. Yumurta kalitesi son derece iyi olan Ameraucana ırkı tavuk, yumurtlama aralığı bakımından orta dereceli bir tavuk ırkıdır.

Bildiğimiz tavuk ırkları gibi Ameraucana ırkı tavuğu da kuluçkaya yatırabilirsiniz. Ameraucana tavuğun yumurtalarından civciv çıkması gereken kuluçka süresi 21 gündür.

Mavi Tavuk Yumurtasının Faydaları 

Mavi rengi ile beyaz ve sarı yumurtanın önüne geçen mavi yumurta, protein bakımından zengin olması ile sağlıklı yaşamayı bir yaşam biçimine getirmiş kişilerin de ilgisini fazlasıyla çekiyor.

Yapılan bilimsel araştırmalar mavi tavuk yumurtasının diğer yumurtalarda farklı olmadığını ancak mavi yumurtanın protein bakımından zengin olduğunu ortaya koymuştur.

Mavi Yumurta Ne İşe Yarıyor?

Besin değeri olarak diğer yumurtaları aratmayan ve eş değer olan mavi yumurta, diğer yumurtalar ile kıyaslandığında protein bakımından zengin içeriğe sahiptir.

Mavi tavuk yumurtasının faydaları;

Protein başta olmak üzere çinko, demir, folik asit ve kalsiyum bakımından son derece zengin olduğundan gün içerisinde vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılayabilirsiniz.İçerisinde bulunan bir diğer madde ise kansızlık ve diğer hastalıkların tedavisinde doğal tedavi yöntemidir.Vücudunuzun her gün ihtiyaç duyduğu vitaminleri karşılayan bir besindir. Öyle ki; bir tane mavi yumurta içerisinde 13 farklı besin kaynağı vardır.Kanser hücrelerini etkisiz hale getirerek kanserden korunmanıza yardımcı olur.Göz sağlığının korunmasını sağlar.Beyin zarlarını geliştirerek beyin fonksiyonlarını kısa sürede geliştirir.Ayrıca zengin içeriği sayesinde osteoporoz yani kemik erimesi hastalığına karşı vücudunun savunma oranını arttırır.Son olarak ise mavi yumurta, kadınların rahim kanserine yakalanma riskini minimum seviyeye düşürür.

Mavi Yumurta Zararlı mı?

Mavi yumurtanın bilinen büyük bir zararı yoktur. Ancak bildiğimiz beyaz ve sarı yumurtalardan daha küçük boyutta olduğu için kolesterol oranı da daha az olan bir yumurta türüdür.

Yapılan bilimsel araştırmalar; mavi yumurtanın da diğer yumurtalar ile aynı besin değerlerine sahip olduğunu ortaya koymuştur.

Mavi yumurtanın, klasik tavuk yumurtalarından farklı bir renge sahip olması daha faydalı olduğu anlamına gelmemekle birlikte daha zararlı anlamına da gelmez. Düşük kolesterollü olması haricinde herhangi bir zararı yoktur.

Mavi Tavuk Yumurtası Fiyatı | Mavi Tavuk Yumurtası Ne Kadar?

Mavi tavuk yumurtası fiyatı farklılık gösterebilir. Elbette klasik tavuk yumurtalarının fiyatları ile karşılaştırdığımızda fiyatları bir tık daha yüksektir. Bu doğrultuda ortalama olarak fiyatları 20 TL civarındadır.

Bazı mavi tavuk yumurtaları, özel ve profesyonel kuluçka makinelerinde üretiliyor. Bu yumurtaların fiyatları ise daha yüksektir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!