featured

Online Terapi Avantajları Hakkında Bilinmesi Gereken 17 Bilgi!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Online terapi avantajları sahip olduklarıyla danışman ve danışanlara çeşitli fırsatlar sunmaktadır. Aslında danışman için terapi içeriği değişiklik göstermemektedir.

Online terapi uygulamalarının artması günümüzde ‘Online terapi nedir?’ gibi sorulara yol açtı. Hatta okullarda online terapi nedir makale üzerinden öğretiliyor.

YouTube video

Her ne kadar eskiden ortaya çıkmış bir oluşum olsa da pandemi döneminde artış gösteren online psikolojik danışmanlık örnekleri, ihtiyacı olanların dikkatini çekiyor.

Peki online terapi avantajları neler? Online terapi ile yüz yüze terapi faydaları aynı mı? İşte online terapi faydaları hakkında birkaç bilgi!

Online Terapi Avantajları Neler? Online Terapi Faydaları ile Daha Rahat Terapi Anlayışı Sizinle!

Online terapi avantajları hem danışan hem de danışman için oluşturulabilir. Fakat terapinin ilerleme süreci ortak olduğundan bu avantajların çoğu danışan için geçerli olacaktır.

Uzmanın yani danışmanın izlemesi gereken adımlar aynıdır. Bu yüzden online terapi avantajları arasında daha çok danışanlara/sizlere yönelik durumlardan bahsetmek gerekir.

İşte yüz yüze terapiye kıyasla aynı ve daha avantajı olduğu durumlar…

1- Yol Masrafından Kurtulabilirsiniz

Yüz yüze terapi günümüzde hala çok sık tercih edilen bir yöntemdir. Ancak yüz yüze terapi yapabilmek adına danışmanın ofisi/kliniğine gitmek gerekir.

Özel oluşturulmuş bu alanlara gitmek belirli bir yol masrafını da beraberinde getirir. Özellikle şehir dışında bulunan bir uzmanla çalışacaksanız bu masrafın katlanacağını söylemek mümkün.

Halbuki online terapi sayesinde yol masrafından kurtulma olanağına sahipsiniz. Telefon ya da bilgisayarınızdan yapacağınız görüşmeler sayesinde online psikolojik danışma için ekstra bir maddi ücret oluşturmanız gerekmez.

2- Her Anınızda Kolay Erişilebilirlik

Online terapi avantajları arasında kolay erişebilir olma bulunuyor. Aslında bu bir önceki maddeyle de ilişkili bir durumdur.

Özel bir kliniğe gitmek maddi açıdan zorlayıcı olduğu gibi aynı zamanda erişebilme açısından da sorun yaratabilir.

Daha uzak alanlarda bulunan uzmanlara erişebilmek internet üzerinde daha kolay. Danışman ile anlaştığınız takdirde bulunduğunuz herhangi bir ortamdan çok pratik bir şekilde terapiye bağlanabilirsiniz.

3- Yurtdışında Yaşayan Türkler için Anlaşılabilir Olma

Online terapi sadece Türkiye’de bulunan kişilere sunulmaz. Özellikle yurtdışında yaşayıp daha uygun fiyatlarla daha rahat konuşabileceği bir dil ile online terapi avantajları elde edebilirsiniz.

Yurtdışında yüz yüze terapi alabilirsiniz fakat bunun için maddi ve dil açısından kendinizi yeterli bulmuyor olabilirsiniz.

Sürekli Türkiye’ye gelip gitmek de zor bir iş olacağından online terapi sayesinde Türkiye’de bulunan bir uzmandan terapi alabilirsiniz.

Böylece terapi desteği yurtdışında bulunan vatandaşlar için de artık daha tercih edilebilir olacaktır.

4- Fiziksel Engeli Olanlar için Ulaşılabilir Online Psikiyatrist Hizmeti

Fiziksel engele sahip olan bireylerin yüz yüze terapi alması mümkün olmakla birlikte oldukça zorlu bir süreçtir.

Tek başına ofise gitmek zorken çoğu zaman yanında bir destekçiye ihtiyaç duyulabilmektedir. Tabi bu destek durumu sürekli sağlanamadığından terapilerin yarım kaldığı görülür.

Fiziksel engeli olan bireyler için online terapi avantajları mevcuttur. Evden çıkmaya gerek duymadan oturduğunuz alandan online psikolojik danışma alabilirsiniz.

Böylece sahip olunan fiziksel engel, engeliniz olmaktan çıkarak psikolojik destek almanız için bir mani oluşturmaz.

5- Online Psikolog Randevu Alma İhtimalinin Fazla Oluşu

Online psikolog randevu alma ihtimalinizin daha fazla olduğunu biliyor muydunuz?

Hastanelerden özellikle psikolog, psikiyatrist randevusu almak aylar boyu sürebilmektedir. Özel kliniklerde de durum pek farklı değildir.

Randevu sürelerinin daha yakın olduğu, kolay randevu alınabilen alanların başında online terapi bulunuyor.

Seçeceğiniz uzmanın yoğunluğuna göre değişiklik gösterse de çoğu zaman kısa sürede online psikolog randevu alma ihtimaliniz daha yüksektir.

6- Online Psikolog Seçeneğiniz Daha Fazla

Uzman seçimi terapi sırasında oldukça önemlidir. Özellikle belirli bir tanı ya da şikayet üzerine yoğunlaşarak terapi alacaksanız, bu alanda uzmanlaşmış bir danışman bulmanız gerekebilir.

Örneğin; ergen terapisti, yetişkin terapisti ya da panik atak konusunda uzmanlaşma gibi.

Yüz yüze terapilerde sadece o ilçe ya da şehirdeki danışmanlarla bağlı kalma durumu söz konusudur. Bu noktada ihtiyacınız olan terapisti bulmanız zorlaşabilir.

Özellikle cinsel terapistler bu alana girer. Halbuki online terapi avantajları arasında birden fazla seçenekte uzman bulabilmek vardır.

Yine online cinsel terapi uzmanı ya da dilediğiniz alandaki uzman danışmana çok sayıda seçim imkânıyla ulaşabilirsiniz.

7- Online Terapi Ücretleri Her Cebe Uygun

Online psikolojik danışma ya da yüz yüze terapiler kapsamında belirli etik ilkelerden bahsedilir. Bu etik ilkeler danışmanı ilgilendirir.

Özellikle son zamanlarda ‘online terapi nedir?’ sorusu kadar bu terapinin etik sınırları çizilmektedir. Bahsedilen bu etik sınırlar arasında ücretlendirme de bulunur.

Yüz yüze terapiler sırasında ücretlerin yüksek olduğunu göreceksiniz. Adını duyurmuş uzmanların tek bir seansı oldukça yüksek olabiliyor.

Halbuki online terapi ücretleri çok daha geniş bir yelpazede yer alır ve her bütçeye uygun olarak hareket edilebilir.

30 dakikası 100 TL seans bulabileceğiniz gibi 300 TL seanslar da mevcuttur. Burada danışanın maddi imkânlarına göre ilerlemesi online terapi avantajları arasında kesin olarak bulunur.

8- Farklı Şehir ve Ülkelerden Online Terapi Alabilme İmkânı

Normal şartlarda yüz yüze terapi için bulunduğunuz şehir ya da ülke ile sınırlı kalırsınız. Ancak online terapi özellikle mekânsal sınırlamalardan kopmuş bir vaziyettedir.

Online terapi faydaları arasında belki de en çok göze çarpan durum budur. Bulunduğunuz şehirle sınırlı kalmayın. Kendinize uygun uzmanları internet aracılığıyla daha geniş bir yelpazede elde edin.

Şehrinize yakın ya da uzak olması fark etmeksizin alanın uzmanlarına başvurabilirsiniz.

9- Sosyal Fobi Yaşayanlar için Daha Rahat Online Psikolojik Danışmanlık Desteği

Evden dışarıya çıkmak yüz yüze terapi için bir kenara normal şartlarda bile zor olan kişiler bulunur. Sosyal fobi gibi kalabalık ortamda bulunmakta zorluk yaşayanlar günümüzde vardır.

Bahsedilen bu insanlar dışarıya çıkmayı zorunlu olmadıkça tercih etmez. Fakat sahip oldukları bu fobiyi aşmak için psikolojik destek de almaları gerekir.

Online terapi avantajları arasında sosyal fobi gibi dışarıya çıkmadan çekinen kişilerin terapi yardımı alabilmesi mevcuttur.

Evinizden çıkmak zorunda kalmadan siz de terapilerinize ulaşabilirsiniz. Bu sayede ilerleyen terapiler sayesinde sosyal fobinizden kurtulma olasılığınız da bulunacaktır.

10 Şehir/Ülke Değiştirme İhtimali Olanlar için Kesintisiz Terapi Alabilme

Terapilerin istenen düzeyde sonuç verebilmesi için kesintisiz ve sürekli olması gerekir. Danışmanın yani uzmanın bitirme kararı almadan sonlanması doğru bulunmaz.

Fakat hayat boyunca her şey planlandığı gibi gitmeyebilir. Özellikle öğrenci ya da memur gibi mesleklerinden dolayı sürekli şehir değiştirmek isteyenlerin terapileri yarım kalır.

Halbuki online terapi fırsatlarından yararlanarak hangi şehirde olduğunuz fark etmeden terapinize devamlılık katabilirsiniz.

Kesilmeyen terapiler sayesinde tekrarlanan bir döngüye girmekten kurtulabilir, istenen süreci en sağlıklı şekilde oluşturabilirsiniz.

11- Yüz Yüze Terapi ile Online Terapi Hizmetinin Aynı Olması

Yüz yüze terapi konusunda günümüzde az da olsa bilgi bulunsa da online terapi konusunda henüz istenen seviyeye ulaşılmış değil.

Bilginin yeterli olmadığı koşullarda danışanların aklına çoğu zaman ‘Online terapi nasıl yapılır?’ sorusu takılır ve ekstra bir kaygı duyulur.

Halbuki online terapi nasıl yapılır sorusu ile yüz yüze terapi nasıl yapılır sorusu aynı cevaba çıkar. Yüz yüze, geleneksel, terapilerden farksız olarak gerçekleşir.

Danışman aynı uzmanlık bilgilerini sergiler ve danışanın da benzer davranışlara sahip olması beklenir. Online terapi avantajları arasında yüz yüze terapi ile benzer ilerleyişi ve etkili olması bulunur.

12- Terapi Sürecinde Gizlilik Koşulunu Daha Rahat Sağlaması

Gizliliği sağlamak yüz yüze terapide olduğu gibi online terapi için de geçerli bir durumdur. Yüz yüze terapilerde alınan görüntü, ses kayıtları ya da uygulanan testlerin saklanması daha zordur.

Halbuki online terapilerde bu tarz durumlar gerçekleşmez. Elde edilen veriler bilgisayarda bulundurulabilir burada saklaması da daha kolaydır.

13- Başkaları Tarafından Etiketlenme Korkusu Yaşayanlara Destekçi Yaklaşım

Terapi almak konusunda toplumda hala istenen düzeyde bir olumlu görüş sağlanamamıştır. Günümüzde maalesef hala terapiye gitmeyi ‘deli, hasta’ gibi yanlış etiketlemelerle kullananları görüyoruz.

Bu gibi durumlardan kaçınmak ve etiketlenmemek için birçok danışan yardım almaktan vazgeçiyor.

Online terapi avantajları arasında bu tarz faydalar da bulunuyor. Dışarıda terapiye giderken görünmekten kaçınanlar için online terapi bulunuyor.

Cinsel terapi gibi toplumun tuhaf, soğuk baktığı terapiler özellikle online olarak alınıyor.

14- Alanında Uzman Kişilere Daha Rahat Ulaşmak

Terapistler genel olarak bu alanın bölümünden mezun olmuş kişilerdir. Ancak çoğu zaman her bir terapist bir alan seçerek bu alanda uzmanlaşır.

Danışanların da uzmanlık alanına göre terapist seçtiği görülür. Fakat her şehir ya da klinikte alanının uzmanına erişebilme şansı eşit olarak bulunmaz.

Aynı zamanda her hastalığa yönelik aynı düzeyde uzmanlaşmalar yaygın değildir. Örneğin kaygı bozukluğu konusunda uzmanlaşmış danışmanların sayısı daha fazladır.

Online terapi sayesinde cinsel terapi, panik atak, şizofreni gibi daha nadir alanlarda uzmanlaşmış danışmanlara erişebilirsiniz.

15- Yüz Yüze Terapi ile Benzer Sonuçları Alabilmek

Online terapi çok daha yeni bir oluşum olduğu için insanlar tarafından yüz yüze terapi gibi sonuçlar alınamayacağına dair ön yargılar mevcuttur.

Halbuki danışman aynı danışman, uzman ve bilgi sahibidir. Terapi yüz yüze terapilerde olduğu gibi ilerleyecektir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında yüz yüze terapilerle benzer sonuçları almak online terapi avantajları arasında bulunuyor.

16- Salgın Döneminde Covid-19 Virüsünden Korunma İhtimali

Covid-19’un hayatımıza girmesiyle online terapilerin arttığını söylemek mümkün. Erişilebilir olmak adına online psikolojik danışmanlık hizmetleri yaygınlaştı.

Karantinalar, kapanmalardan dolayı bu durum ortaya çıksa da karantinaların ortadan kalktığı süre zarfında da online görüşmeler devam ediyor.

OKB gibi virüs, bakteriden ekstra çekinen insanlar başta olmak üzere tüm insanların sağlığını korumak adına online görüşmeler tercih ediliyor.

Fiziksel sağlığınızı korurken bir yandan da psikolojik sağlığınızı güvence altına alabilirsiniz.

17- Online Terapi Avantajları| Daha Basit Gerçekleştirilebilir Ön Koşullara Sahip Olma

Yüz yüze terapi almadan önce bazı ön koşulları gerçekleştirmeniz gerekebilir. Maddi hazırlık, klinik bulma, seans öncesi belirli bir yol giderek bu kliniğe ulaşmak ve daha fazlası…

Halbuki online terapi avantajları arasında ön koşullar yok denecek kadar az olmasıyla biliniyor.

İhtiyacınız olan tek şey terapi öncesi internet bağlantısı olan bir bölgede bulunmak olacaktır. İnternetiniz olduğu müddetçe dilediklerinize istediğiniz gibi erişebilirsiniz.

Çevrimiçi Terapi Şikayet Konuları Neler?

Her ne kadar online terapi avantajları yüksek sayıda bulunsa da kimi danışanlar tarafından şikayetlerde gelmektedir.

Çevrimiçi terapi şikayet konuları arasında:

Online terapi ücretleri,İstenen sonucu elde edememe,Terapistin yeterli ilgiyi göstermemesi,Seansların kısa sürmesi gibi durumlardan bahsetmek mümkün.

Aslında tüm bunlar değiştirilebilir etkenler içindedir. Seçeceğiniz terapiste göre seans süresi, ücreti ve yetkinliği değişecektir.

Seanslara başlamadan önce terapistinizin mezuniyet durumu hakkında kesin bilgi almalısınız. Psikolojik Danışmanlık, Psikolog ve Psikiyatri bölümü dışındaki mezunlardan danışma talep etmemelisiniz.  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!