featured

Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Sahte Parayı Ayırt Etmenin Yolları Nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elindeki paranın geçerli olup olmadığını öğrenmek isteyen herkes sahte para nasıl anlaşılır konusunu araştırmaktadır. Bu konuda da herkesin farklı bir çözüm yöntemi vardır. Ama hangisinin kesin ve hızlı sonuç verdiği konusunda tam bir bilgi paylaşımı yoktur. Biz bu yazımızda sizlere sahte parayı ayırt etmenin en etkili yollarını göstereceğiz.

Piyasada birçok sahte para dolaşıyor. Piyasada dolaşan bu paralar kasıtlı veya kasıtsız şekilde insanlara ödeme yapılırken dağıtılıyor. O sıra farkında olmadan parayı alan esnaflar paralarını bankaya yatırmaya çalıştıklarında paranın sahte olduğu gerçeği ile karşılaşıyorlar. Böyle bir durumla karşılaşmamak için özellikle büyük paralarda kontrol yapmak faydalı olacaktır.

Sahte para kontrolü yapmak için kullanacağınız yöntemler oldukça basittir. Şimdi sizlere bu yöntemlerden bahsedeceğiz.

Basit Yöntemlerle Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

YouTube video

Sizler 11 adet basit yöntem anlatacağız. Bu yöntemler sayesinde gerçek para ile sahte para arasındaki farkı çok kolay şekilde görebileceksiniz. Bu yöntemleri uyguladıktan sonra bir daha asla sahte para tuzağına düşmeyecek ve zarara uğramayacaksınız.

1- Banknotun Kağıt Kalite Kontrolü

Bilindiği üzere paraların basımında kullanılan madde çok özel bir maddedir. Normal bildiğimiz A4 kağıdı kalitesinde bir kağıt değildir. Kupürün hakim olduğu para kağıdı açık renktedir ve dokunduğunuzda normal kağıttan çok daha farklı bir his uyandırır. Bu nedenle parayı ilk elinize aldığınızda yapmanız gereken şey paranın dokusunu hissetmektir. Alışılagelmişin bir hissiyat görürseniz diğer yöntemleri deneyerek paranın sahte olup olmadığından emin olabilirsiniz.

2- Işıkta Belli Olan Gizli Atatürk Fotoğrafı

En bilindik yöntemlerden birisi gizli Atatürk görselini ışığa tutarak görmeye çalışmaktadır. Eğer bir paranın geçerliliğini öğrenmek istiyorsanız paranızı düz bir şekilde tutun ve ışığın altına getirin. Eğer gizli Atatürk görselini görürseniz gönül rahatlığı ile parayı kasanıza koyabilirsiniz. Banknot ışığa tutulduğunda üzerindeki Atatürk görseli görülmüyor ise sahte paraları elinizde tuttuğunuzu anlarsınız.

3- Emniyet Şeridi Kontrolü ile Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Banknotların kenarında TL ve paranın değeri yazılı şekilde bulunur. Bu değerler kağıda gömülü bir şerit üzerine işlenmiştir. Bu şerit ışığa tutulduğunda da iki yönlü olarak kesintisiz ilerlemektedir. Eğer bunun dışında bir görüntü var ise paranız geçersizdir.

4- Kabartma Baskı Kontrolü

Paranın ön yüzünde belirli bir Atatürk resmi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yazısı ve paranın değerini belirten yazılar vardır. Bu yazılar kabartılmış şekilde paraya işlenmiştir. Eğer bu yazılar kabartılı şekilde para yüzeyine işlenmemiş ise o para sahtedir. Dikkatli olmanız gerekir.

5- Hologram Şerit Kontrolü

Paranın üzerine işlenmiş ve farklı açılardan bakıldığında görülebilen bazı motifler vardır. Bu motifler şerit üzerindedir. Gerçek parada bu şerit kesinlikle belli olur. Aksi halde sahte para almışsınız demektir.

6- Renkli Şerit Kontrolü ile Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Sahte para nasıl anlaşılır sorusuna bir cevap da renkli şerit kontrolü olacaktır. Para değerinin ve TL ibaresinin olduğu bu renkli şerit farklı açılardan bakıldığında renk değiştirerek altın sarısı rengine bürünür. Bir parayı elinize aldığınızda bu kontrolü mutlaka yapmalısınız.

7- Bütünleşen Görüntülerin Kontrolü

YouTube video

Paranın sol üst kısmında bazı şekiller vardır. Bu şekiller ışığa tutulduğunda arkadaki şekillerle bütünleşir ve paranın değerini sizlere gösterir. Bir para sahte ise bu durum meydana gelmeyecektir.

8- Mikro Yazı Kontrolü  ile Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Banknot üzerinde birçok gizli yazı ve şekil bulunur. Bunlardan biri de ay yıldız motifinin içerisinde işlenmiştir. Bu alana paranın değeri ve TL ibaresi işlenmiştir. Holografik şerit üzerinde ise bir dikdörtgen bulunur ve bu dikdörtgenin alt ve üst kısımlarda TCMB ibaresi mikro şekilde yazılmıştır. Kontrol sırasında bu ibareyi mutlaka görmeniz gerekir.

9- Braille Alfabesi Kontrolü

Birçoğunuz paranın ön yüzündeki noktaları fark etmiştir. Bu noktalar özel bir şekilde oraya işlenmiştir. Braille alfabesinden yararlanılarak işlenen bu noktalar el ile dokunulduğunda hissedilmektedir. Sahte para üreticileri bu noktalama işini tam anlamıyla yerine getiremedikleri için sahte parayı ayırt etmek için burası da size yardımcı olacaktır.

10- Ultraviyole Işık Kullanarak Sahte Para Kontrolü Yapmak

Paranın sahte olup olmadığını anlamak için teknolojik bir işlem uygulanır. UV ışınları ile kontrol yapıldığında kırmızı ve mavi renkler parlayacaktır. 5 ve 10 TL kontrolünde mavi, 20 ve 50 TL kontrolünde kırmızı renkte parlama yapması gerekir. 100 ve 200 TL kontrolünde sarı renkli parlamalar görmeniz gerekiyor. Eğer bu renkler görünmez ise o para sahtedir.

11- Kontrol Kalemi ile Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

YouTube video

Sahte paranın kontrol edilebilmesi için özel bir kalem icat edilmiştir. Bu kalem ile paraya çizik attığınızda eğer bir leke kalmıyor ise para gerçektir. Ama çizik attığınızda kağıtta çizik belli oluyor ise para sahtedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!