featured

Tarih Boyunca Uygulanmış En Korkunç İdam Cezası Yöntemleri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asırlar boyunca Adnan Menderes ve Cemal Kaşıkçı gibi binlerce düşünür, siyasetçi, filozof ya da suçlu hakkında idam kararı alınarak çoğunluğu halkın önünde olmak üzere idam edildi. Meydanlarda binlerce kişi idam cezasına çarptırılan kişiyi büyük bir heyecan ve dehşetle seyretti. Bizlerse Yeşil Yol Filminde gördüğümüz elektrikli sandalye işkence yöntemi ile tanıştığımızda tüyleri havaya kalkan insanlardık.

Fakat öyle dönemler var ki insana verilen değer en az seviyede iken bazı suçların cezaları ise dudak uçuklatacak cinsten olmuştur. İnsanların yaşama hakkının elinden alınmasının yanında işkence yöntemleri ile ölümlerine neden olmak özellikle Orta Çağ dönemlerinde oldukça meşhurdu. İdam cezaları uygulamak için hazırlanan işkence odası ve işkence aletleri, bir dönemin en büyük icatları olmayı başarmıştır. Bu listede, tarih boyunca uygulanmış en korkunç idam cezası yöntemleri ve daha fazlası ile karşı karşıya kalacak, okurken gözlerinize inanamayacağınız işkence yöntemleri ile tanışacaksınız.

1 – Scaphism (Böceklere Yem Etme)

Listemizin ilk sırasında infaz yöntemleri arasında oldukça korkunç ve vahşi bir yöntem olan scaphism, suçlu kişilerin bir ağaca ya da sandala bağlanması ile yapılmaktadır. Burada amaç uzun süre bağlı bulunan insanların ormanda yaşayan böcekler tarafından yenilerek öldürülmesini sağlamaktır. Oldukça vahşi ve korkunç bir ölüm çeşidi olan böceklere yem etme durumu tarihin belli dönemlerinde ve özellikle antik çağlarda kullanılan bir cezalandırma yöntemidir.

Bu yöntem ayrıca işkence odası içerisinde de uygulanması ile gizli idam cezası tipleri arasında da sayılmaktadır. Ceza verilen kişilerin vücuduna böcekleri ve bazı vahşi yaratıkları çekmek için bal sürülmekte ya da kimi zaman süt dökülmekteydi. 

2 – Diri Diri Yakma

Özellikle Orta Çağ dönemlerinde uygulanan bir cezalandırma yöntemi olan diri diri yakma, Engizisyon Mahkemesi tarafından binlerce kişiye uygulanmıştır. Dönemin karanlık zamanlarında özellikle kadınlara sıklıkla uygulanan bir idam yöntemi olan yakma eylemi ile kilise karşıtı kişilerin cezalandırılması amaçlanır.

Bir suçlu diri diri yakılmadan önce kent ya da kasaba meydanında herkesin görebileceği şekilde gezdirilir ve bu gezdirme eyleminde halk galeyana gelerek suçluya işkence etmeye başlar. İdam edilecek, yani suçlu kabul edilen kişi meydanda kurulan bir kazığa bağlanılarak yakma işlemi gerçekleştirilir. Özellikle bir döneme damga vuran bir öldürme yöntemi olan diri diri yakma, cadı olduğu düşünülen pek çok masum kadının ölümüne neden olmuştur.

3 – Yanan Boğa

İdam yöntemleri arasında oldukça korkunç bir yere sahip olan yanan boğa, özellikle Antik Yunan döneminde sıklıkla uygulanan bir cezalandırma yöntemiydi. Bu işkence ile öldürme yönteminde pirinçten yapılan bir boğa heykeli kullanılıyordu. Ölüme mahkum edilen suçlu ise bu heykelin içerisine yerleştirilerek elleri ve bacakları bağlanmış bir vaziyette yatar pozisyonda duruyordu. Mahkum boğanın içine yerleştirildikten sonra heykelin yalnızca ağız kısmı açık bırakılıyordu. Heykel, yanmakta olan bir ateşin üzerine yerleştiriliyor ve içerisinde bulunan mahkumun pirincin iletkenliği sayesinde yanarak ölmesi hedefleniyordu. İşkence aletleri arasında en acımasız olanlarından biri olan yanan boğa idam cezası bir dönem insanının en büyük korkusu olmuştur. 

4 – Çarmıha Germe

Çarmıha germe yöntemi de bilinen en eski, en popüler ve korkunç idam yöntemleri arasında başı çekiyor. Bu idam şekline göre suç işleyen kişi ölüme mahkum edildikten sonra tüm kent ya da kasaba halkının görmesi için çarmıha geriliyordu.

Genellikle hac şeklinde uzun tahtalardan yapılan çarmıh kişinin iki elinin ve ayaklarının bu tahta strüktüre çivilenmesi neticesiyle işlevsellik kazanıyordu. Bu yöntemde amaç suçlu kabul edilen kişinin yavaş yavaş ve acılı bir şekilde ölmesini sağlamaktı. Hatta bazen çarmıha gerilen kişinin kemikleri de kırılabiliyordu. Yine zor ve yavaş ölümün amaçlandığı işkence aletleri arasında olan çarmıha germe idam yöntemi, halkın gözünü korkutmayı da amaçlamaktadır. 

5 – Kazığa Oturtma

Kazığa oturtma idam yöntemi de tarihin belli dönemlerinde ve farklı medeniyetlerce uygulanan bir öldürme ve cezalandırma yöntemidir. Kent merkezinde dikilen uzunca kazıklar idamdan hemen önce yağlanır ve mahkumları cezalandırmak için hazır bekletilir. Burada amaç, suçlu kişinin tüm kent halkına teşhir edilmesidir. Kentte suça meyilli olan kişiler de bu yöntemi canlı canlı izleyerek ibret alacak ve kentin suç oranları düşecek düşüncesi vardır. Bu yönteme göre ölüme mahkum edilen kişi yağlı kazığa oturtuluyor ve burada yavaş yavaş ölmesi bekleniyordu. 

6 – Ling Chi

İşlenen ağır suçlar karşısında uygulanan bir cezalandırma yöntemi olan ling chi, suçlu kabul edilen kişinin işkence yolu ile öldürülmesini sağlıyor. 1905 yılına dek sıkça uygulanan ve özellikle Asya ülkelerinde tercih edilen bir yöntem olan ling chi’de kişinin vücuduna 1000 adet kesik atılıyor. Bazı durumlarda cezalandırılmak istenen kişinin bazı uzuvları da kesilip koparılabiliyor. Buradaki amaç ise kişinin kan kaybından acı çekerek ölmesini sağlamak. Ling chi yöntemi genellikle cinayet ve vatan hainliği suçundan yargılanmış kişilere uygulanıyordu. Uzun ve acılı bir ölüm için en kolay yöntem olan Ling Chi idam cezası, aynı zamanda bir işkence yöntemi olarak kullanılabilmektedir. 

7 – Deri Yüzme

İdam yöntemleri arasında oldukça işkenceli ve acımasız bir yöntem olan deri yüzme yöntemi de tarihin belli başlı dönemlerde sıkça uygulanıyordu. Antik dönemde oldukça fazla uygulanan bu yöntemin amacı da suçlu kabul edilen kişinin acı çekerek yavaş yavaş ölmesini sağlamaktır. Derisi canlı canlı yüzülen kişi hemen ölmüyor ve günlerce acı çekiyordu. En sonunda da kişi kan kaybından ya da bazı enfeksiyonlardan dolayı ölebiliyordu. Dakikalarca süren yüzme işlemi ve günlerce süren ölüm süreci, bu dönemin şiddete ne kadar ilgili olduğunu açık bir şekilde göstermekteydi.

8 – Fillere Ezdirme

Fillere ezdirme idam yolu ile uygulanan idam yöntemi özellikle Asya’da oldukça yaygın uygulanan bir yöntemdi. Hindistan’da uygulanan bu yöntemde suçlu bulunan kişinin bir filin yanına bağlanarak ezilerek ölmesi amaçlanmaktadır. Genellikle ağır suçlar için uygulanan bu yöntemde kişinin acı çekerek ve yavaş bir biçimde ölmesi hedeflenir.

9 – Hayvanlara Yedirme

Korkunç ve vahşi bir idam yöntemi olan hayvanlara yedirme de Antik dönemlerde sıkça uygulanan bir cezalandırma yöntemiydi. İdam edilmek istenen kişi günlerce aç bırakılmış vahşi hayvanlar ile aynı ortamda tutuluyordu. Böylece bir müddet sonra hayvanın mahkuma saldırması ve onu parçalayarak yemesi hedefleniyordu. Roma döneminde sıkça uygulanan bir yöntem olan hayvanlara yedirmede kimi zaman mahkuma da küçük çaplı silahlar verilebiliyordu. Halkın katılımı ile gerçekleştirilen bu yöntemde genellikle kaybeden ölüme mahkum edilmiş olan insan oluyordu.

10 – Mazzatello

Mazzatello nedir? Bir diğer adı kafa patlatma olan bu korkunç idam şekli, giyotin henüz icat edilmeden önce sıklıkla uygulanmaktaydı. Çeşitli dönemlerde ve çeşitli medeniyetlerce uygulanan bu yöntemin amacı mahkumun bir cellat tarafından öldürülmesini sağlamaktı. Diğer yöntemlere oranla daha “insancıl” kaçan bu yöntemde büyük bir balyoz yardımı ile cezalandırılan kişinin ölmesini sağlamak başlıca amaçtır. Genellikle ilk darbede ölen mahkum, tüm halkın gözü önünde ve kent meydanında bu cezanın uygulanmasını bekliyordu. Daha sonra giyotin yönteminin icadı ile etkisini kaybeden Mazzatello idam yöntemi hala bazı ülkelerde uygulanıyor.

Tüm bu idam cezası türleri ve işkence yöntemleri yanı sıra dünyada birçok ülkede hala idam cezası uygulanmaktadır. Avrupa Birliği tarafından idam cezasına karşı tedbirler alınsa da şu an idam cezası olan ülkeler 53 sayısı gibi çok büyük bir seviyededir.

Türkiye gibi kendisini geliştirmeye devam eden bir ülkede şu an idam cezası uygulanmamaktadır. Adnan Menderes ve Cemal Kaşıkçı gibi idam mahkumu olan siyasetçilere yetişmese de dönemin politikacıları idam uygulamasının insanlık dışı bir karar olduğuna karar verdi. Şu anda da herhangi bir nedenle idam cezası uygulamak ülkemizde mümkün değildir.

 

Dünyada idam cezası olan ülkeler listesi başında Afganistan, Suudi Arabistan, İran, Hindistan, ABD, Nijerya, Tayvan, Japonya, Irak, Endonezya ve Libya gelmektedir. Hemen her gün dünyadan idamlar ve haberleri yankılansa da bu durum, insanlığın gelişiminin önünde büyük bir engel olarak kalmaktadır. 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!