featured

Warren Buffet Kimdir? Buffet’in Zenginlik Sırları İle Kendi Yolunuzu Çizin!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zenginlik kimin hayali değildir ki? Bakiyesini bilmediğiniz banka hesapları, istediğiniz her şeye sahip olabilme lüksü… Bir de tüm bunların yanında tüm dünya tarafından tanınabilir olmak! İşte, Warren Buffet bunların hepsine sahip. Peki siz de bu zengin adamın sırlarına nail olmak istemez misiniz?

Warren Buffet Kimdir?

Warren Buffet kimdir, sorusunun akılları fazlasıyla kurcalaması oldukça normal çünkü Warren Buffet dünyanın en zengin ikinci insanı ve yatırım dünyasının da en bilinen isimlerinden. Haliyle yatırım dünyası kendisine fazlasıyla saygı duymakta. Ayrıca Warren Buffet Coca-Cola hisselerinden de asla vazgeçmeyen bir isim olarak biliniyor.

Buffet’in Coca-Cola ile ilişkisi aslında yıllar, yıllar öncesine dayanıyor. Öyle ki Buffet daha çok küçük yaşlar da büyükbabasının eve içmek için aldığı 6’lı paketlerde ki cola şişelerini 5 cent karla sattığı biliniyor. Ticarete bu kadar erken yaşta başlayan bir adamın şimdiler de bu denli zengin olmasına şaşmamak gerek, öyle değil mi?

Buffet’in hala Berkshire Hathaway portföyünde cola hisselerinin bulunması da şaşırtıcı değil. Warren Buffet kimdir, öğrendiğinize göre bu zengin adamın sırlarını öğrenmek istemez misiniz? Dünya’nın en zengin insanlarından biri olmak elbette ki güçlü bilgi birikimleri ister. Siz de bu bilgi birikimlerinden birkaç fikir kaparak kendi yatırım fikirlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. İşte karşınızda Warren Buffet zenginlik sırları!

Warren Buffet Yatırım ve Zenginlik Sırları

Bir yatırımcı olmak ya da zengin olmak istiyor iseniz elbette ki sizden önce bunu başarmış insanların fikirlerini alabilirsiniz. o halde Buffet’in sırları sizlerle!

1. ”Küçük bireysel yatırımcı, çoğunluğun yatırım yaptığı hisse senetlerine yatırım yapar. Aslında yatırım yapma zamanı çoğunluğun yapmadığı zamandır. Popüler olan ve iyi giden bir hisse senedini almamalısın.”

Buffet aslında bu cümlesiyle zenginliğinin sırrını da açıklamış oluyor. Yani olay çok basit “herkesin yaptığını, herkesin yaptığı zaman da yapmamalısın”. Bunun anlamını çözdüğünüz de yatırım yapmak için ilk adımı iyice anlamışsınız demektir.

2. ”Bireysel yatırımcı  hisse senedi al-sat yaparak çok para kazanacağını düşünür. Fakat hisse senedinden para kazanmanın ilk kuralı, hisse senedini uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmek.”

İşte Buffet ne kadar farklı olduğunu bu fikri ile de ortaya koymuş. Hisse senedi alıp satmakla belki zengin olabilirsiniz ancak altın kural uzun vadede beklentiye girmektir. Ne kadar mantıklı öyle değil mi?

3. ”Asla gereğinden fazla ödemeyin.”

Zengin bir insanın normal şartlarda fiyata bakmadan yatırım yapacağını düşünürdünüz öyle değil mi? Aslında sarmal oldukça basit. Nasıl bir ceket alırken ederinden fazla ödemek istemiyor iseniz, hisse senedi için de aynı şeyi yapmanız gerekir.

4. ”Kaybınızı ne zaman durdurmanız gerektiğini bilin.”

Kaybetmeye başladığınızda biraz zaman geçsin nasılsa toparlanır diye düşünmeyin. Senedinizi zamanında satmayı bilin ki çok zarara uğramayın. Bu da elbette piyasayı yakından takip etmeniz gerektiği anlamı taşıyor.

5. ”Bir şirket iyi yolda ilerliyorsa, hisse senetleri er geç bunu yansıtacaktır.”

Yatırım yapacağınız yer, iyi şekilde ilerleyip ilerlemeyeceğini belli eder. Warren Buffet gibi yatırımcıların en dikkat ettiği konu başarılı yerlere yatırım yapmaktır. Bir yere yatırım yapmak istiyor iseniz, orayı iyi takip ve analiz etmeniz oldukça önemlidir. Böylece yatırımlarınızı sağlam yapmış olursunuz.

6. “Kural 1: Asla para kaybetme. Kural 2: Asla kural 1’i unutma.”

Hangi yatırımcı para kaybetmek ister ki? İşte Warren Buffet burada tam olarak bunu anlatmak istiyor. Bunun için sağlam bir yatırım stratejisi oluşturmanız şart. Öğrenmeden bu işlere başlamamanız da elbette ki bir diğer kural.

7. “Asla borsada para kazanmak için teşebbüste bulunmadım. Ben hep aldığım hisse senedinin ertesi gün borsadan kalkabileceğini ve beş yıl süresince tekrar giremeyeceğini  varsayarak hareket ettim.”

Herhangi bir hisse denedi alarak neden sürekli onu takip edesiniz ki? Yapmanız gereken şey güveneceğiniz bir hisse senedi almak. Unutmayın, hisse denedi çok uzun vadeli bir yatırımdır. Buna o şekilde bakmanız gerekmektedir.

8. “Piyasadaki çalkantıları düşmanınız değil, dostunuz gibi görün; bundan kar etmeye bakın.”

Piyasada ki dalgalanmalar da hemen moralinizi bozmayın. Unutmayın ki iyi bir yatırımcı dalgalanmaları lehine çevirerek bunu kendi iyiliğine kullanır. Warren Buffet bu sözünden de anlaşılacağı üzere çalkantıları hep lehine çevirmiştir.

9. “Risk ne yaptığınızı bilmemekten gelir.”

Bir hisse senedi aldığınızda, hele bir de hatırı sayılır bir para yatırdıysanız elbette ki kaybetmesinden endişe edersiniz. Yeter ki endişeniz yanlış yapmanıza neden olmasın.

10. “Başkalarının söylediklerini yapmayın, yalnızca dinleyin ve kendinizi iyi hissettirecek olanı yapın.”

Nasıl ki zevkler tartışmaya kapalıysa, neye yatırım yapacağınız da tartışmaya kapalıdır. Warren Buffet de herkesi dinlemiş ancak sonunda hep kendi kararlarını vermiştir. Yatırım konusunda tecrübeli kişilerden fikir almak elbette ki mantıklı ancak sonunda kendi kararınızı vermelisiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!