featured

Abdestin Faydaları Nelerdir ? Abdestin Faziletleri Nelerdir? 5 Adımda Abdestin Sağlığa Yararları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Abdestin faydaları özellikle sağlık açısından sıralandığında aslında ne kadar ehemmiyetli olduğu görülür. Kişi sadece namaza hazırlanmaz abdestin faziletleri ile bedenini de temizliğe ve duruluğa hazırlamış olur. Dünyanın bütün kirini pasını atar ve tertemiz şekilde Allah’a yönelir. İşte abdestin faydaları hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar!

Abdestin Faydaları ve Faziletleri

Abdest İslam dinin temel yapı taşlarından biridir. Abdestin nasıl alındığını bir Müslüman kati şekilde bilmelidir Çünkü İslam dininde abdest almadan yapılan ibadetlerin sayısı diğerlerine nazaran daha azdır. Abdest İslam dininde bir nevi anahtar görevi görmektedir. Bu sebepten biz Müslümanlara ibadet ederken abdest alınması farz kılınmıştır.

Abdestin faydaları dediğimizde insana birçok yönden faydası vardır gerek fiziki gerek manevi gerekse ruhani olarak. Genel olarak insanların abdestleri bozulup Fiziki olarak günde 5 defa abdest alındıkları için insanın temiz olmasını ve rahat olmasını sağlamaktadır.

Manevi olarak ise bir Müslüman abdest alırken kendini dünyevi sıkıntı ve stresten arındığını düşünerek kendini rahatlatır. Ruhani yönden ise insanı İslam ile bütünleşmesini ve sinirli anında insanın rahatlamasını sakinleşmesini sağlamaktadır. Peygamberimiz (s.a.v) bu konu hakkında buyuruyor ki: Gazab (öfke) şeytandandır, şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Sizden biriniz kızdığı zaman gusül (veya namaz) abdest alsın; çünkü su ateşi (öfkeyi) söndürür. (İbni Asâkir – Ebû Nuaym) hadisi şeriftede görüldüğü üzere abdest almanın ve abdestin faydaları defaat ile vurgulanmaktadır.

5 Adımda Abdestin Faydaları ve Sağlığa Yararları

Abdestin insan üzerine birçok faydası vardır bunları kısaca söyle dile getirebiliriz, kan dolaşımını olumlu yönde etkiler, muhtemel mikropları yok eder, Vücut yapısında zamanla oluşan atık maddelerin atılmasına yardımcı olur, vücuttaki Lenf sisteminin çalışmasını, güçlenmesini sağlar ve insan vücudunu zinde tutar diyebilmekteyiz. Fazileti hususunda ise hadis kitaplarında bu konu hakkında onlarca hadis bulunmaktadır buda bize abdestin bir Müslüman için ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir.

1- Abdestin Ruhsal Faydaları

İnsan yaratılış gereği ruhsal olarak sürekli bir temizlenme ihtiyacı hissetmektedir. Bunun sebebi insanın içerisinde yaşamış olduğu dünya hayatı meşgalesinde yoğun bir tempoda hayatını idame ettirmesidir. Bundan mütevellittir ki insan ruhsal olarak zaman zaman zorluklar yaşar ve bazı ruhsal yorgunluklara kapılır. İnsan bu tip bir buhrana sürüklendiğinde Allah’u Teala kulunu bu yaşamış olduğu ruhsal yorgunluktan kurtarmak için ona Abdest almayı öğrettiğini ve ona farz kıldığını dolayısı ile de ona koşuşturmalarla dolu dünya hayatında dinlenme ve rahatlama anahtarı sunmuştur. Abdest alan insan ibadet etmek için o abdest aldığını bilir ve o ibadetin vermiş olduğu huşu ile kendini ve ruhunu dinlendirir. Bu sayede insan üzerinde bulunan yorgunluğu ve karamsarlığı atmış olur.

2- Abdestin Manevi Faydaları

YouTube video

Abdest insanın ahiret hayatı ile dünyevi hayatı arasındaki bir köprüsü gibidir. Dolayısı ile insan abdest aldığı zaman yapsın yapmasın bir nevi yapmış veyahut yapacağı herhangi bir ibadete niyet etmiş oluyor ki buda insan için manevi rahatlığın anahtarını sunmaktadır.

3- Abdestin Maddi Faydaları

Düzenli olarak abdest almak kişiyi her türlü kirden maddi olarak temiz tutmak anlamına gelir. İnsan hayat karmaşası içinde elini yıkamayı unutabilir. Günde rutin olarak 5 kez elin yüzün yıkanması hijyen kuralları açısından da önemlidir.

4- Abdestin Sağlığa Faydaları

İnsan bedeninde özellikle devamlı su ile haşır neşir olmak kılcan damarların açılması ve kan dolaşımının hızlanması demektir. Aslında insan namaz kılmak için abdest aldığında kan dolaşımını da hızlandıracak bir adım atar. Bu sayede lenfler açılır damarlar genişler. Aslında özellikle tansiyon hastaları için büyük şifa kaynağıdır. Kişi kendisini kısmi felçlerden de bu sayede korumuş olur.

Namazın Faydaları

Namaz her müslümanın kılması gerek farz olan ibadetlerden birisidir. Namaz kılmanın insan sayısız faydası vardır bunlardan bazıları:

1.Namaz, Günü 5 kısma ayırır ve günlük hayatımızı planlamada yardımcı olur.

2.Namaz, kıla bilmek için önce abdest almak gerekir ki buda insan için temizlikle manasına gelir. İnsana 5 vakit bu şekilde kendini temizlediği için bedeninde bir kirlilik kalmamaktadır.

3. Namazdaki yapılan hareketler sayesinde kalbin çalışmasın daha sağlıklı hale gelir ve kanın vücudun en uç noktalarına gitmesini hızlandırır ve aynı anda sinirleri uçlarının da rahatlamasını sağlamaktadır.

Abdestin farzları

Abdestin alınış şekilleri tam olarak kuranı kerimde zikredilmemiştir. Fakat kuranı kerimde Abdestin farzları hakkında, Maide suresi 5 ve 6. Ayetlerde şu şekilde zikredilmektedir. Bunlar: Yüzü yıkamak, kolları dirseklere kadar yıkamak, başı mesh etmek, ayakları topuklara kadar yıkamak şeklinde belirtilmiştir. Sünnî dört mezhep bu şartlar üzerinde ittifak etmiştir. Fakat abdestin farzları bazı mezheplere göre farklılık da arz etmektedir.

Abdestin Faydaları 3 Tane

Abdest almanın insanın üzerinde birçok etkisi mevcuttur. Abdest insanı birçok yönden rahatlatır ve dinlenmesini sağlamaktadır. Abdestin en önemi 3 faydası ise insanı fiziki, ruhani ve manevi olarak rahatlatmasıdır. İnsan sayılan bu 3 temel yapı taşı üzerinden yaşamını idame ettirdiğinden ötürü bu 3 ana başlık insanın yaşamı için büyük ölçüde önem arz etmektedir.

Abdestin Bedene ve Ruha Faydaları

YouTube video

Abdest bir Müslüman’ın olmazsa olmaz temel yapı taşıdır. İnsan yaratılışta fıtrat üzerine yaratılmıştır dolayısı ile doğasında inanma ve ibadet etme eğilimi ile dünya hayatına gönderilmiştir. Allahu Teâlâ yaratmış olduğu kullarına ibadet edebilmeleri için bazı şartlar koymuştur bunlardan birisi ve en önemlilerinden olan abdestir. Abdest insana birçok yönden hem bedenine hem de ruhuna faydası vardır. Abdest almak daha çok bedeni ibadetler için bir ön şart olduğundan fiziki olarak insana birçok faydası vardır. Ruhani olarak ise yapılmış olunan ibadetten alınan niyazın bir dönütüdür diyebiliriz.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

OKU Haber Dergi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!